След шокиращото видео за фурмите, което показа, че приемът само на няколко фурми може значително да намали продължителността на раждането и да ускори разкритието, когато видях, че има рандомизирани контролирани проучвания, които показват, че фъстъците могат да скъсят времето за раждане на бебето, не го погледнах, но не, това е фъстъкът, за когото говорят. Има някои изненадващи ползи, които се приписват на ядките в рандомизирани контролирани проучвания, като това тук, свързано с консумацията на бадеми. Как изобщо им е хрумнало?
Проучвания върху населението са установили, че здравословното хранене е свързано с по-малко бръчки по лицето, месото и бързите храни – преобладаващият модел на хранене, са свързани с повече бръчки, докато храненето с предимно плодове е свързано с по-малко бръчки. По отношение на самите храни, жълтите зеленчуци и соята изглежда имат предпазна роля, но виното може да влоши нещата. Идеята им е, че антиоксидантите в здравословните храни намаляват оксидативния стрес, или противовъзпалителните ползи, или защитата от слънчево изгаряне, или подобреното производство на колаген или по-доброто ДНК възстановяване. Имам видеа върху повечето от тези теми. Изводът е, че здравословното хранене може да намали бръчките, което реално да спаси живот, ако хората започнат да се хранят здравословно, за да поддържат по-младежки вид и да получат също ползите от предпазване от хронични заболявания като положителен страничен ефект.
Други проучвания са установили същото нещо, което е в подкрепа на препоръките за по-здравословни храни, като плодове, зеленчуци и ядки. Ето друго проучване за жълтите зеленчуци и зеленолистните. В това проучване високият прием на зеленчуци, бобови и зехтин изглежда предпазва от петна при предраково увреждане от слънцето, докато високият прием на месо и млечни продукти може да влоши нещата. Сините сливи, ябълките и чаят изглеждат особено полезни, но това е проучване с напречно сечение, което означава, че е направено само в определен момент от времето. Може би хората, които консумират повече месо, се пекат много повече на слънцето, или хората, които консумират повече сини сливи, просто използват повече слънцезащитни продукти. Няма как със сигурност да знаем дали храните реално водят до бръчки, докато не направим проверка, но нямаме такива проучвания… досега.
Защо бадеми? Защото проучването е финансирано от борда на бадемите, разбира се. Изследователите не знаели обаче кой е в групата с ядките и кой е в контролната група, докато не разгледали резултатите. Групата с ядките получавала по 56 г ядки на ден, което е около 2 шепи, а контролната група получавала закуски без ядки, като например гранола барчета без ядки или солети. Преди и след, направили им снимки на лицето с висока резолюция, за да видят дълбочината и големината на бръчките с помощта на компютърен фотографски анализ и… бум, групата с бадемите имала значително намаление на големината на бръчките в сравнение с контролната група в края на 16-седмичното проучване. Статията заключава: „Проучването показва, че ежедневната консумация на бадеми може да намали големината на бръчките…“
Тук използвали сравнително големи дози, по 56 г на ден, докато човек може да има ползи за сърцето от ядките при консумация от около 14 г; кой знае, може би са могли да минат с много по-малко. Ето го приучването с малките дози, за което се говори, показващо значителен спад на LDL холестерола за 6 седмици при прием само на няколко бадема на ден – 10 грама, което е около 8 бадема.
Това със здравословните храни е хубаво нещо, те просто имат добри странични ефекти. Стратегиите за превенция на световните заболявания биха имали полза от това да подчертават, че здравословното хранене е свързано и с по-малко бръчки по лицето, а може би суетата ще ни помогне да предотвратим и няколко инфаркта при тази сделка.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-naturally-reduce-wrinkles-with-food/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев