Подправката сминдух се смята за едно от най-старите лечебни растения при хората. Какво може да прави? В последното видео за сминдуха разгледахме доказателствата, които показват, че той подобрява сексуалната функция при мъжете и жените, намалява менструалните болки и увеличава производството на мляко при кърмещи жени.
Има ли странични ефекти? 15 рандомизирани контролирани проучвания показват значително подобрение на нивата на холестерол. Още няколко проучвания показват и значително подобрение както на краткосрочния, така и на дългосрочния контрол на кръвната захар при диабета и преддиабетното състояние с помощта на средно по около половин ч.л. на ден през период от 2 месеца. Резултатите ясно посочват, че сминдухът е евтина и нискорискова добавка, която има потенциала да подобри контрола на кръвната захар при диабет.
Какъв е механизмът, чрез който се понижава кръвната захар? Има една аминокиселина в сминдуха, която увеличава производството на инсулин от панкреаса.
Именно този 4-хидроксиизолевцин е описан като ефективен участник в регулиране на производството на инсулин. Поради факта че той действа като секретагог при наличието на повишени концентрации на глюкозата в кръвта, е предложен за потенциално лечение на инсулиновата резистентност, диабет и затлъстяване. Има един клас лекарства за диабет, които вършат същата работа: сулфонилуреите, продавани с имената глюкотрол, глибурит, микроназа, глипизид. Проблемът е, че те увеличават производството на инсулина, независимо дали това е необходимо или не, и затова има риск от сериозна хипогликемия, твърде ниски нива на кръвна захар. Амино киселината от сминдуха, от друга страна, действа единствено, когато ви потрябва. Когато кръвната захар е нормална, няма ефект. Изглежда стимулира допълнителното производство на инсулин, само когато имате най-голяма нужда от него, когато кръвната захар е най-висока.
Ето какво направили тези изследователи след съгласие от членовете на семейството: взели панкреас от донори на органи с мозъчна смърт. Сложили клетките, произвеждащи инсулин, в съд на Петри при ниски концентрации на кръвна захар и така се освобождава малко количество инсулин, а при високи нива на кръвна захар се освобождава повече инсулин. Има логика. Именно така трябва да става, тъй като инсулинът е хормонът, който се освобождава от тялото, когато се опитвате да понижите кръвната си захар. Ако добавим малко от тази амино киселина от сминдух, обаче, ще можем да увеличим производството на инсулин. Прекрасно! Но ако това се случва дори и при ниски концентрации на кръвната захар, ефектът ще е като при лекарствата, където тя може да се понижи твърде много, но не, когато не ви трябва допълнително инсулин, няма ефект от сминдуха.
Ами ролята на сминдуха при превенцията на диабет тип 2? Едно 3-годишно рандомизирано контролирано проучване върху ефективността на сминдуха при мъже и жени, диагностицирани с преддиабетно състояние. Групата със сминдуха приемала около 1 1/3 ч.л. сминдух на прах два пъти на ден преди хранене, като и двете групи, тази със сминдуха и тази без сминдух, са имали едно и също хранене и начин на живот. И в края на проучването кумулативният процент заболеваемост от диабет намалял значително в групата със сминдуха. Вижте това. Тези, които не приемали сминдух, имали 4 пъти по-голяма вероятност от развитие на диабет, и можем да видим вече, че групите започват да се разминават след 6 месеца, като всичко това само заради една евтина подправка, приемана всеки ден.
Ако самите вие бихте искали да подкрепите такива невероятни изследвания в бъдеще, регистрирайте се на organdonor.gov.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-benefits-of-fenugreek-for-preventing-and-treating-diabetes/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев