Тамянът и смирната датират от преди хиляди години, още преди тримата влъхви. Горенето на вещерски инсенс може и да е имало хигиенни функции, като например прогонване на комари, и се оказва, че изпаренията от инсенс могат да убият някои бактерии и мухъл във въздуха, но също така имат и риск за здравето.
Въпреки че вредните странични ефекти от цигарения дим са добре познати, влиянието на горенето на инсенс в дома получава по-малко внимание, но е установено, че създава четири пъти повече дим в сравнение с цигарите; така че инсенсът може и да е още по-вреден! Нищо чудно, че инсенсът за дома има сериозни странични ефекти за здравето, най-вече за сърцето и белите дробове, включително детска астма. Нищо чудно, след като размерът на дима от инсенса се намира в опасната зона, толкова е ултрафин, че може да проникне в най-дълбоките части на белите дробове.
Не са само малките частици пепел в дима, обаче, има и въглероден оксид, азотен оксиди, серен диоксид, канцерогенни полициклични ароматни въглеводороди, както и летливи органични съединения като бензен и формалдехид. СЗО предлага да се ограничи формалдехида до около 80 части на милиард, но дори и при отворен прозорец докато има запален инсенс, нивата на формалдехид превишават лимита за безопасност. Какво означава всичко това по отношение на заболеваемостта?
Проучвания върху плъхове показват, че инсенсът може да прави всякакви ужасни неща, но какво да кажем за хората? Едно проучване върху хиляди деца, проследени във времето, установява, че излагането на инсенс в дома е свързано с влошена функция на белите дробове, намален растеж на белите дробове и повишен риск от заболявания и симптоми на дихателната система. Ежедневното излагане е свързано с влошена функция на белите дробове също и при юношите, въпреки че тези, които имат домашни любимци вкъщи, изглежда имат и по-добра функция на белите дробове. Нещо, което и преди съм забелязвал, ако имате куче или котка вкъщи, в ранна детска възраст това може да ви предпази срещу детска астма и алергии.
Ами сърцето? Дългосрочното излагане на инсенс в домашна среда е свързано с повишен риск от сърдечно-съдова смърт. Приблизително 8% от смъртните случаи от сърдечно заболяване и 12% от смъртните случаи вследствие на инсулт се дължат на употребата на инсенс, въпреки че е разглеждана само дългосрочната употреба, горене на инсенс вкъщи всеки ден в продължение на над 20 години.
Ами рак? Работниците в храмове, които са изложени на инсенс всеки ден, имат значително по-голямо увреждане на ДНК, включително и нарушение на ДНК веригите. Означава ли това наличие на по-голям риск от рак? Една нерешена мистерия е защо азиатките непушачки имат такъв висок процент рак на белите дробове. Възможно ли е причината да е инсенсът? Вероятно не, тъй като връзката между употребата на инсенс и рака на белите дробове остава неокончателна, въпреки че употребата на инсенс наистина изглежда е свързана с рак на горните дихателни пътища, както и с мозъчни тумори сред деца, чиито майки са били изложени на инсенс. Три пъти по-голяма вероятност, дори по-голяма от тази при цигарения дим. Всъщност, дори по-голяма от консумацията на сандвичи със салам. Консумацията на преработено месо изглежда само удвоява риска от мозъчен тумор при деца.
Дори без тумори, едно проучване с 15 000 бебета установява, че горенето на инсенс вкъщи е свързано с влошаване на мозъчното развитие, например свързано с прохождането. А от друга страна имаме излагане на инсенс при възрастните, което е свързано с намалена когнитивна функция и странични структурни промени в мозъка. Изследователите заключават, че са нужни по-безопасни практики, като например избягването на горене на инсенс вътре в помещенията или използване на по-безопасни алтернативи.
Учени изследват т.нар. природосъобразни инсенси и… се оказва, че те съдържат дори още по-високи концентрации на няколко потенциално канцерогенни полициклични ароматни хидрокарбони. Въпреки че е признат за опасен за здравето, инсенсът все още се използва навсякъде. Най-малкото е добре да избягваме да горим инсенс вкъщи, когато има наоколо податливи хора, като например малки деца, възрастни или хора със семейна история на алергии или съществуващи сърдечно-съдови или дихателни заболявания.
Едно иновативно предложение е електронният инсенс, електронните цигари в света на инсенса, за да получите аромата без страничните продукти на дима. Притесненията около електронните цигари и техните странични ефекти се въртят около никотина, което не би трябвало да е проблем при електронния инсенс, притеснението, че употребата на електронни цигари ще доведе до употребата на истински цигари. Но сега, след като хиляди случаи на увреждания на белите дробове, свързани с пушенето на никотин, все още не сме сигурни каква е причината. Изглежда, че трябва да разберем това преди да изкарваме на пазара електрически еквивалент на инсенса.
Междувременно един вариант са ароматизираните свещи, които, при нормални условия на употреба, не представляват риск за здравето на потребителите.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-side-effects-of-burning-incense/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев