Има голямо разнообразие от симптоми, от които страдат жените в менопауза. Има така наречените вазомоторни симптоми, като нощно потене и горещи вълни, трудно за заспиване или пълно безсъние, влагалищна сухота и болка по време на секс, както и странични ефекти върху настроението, включително сериозна депресия. Може ли спортът да помогне? Спортът може определено да помогне на физическото и психическото качество на живота като цяло, но за съжаление няма доказателства за ефектите от спортуването върху специфичните за менопаузата симптоми. Можем да разберем, че изследователите са отчаяни, когато се опитват да дават свинска плацента, която да помогне. Спойлер: не помага.
Знаем, че оксидативният стрес, който е следствие от прекомерните свободни окисляващи радикали или влошената антиоксидантна защита, е свързан не само със заболявания като диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови проблеми, но също и със симптоми на менопаузата, като горещи вълни. Недобрата защита от свободни радикали е свързана с повече симптоми на менопауза, също както храненето с повече антиоксиданти е свързано с по-малко симптоми на менопауза. Всъщност, високият прием на плодове и зеленчуци може да забави началото на менопаузата, а причината е наличието на антиоксиданти в плодовете и зеленчуците, които могат да противодействат на страничните ефекти от свободните радикали върху броя на функциониращите яйца, които все още са в яйчниците, докато причината, поради която консумацията на месо е свързана с дегенеративни заболявания, може би не е само свързана с наситените мазнини и холестерола, но и с окисляващите продукти, които се генерират по време на тяхното производство, съхранение, храносмилане и метаболизиране на месото.
По подобен начин, тъй като възпалителното хранене също е свързано със специфични за менопаузата соматични симптоми, като горещи вълни и проблеми със съня, това ще означава промяна към растително хранене, пълно с противовъзпалителни компоненти, като фибри и избягване на възпалителните храни, които съдържат наситени мазнини и холестерол. Нищо чудно, че приемът на цели растителни храни е свързан с по-малко симптоми на менопауза.
По отношение на самите храни, пилешкото и обезмаслените млечни продукти са особено вредни, докато соевото мляко изглежда помага. Жените биха имали голяма полза от по-ниската консумация на пилешко и обезмаслени млечни и по-висока консумация на зеленчуци и соево мляко. Няма как да знаем, докато не направим проверка. И наистина, жените, които пиели соево мляко, имали с 20% по-малко симптоми на менопауза за 12 седмици.
Нищо чудно, че тези на стриктна растителна диета съобщават за по-малко неприятни симптоми. Сред жените в менопауза веганите съобщават за по-малко симптоми, а при групите с различните диети, приемът на повече зеленчуци и по-малко месо е свързан също с по-малко неприятни симптоми. Така че растителното хранене може и да е от помощ за жените в периода им на менопауза, които предпочитат натурални средства за справяне със симптомите, което е в съответствие с всички други проучвания, демонстриращи намалени симптоми на менопауза при жените, консумиращи по-големи количества растителни храни и по-малко месо.
Но отново, може би има други причини, поради които жените с по-здравословно хранене да имат по-малко симптоми. Не можете да докажете причинно-следствена връзка, докато… познахте. Едно интервенционално проучване, което проверява дали промяната на храненето реално намалява симптомите. И в това проучване, при което жените са окуражавани да намалят мазнините и да увеличат плодовете, зеленчуците и зърнените храни, има значително по-голяма вероятност да се елиминират техните вазомоторни симптоми, като горещи вълни и нощно потене в сравнение с контролната група. Така че, определено не е всичко или нищо.
А с растителното хранене, жените, в групата на хранене без месо с ежедневен прием на ленено олио, орехи и бадеми, се справили по-добре отколкото тези в групата със същото хранене, но с добавен зехтин екстра върджин. След 16 седмици вегетарианската диета, която е богата на омега-3, се справила по-добре в намаляването на честотата на вазомоторните симптоми. Всъщност, дори само 2 ч.л. смляно ленено семе на ден може значително да намали симптомите на менопауза до същата степен, както хормонозаместващата терапия, но без страничните ефекти.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/dietary-approach-to-naturally-treating-menopause-symptoms/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев