Огромен брой проучвания показват, че начинът на живот е основната причина за заболяванията ни, особено за хроничните. Проучванията също показват, че промяната на начина на живот може да има огромно влияние върху подобряването на здравето, както за превенцията, така и за лечение на заболяванията. Предвид ползите от интервенциите на медицината в начина на живот, изглежда, че системата ни за здравеопазването ще се втурне да направи тези промени; това обаче е много далеч от истината. Знам, че имаме здравеопазване, основано на печалба, но дори само от парична гледна точка има логика – и пари!
Много американци има здравна застраховка през своите работодатели, цената на която се повишава постоянно. Премиите за здравни застраховки се покачват всяка година. За съжаление всички пари, които харчим, не означават по-здрави служители или по-здрави американци. Сега харчим повече за здравето на глава от населението отколкото когато и да било, но американското население не е здраво. През 2014 г. продължителността на живота ни падна на 43-то място в света. И оттогава пада всяка година. Другите държави не се справят по-добре, сега живеем все по-кратък и по-кратък живот. И по-нездравословен – отново, дори само от финансова гледна точка, стотици милиарди долари, похарчени за производство, наред с всички разходи за здравеопазването.
Един служител се разболява от диабет и това ще му струва около $10 000 повече годишно. Така че, ако една самоосигуряваща се компания може да предотврати или спре такъв случай, това ще спести на компанията много пари и ще създаде възможността програмите за здравето на работното място да са не само неутрални по отношение на разходите, с други думи, да плащат за себе си, но реално и да спестяват пари на компанията, дори и да печелят пари. Това води до идеята за възвръщане на инвестициите, ВИ. Ето колко пари се получават обратно за всеки похарчен долар. ВИ 3 към 1 означава, че всеки похарчен долар ви връща $3; така че, чрез инвестиране в такава програма накрая ще имате три пъти повече пари. Няма как знаем, обаче, докато не направим проучване.
Джонсън & Джонсън например твърдят, че инвестирането в програми за здравето на служителите печели за тях около 2 до 4 долара за всеки един похарчен долар. Ситибанк изчислява възвръщаемостта на инвестицията на $5 за всеки похарчен долар. Компилация от няколко такива проучвания установява, че средната ВИ е над 3 долара спестявания от разходи за здравеопазването за всеки един похарчен долар, свързан с промотиране на здравето. Един преглед с над 20 проучвания излезе наскоро и показва възвръщане на инвестицията, което превишава 5 към 1, въпреки че един още по-нов преглед от Харвард, който разглежда над 30 проучвания, установява, че ВИ е по-скоро около 3 долара. Ако похарчите 1 долар, получавате обратно 3. Не е лоша сделка.
Една компания с тежко производство съобщава за невероятните 34 към 1 възвръщане на инвестициите и това са само преките разходи за здравеопазване. Някои от непреките разходи, като изгубените работни дни и неработоспособността, добавят още повече. Можете да си представите и другите потенциални ползи: по-щастливи служители, по-продуктивни служители, поради което вероятността да се задържат е по-голяма. Дали компаниите, които инвестират в здравето на служителите си, имат конкурентно предимство?
Публично търгуваните компании, които спечелили награди за корпоративно здраве, превъзхождат S&P 500 с 40%. Победителите от наградите C. Everett Koop Award превъзхождали S&P 500 с 2 към 1. Тези с най-високи резултати за най-добри практики за здраве на работното място – същата тенденция. И същото нещо и за компаниите, които наскоро са инвестирали във вътрешната си култура на здраве.
Разбира се, вместо по-здравите служители да водят до по-печеливша компания, може би по-печелившата компания има повече пари за харчене, за да направи служителите си по-здрави. Има ли връзка между растежа на цените на фондовата борса и наличието на добри програми за здраве на служителите? Може би да, но връзката не означава причина и следствие. Може би приоритизирането на здравето е просто знак за много добър мениджмънт и това е истинската причина, поради която се правят много пари.
При повечето проучвания върху ВИ липсва адекватна контролна група. Не може просто да сравняваме разходите за служители, които са се записали и тези, които не са се записали, защото може би по-здравите хора просто са привлечени към такива програми. Ето защо са нужни рандомизирани клинични проучвания, които наистина да изследват тези въпроси. Именно това ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-return-on-investment-roi-for-employee-health-and-wellness-programs/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев