Паркинсон е заболяване с дефицит на допамин в мозъка. Не можем просто да накараме хората да приемат допамин, защото той не може да премине през кръвно-мозъчната бариера, но можем да даваме на хората допаминов прекурсор, наречен леводопа, или L-dopa, който може да стигне до мозъка и да се превърне там в допамин. С продължително лечение, обаче, пациентите започват да показват намалена реакция към леводопа. След 5 години лечение с леводопа, ползите започват да намаляват преди следващата доза или не потушават сдържат напълно симптомите при голяма част от пациентите, а това е основна причина за инвалидност и значително влошава качеството на живот. Ето защо максимизирането на терапевтичния ефект от леводопа е важна цел, а именно там играят роля диетите с ограничаване на приема на протеин. Чакайте малко, какво общо има протеинът с Паркинсон?
Определени амино киселини в протеините е доказано, че влошават терапевтичния ефект от леводопа чрез ограничаване на усвояването му и навлизането му в мозъка, защото те използват същия транспортер и могат да се смесят един с друг. Ето ПЕТ скенер на преди и след, който показва активността в мозъка преди и след потенциално насищане. Ето защо диетите с ограничение на протеина могат да подобрят ефективността на леводопа. Има 3 начина да се направи това: цялостна ниско протеинова диета, диета с преразпределение на протеина или комбинация от двете.
Като стратегия относно храненето, ниско протеиновата диета е полезна, защото е не само ефективна, но и проста за разбиране и следване. И под нисък протеин говорим единствено за придържане към препоръчителното количество протеин, 0,8 г на килограм телесно тегло. Както и преди съм казвал, повечето хора приемат излишно високи количества протеин и страдат заради това. 0,8 г на кг се равнява на около 0,36 г на паунд. Взимате теглото си в килограми, умножавате по 0,8, и ще получите колко грама протеин трябва да приемате на ден. Ако тежите 63 кг, трябва да приемате около 50 г протеин на ден. Положителният ефект от ограничаване на протеините в храната може да се забележи само за една седмица дори и при пациенти, които вече не реагират на манипулацията от медикамента леводопа или други лекарства за Паркинсон.
Диетите с преразпределение на протеина са изучавани много подробно и е потвърдено, че са ефективни със забележителен отговор от 60% до 100%. Знаем за вредното влияние на протеините и ползите от нископротеиновата диета; не става въпрос само обаче за общото количество протеини, но и за това как се разпределят за деня. Ако приемаме богати на протеини храни само вечер и през деня се придържаме към общо под 10 г за закуска и обяд, ще елиминираме подтика за амино киселини през деня и кой го е грижа дали ще искаме протеини, след като заспим? Паркинсон е заболяване, свързано с движението, и ако лекарствата не действат, те няма да подействат и докато спите.
Фибрите са друг начин, по който да накараме леводопата да работи по-добре. Значителни подобрения в нивата на L-dopa в кръвта и симптомите на Паркинсон, започващи 30 до 60 минути след хранене, богато на неразтворими фибри, както тези, съдържащи се в целите зърнени храни.
Ако фибрите помагат, какво да кажем за растителното хранене като средство за справяне с Паркинсон? Няма как да знаем докато не направим проверка. Опитали с растителна диета и нормално преразпределяне на протеините и се оказало, че пациентите с Паркинсон имат значително подобрение в симптомите и представянето, което прави растителната диета удобен начин за комбиниране на положителните ефекти от приема на нормално неизлишно количество протеин и висок прием на фибри без ограничение на общото количество храна.
Планирането на такава диета е лесно и се основава на непреработени растителни храни, а високо протеиновите растителни храни като боб, грах, нахут, леща и фъстъци се консумират само вечер. И наистина – клинично подобрение във всички двигателни симптоми: скованост, тремори и забавяне на движението, нещата, които наистина имат значение при пациентите с Паркинсон, особено треморът, треперенето, което често не се повлиява от лекарствата, но се повлиява значително от растителното хранене. Така че, растенията са за предпочитане при Паркинсон, но няма как да знаете колко добре ще подейства за вас, докато не опитате.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/low-protein-diets-for-parkinsons-disease/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев