Изчислено е, че 90 милиона американци или приблизително 30% от американското население в момента страдат от лош дъх редовно. А за тези, които мислят: „Радвам се, че не съм един от тях“, смята се, че хората с лош дъх не могат реално да усетят миризмата, идваща от собствената им уста. Може би това е, защото са свикнали с нея или защото когато помиришем нещо, ние вдишваме въздух отдолу, а не отпред, където е дъхът ни. Така или иначе, въздухът от устата на хора с хроничен лош дъх е придружен със съставки, като водороден сулфид, който произвежда пара от мръсен въздух, което може да бъде много оскърбително за хората на тяхна височина.
Характерната миризма при халитозата включва съставки, които миришат на изпражнения, като скатол, газовете с миризма на развалени яйца, водороден сулфид, аромат с миризма на труп от кадаверина, съставка с миризма на потни крака, путресцин с миризма на гниещо месо, развалено зеле, развалена риба, урина, ябълки, което не звучи толкова гадно, и дори не знам как миришат размазаните дървеници. Но основните съставки, които допринасят към лошия дъх, са летливите серни съединения, като водороден сулфид. Бактериите в устата ни, най-вече върху езика, имат капацитет да произвеждат тези миризливи съединения на сяра, чрез гниене на протеините със съдържание на сяра.
Добре, какво можем да направим за това? Много хора наблягат на това да се опитаме да намалим бактериите в устата с помощта на антисептична вода за уста или намирането на начини за захващане на летливите серни съединения. По механичен начин можем да нарушим покритието от бактерии върху езика, като например с различните техники за остъргване на езика, въпреки че почистването на езика изглежда работи по-добре чрез намаляване на субстратите за гниене, а не на самите бактерии. Добре, но ако субстратите за производство на летливи серни съединения са съдържащите сяра аминокиселини, а съдържащите сяра аминокиселини произхождат основно от животински протеини, месо и млечни, какво ще кажете да използваме подход с хранене? Летливите серни съединения от животинските протеини могат да обяснят защо якото на месоядните мирише толкова по-различно от акото на тревопасните.
И наистина, ограничаването на количеството консумирани протеини може значително да намали fetor ex ore, от латински означава воняща уста. Причината, поради която добавят мазнини и алкохол, е че и двете могат да причинят отпускане на долния езофагиален сфинктер. Обичайно единственият момент, в който издишвате миризма от стомаха си, е когато се оригвате, защото сфинктерът е на върха на стомаха и той предпазва от натрупване на различни неща, но алкохолът или богатото на мазнини хранене увеличава отпускането на този сфинктер, което допълнително повишава риска и сериозността на лошия дъх.
Но повечето случаи на халитоза се появяват поради гниене на остатъци от храна в устата заради бактериите, които разграждат протеини и аминокиселини и произвеждат летливите серни съединения. Така че, лечението на устната халитоза трябва да включва не само професионални съвети за устна хигиена, но също и съвети за хранене. Протеините от храната, например, са известни с това, че се разграждат в устата, което води до освобождаване на аминокиселини, които са богати на сяра. Млечните продукти са богати източници на млечния протеин казеин, а казеинът е богат на съдържащата сяра аминокиселина цистеин, която е прекурсор на образуването на газа на развалените яйца, водороден сулфид в устната кухина. Всъщност, именно така можете да тествате хората за лош дъх. Натоварването с цистеин: просто накарайте група хора да измиват устата си с него.
Когато цистеинът се разгражда не само че получаваме водороден сулфид, който съставлява голяма част от букета с лошия дъх, но и получаваме сулфхидрилни аниони, които благоприятстват растежа на същите тези бактерии в устата, отговорни за гниенето на протеините, което е ключово за производството на лошия дъх в устата и за развитието на заболявания на венците. Така че, това не е двойна, а тройна заплаха. Лошият дъх не е само естетически проблем; тези летливи серни съединения могат да бъдат токсични за венците, дори и при екстремно ниски концентрации.
Водородният сулфид реагира с колагена и може да измени структурата на протеините, като по този начин да направи венците и челюстта ви по-податливи на разрушаване. След това могат да се развият тези джобове с гной, които да доведат до повече халитоза. Пародонталните джобове са вторият основен източник на летливи серни съединения. Дори хората с лека пародонтоза могат да имат два пъти по-голям риск от лош дъх.
Накрая, нека разгледаме ролята на храненето при така наречената извънустна халитоза, лош дъх, който не идва от устата. Има много медикаменти, които го причиняват, включително хранителни добавки, като рибеното масло, но има и друг начин, по който хората могат да миришат на риба: триметиламин.
Триметиламинурия е една от основните причини за недиагностицирана телесна миризма. Когато не можете ефективно да метаболизирате едно зловонно съединение, наречено триметиламин, което се образува в червата при прием на много холин. Обяснението в учебника е урина, дух, пот и репродуктивни течности, които миришат на развалена или гниеща риба, но много лекари не осъзнават, че миризмата на риба се появява само при 10% от хората, които са предразположени. Да, при високи концентрации триметиламинът има ужасна миризма на гниеща риба, но при ниски концентрации придава единствено неприятен лош дъх на боклуци. И понеже има много храни, които са богати на холин, като факта, че има яйца в толкова много храни, може и да не успеете да направите връзката между храненето ви и телесната миризма, но винаги можете да спрете консумацията на храни като жълтъци за няколко седмици и да видите дали ще ухаете по-добре.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/foods-that-cause-and-help-halitosis-bad-breath/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев