Предсърдното мъждеене е най-често срещаната клинична аритмия, което означава необичаен сърдечен ритъм, и засяга милиони американци, признава се като глобален здравословен проблем поради значителния си принос към смъртност в резултат на инсулт, инфаркт и сърдечна недостатъчност. Има ли някоя определена диета, която може да помогне за неговото предотвратяване или лечение?
Наскоро научихме какво да не приемаме. Нисковъглехидратните диети са свързани с повишен риск от развитие на предсърдно мъждеене поради ред причини. На първо място, хората на нисковъглехидратни диети може би приемат по-малко противовъзпалителни храни, като зеленчуци, плодове и зърнени. Намаляването на приема на тези противовъзпалителни храни може би е един от важните механизми за риск от поява на предсърдно мъждеене. На второ място, нисковъглехидратна диета означава повишена консумация на протеини и мазнини, което може да стимулира оксидативния стрес, образуването на свободни радикали, а това също е доказано, че е свързано с предсърдното мъждеене. На последно място, причината може и да е повишен риск от други сърдечно-съдови заболявания, които да осигурят среда за поява на предсърдно мъждеене и наистина, нисковъглехидратните диети са свързани с повишен риск от смърт като цяло, по каквато и да е причина, както и най-вече смърт от сърдечно-съдово заболява и рак.
Хранителните препоръки за пациенти с проблемен сърдечен ритъм са противоположни на нисковъглехидратната диета и са центрирани около ежедневен прием на плодове, зеленчуци, зърнени, бобови и ядки, с морска храна няколко дни в седмицата; яйца, мляко и пилешко месо по-скоро веднъж само в седмицата; други видове месо веднъж в месеца, особено защото се опитваме тук да намалим наситените и транс мазнините.
Пълноценното растително хранене с висок прием на зърнени, бобови (боб, грах, нахут и леща), зеленчуци, плодове и ядки, изключващо повечето (или всички) животински продукти, може да играе специална роля, тъй като така не само се увеличава максимално приема на предпазващи храни, но и се изключват вредните животински храни. Например, има убедителни доказателства, че избягването на определени храни може да повлияе благоприятно върху предсърдното мъждеене, като избягването на тъмна риба и алкохол.
Откритието с тъмната риба идва от проучването във Фрамингам. Под тъмна риба се разбира сьомга, риба меч, лефер, скумрия и сардини. В един научен анализ се установява, че участниците, които консумирали над 4 порции седмично тъмна риба, като сьомга или сардини, има цели 6 пъти по-висок риск от поява на предсърдно мъждеене, въпреки че приемът на риба като цяло изглежда няма такъв ефект.
Не сме точно сигурни защо алкохолът е толкова вреден, когато става въпрос за аритмия, но е възможно да има 8% увеличение в относителния риск, свързан с всяко едно питие всеки ден, въпреки че кафето или кофеинът като цяло изглежда, че не са свързани с риск от аритмия. Там, където растителното хранене наистина изпъква, обаче, е в справянето с рисковите фактори за поява на предсърдно мъждеене. Растителното хранене може да намали вероятността от много традиционни рискови фактори, включително хипертония, хипертиреоидизъм, затлъстяване и диабет.
Високото кръвно налягане е един от основните рискови фактори, отговорен за около 1/5 от новите случаи на предсърдно мъждеене, а именно тук растителното хранене може да се окаже полезно: подобряване на вазодилацията, способността на артериите да се разширяват по естествен начин, наред с противовъзпалителните и антиоксидантни ефекти, както и повишен прием на калий и намален кръвен вискозитет или утайка.
По отношение на хипертиреоидизма, изключването на всички животински храни от диетата е свързано с наполовина по-малко разпространение на хипертиреоидизъм в сравнение с хората, които приемат месо, като при вегетарианците и тези, които консумират само риба, предпазващият ефект е средно голям.
Наличието на излишни телесни мазнини може би е отговорно за около 1/5 от всички случаи на предсърдното мъждеене. Но добрите новини са, че отслабването с много килограми е свързано с 6 пъти по-малко случаи на предсърдно мъждеене. Хората с предсърдно мъждеене, които са били с наднормено тегло, но отслабват с 10% или повече от телесното си тегло, след 5 години едва 10% от тях имат заболяването, докато от тези, които отслабнали с 3% или продължили да качват килограми, 60% се оказали с предсърдно мъждеене, 6 пъти повече.
Ето рисковите фактори, които могат да бъдат предотвратени, спрени или дори излекувани с достатъчно здравословно растително хранене: високо кръвно налягане, диабет тип 2, затлъстяване, системно възпаление и сърдечно заболяване. В светлината на тези открития промените в храненето са от жизненоважно значение. Но няма как да знаем дали това ще излекува предсърдното мъждеене, докато не направим проверка.
За съжаление всичко, което имаме, са докладвани случаи, но този е доста изненадващ. Един 82-годишен човек с полифармация, което означава прием на много различни лекарства поради заболяване на коронарната артерия, инфаркти, исхемична кардиомиопатия, висок холестерол, високо кръвно налягане и постоянно предсърдно мъждеене, загуба на паметта, когнитивно увреждане, умора и слабост. Ако не се промени храненето и начина на живот, които са довели до всички проблеми първоначално, то определено лекарствата са по-добре от нищо. И все пак, често използваните медикаменти за кръвно налягане и понижаване на холестерола реално не осигуряват намаляване на риска и представляват сериозен риск от странични ефекти, както сме обсъждали и преди. Този човек решава да започне да лекува скритата причина. Започва с пълноценно растително хранене и умерена физическа активност, а това води до бързо понижаване на високия холестерол и кръвното налягане, както и спирането на статините, лекарствата за хипертония и бета блокерите. Пациентът съобщава и за излекуване на влошената когнитивна функция, както и за спиране на симптомите на предсърдно мъждеене и изхемична кардиомиопатия, включително замаяност, умора и слабост.
Вижте тези цифри. В началото приема всички медикаменти. След това започва да се храни по-здравословно през февруари и лошият LDL холестерол спада с 37% на 72. И си казвате, да, но той все още приема статини, понижаващи холестерола. Но дори и след като лекарят му ги спира, както и лекарствата за кръвно налягане, холестеролът си остава нисък, а кръвното налягане напълно нормално. Добре, но какво се случва с предсърдното мъждеене? Напълно излекувано.
Ето как пациентът го описва. „През декември 2017 г. получих почти фатален инфаркт и бях приет в болницата. Веднага ми сложиха стент. На следващия ден ми предписаха голям брой лекарства, който да се справят с проблема. Замъгляването на мозъка ми се влоши и се чувствах уморен през цялото време. Реших, че това е достатъчно. Вече бях изгубил 4 години от живота си заради лекарствата, предизвикали замъгляването; няма да правя повече жертви. Бях на пълноценна средиземноморска диета, но тогава научих за ползите от спирането на всички вредни храни. А сега? Имам силата да вдигам тежести, да вървя и да тичам на бягаща пътека по 1 час всеки ден. Не съм се чувствал по-жив от години. Събуждам се всяка сутрин с ясно съзнание и щастливо сърце, благодарен, че не се налага да приемам цяла шепа лекарства. Въпреки че не се храня идеално, виждам огромни ползи от този начин на хранене. Кръвните ми изследвания показват забележително подобрение, а това ме мотивира да продължавам. Поради подобрението ми, кардиологът смята, че мога да спра и последното лекарство, което приемам. Този начин на хранене ми даде възможност да си върна здравето.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-diet-for-treating-atrial-fibrillation/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев