В едно видео, което направих преди няколко години, говорих за това как съобщенията от пресата за най-новите научни доказателства, излизащи от най-добрите медицински центрове, са пълни с преувеличени твърдения и пропуски. Прес съобщенията на медицинските журнали страдат от подобни проблеми, а прес съобщенията от самите фармацевтични компании не са по-различни, изпълнени с много шум и преувеличения. Ами през съобщенията от индустрията за хранителни добавки? Дори не компаниите, публикували проучванията, а самите търговски организации за мулти-милионната индустрия за хранителни добавки.
Изследователи установили, че 100% от прес съобщенията от индустрията за добавки съдържат „уловка“, което означава стратегии за вдигане на много шум или подкопаване на откритията с цел изопачаване на клиничните проучвания. Ето и шокиращото: прес съобщенията от индустрията подкрепят употребата на добавки в отговор на над 90% от проучванията, които съобщават за липса на ползи или дори за наличие на вреди. Ето ги проучванията за вредите. Едно проучване показва, че една определена добавка е всъщност вредна за хората и повечето независими институции, като Националния институт за здравето, или основните медии казват: „Не я приемайте“. Но търговските организации от индустрията казват: „Вреди ли? Действайте! Купете си и второ шишенце.“
Ето защо е вероятно разпространението на прес съобщенията от индустрията да допринася към продължителния и дори процъфтяващ ентусиазъм за използване на добавки в лицето на натрупващите се доказателства за неефективността на повечето от тях, а често и за вредите им. В някои случаи хората плащат, за да се разболяват. За съжаление науката може дори да не е от значение за многото потребители на добавки. Повечето хора, употребяващи добавки, казват, че не биха се повлияли от независими проучвания, финансирани от данъци, които оспорват твърденията за ефикасност на производителите на добавки. Само много малка част от потребителите казват, че биха спрели някоя добавка, ако властите по здравеопазването кажат, че това е просто пропиляване на пари.
Известното изображение на търговеца на змийско олио всъщност е истинско: Кларк Станли, господарят на гърмящата змия, от 1916 г. Оказва се, че змийското олио на Станли не е съдържало никакво змийско олио, а по-скоро лют нафталин и терпентин, незаконни според новия Закон за чистите храни и лекарства и накрая човекът получил глоба в размер на цели $20. Един век по-късно ето ни отново със змийско олио, излизащо от ушите ни, голям брой от добавките, предлагани на пазара без рутинни проверки. Сега, индустрията за добавки настръхва при тези думи, казвайки, че индустрията за добавки защитава потребителите си. И е вярно, че има определено закони, но способността на законодателите успешно да извършват тази мисия е затруднена от огромния брой продукти.
Агенцията за храните изчислява, че има над 85 000 хранителни добавки само в САЩ. И така, имаме този огромен брой добавки, скриването на страничните ефекти, трудността от успешно провеждане на съдебни производства срещу злоупотребите и лекотата, с която търговците могат да ребрандират продукти, премахнати от пазара, са довели до липса на регулация в тази област. В реалния свят няма голяма гаранция, че една добавка ще съдържа това, което се рекламира на опаковката и че няма да съдържа скрити съставки, които евентуално да доведат до значителни вреди и около 23 000 посещения в спешното всяка година. Разбира се, предписваните лекарства не само разболяват повече, но и убиват много повече хора, което ги прави може би третата водеща причина за смърт, заличавайки нас 100 000 американци, но все пак, колкото по-малко смърт и увреждания има, толкова по-добре.
Хранителните добавки често пъти са подправени с необявени съставки, което може да представлява огромен риск за потребителите, който най-често се изразява в добавки за еректилна дисфункция, загуба на тегло, диабет и високо кръвно налягане. Но чакайте малко. Ами производителите на добавки, които казват, че имат независим сертификат за чистота от друга компания? Има практика, наречена „суха лаборатория“, малка мръсна тайна на индустрията за добавки, чрез която качествените големи лаборатории просто печатат фалшиви документи. И ако си мислите, че това е шокиращо, вижте историята на BMPEA.
Един изследовател от Харвард публикува статия, която отразява едно изследване от Агенцията по лекарствата, открило дизайнерски стимулант от рода на амфетамините, бета-метилфенилтиламин, в различни добавки, продавани в САЩ. В отговор на това, един от нарушителите, Hi-Tech Pharmaceuticals, производител на добавки за отслабване като Черната вдовица и Жълтия скорпион, осъжда харвардския изследовател за клевета, злословие и подценяване на продукта, и той първоначално е трябвало да плати $200 милиона в щети.
Всичко това е документирано в един документ от STAT, които са отличен източник на медицински журнализъм и аз горещо ви ги препоръчвам. Директорът на Hi-Tech ясно признава, че се надява „да успеят да му затворят устата на този човек“. И въпреки че в крайна сметка не успели в съда, съдебният процес на Hi-Tech изпрати предупреждение към всички други изследователи. Всъщност, главният изпълнителен директор на Hi-Tech казва, че „се надява дългата и скъпа съдебна битка да уплаши другите академици, за да спрат да правят проверки на индустрията за добавки.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/supplement-regulation-and-side-effects-efforts-to-suppress-the-truth/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев