Преди няколко седмици публикувах две видеа за общата ефективност на химиотерапията. Какво се случва, когато добавим и гладуването към микса? Това е първото видео от поредицата, която разглежда този въпрос.
През последните 50 години химиотерапията е била основното медицинско лечение за различни видове рак. Нейната основна стратегия е до голяма степен насочена към раковите клетки с помощта на увреждането на ДНК, причинено от части на производството на свободни радикали. Въпреки че тези лекарства първоначално се е смятало, че са избирателни само за туморните клетки, сега знаем, че нормалните клетки също преминават през тежко увреждане, причинено от химиотерапията, а това води до по-малка доза и странични ефекти, включително потискане на костния мозък и имунната система, гадене, повръщане, диария, а в някои случаи и смърт. Ако оцелеете, увреждането на ДНК-то на нормалните клетки може дори да доведе до нови видове рак. Има лекарства за предпазване на клетките, които имат за цел намаляване на страничните ефекти, за да се приемат по-високи дози химиотерапия, но тези лекарства не е доказано, че увеличават преживяемостта, от части защото предпазват и раковите клетки. Какво ще кажете, ако вместо това използваме гладуването за защита на клетките по време на лечението на рака?
Гладуването може да има непризната роля в превенцията и лечението на рака. Краткосрочното гладуване преди и веднага след химиотерапията може да минимизира страничните ефекти, докато в същото време може да направи раковите клетки по-чувствителни към лечението. Това е вълнуващо. Докато има лишаване от хранителни вещества, здравите клетки преминават от растеж към поддържане и после възстановяване, но туморните клетки не могат да забавят необуздания си растеж поради мутации, свързани с растежа, които първоначално са довели до самите ракови клетки. Тази неспособност да се адаптират към гладуването може да представлява важна ахилесова пета за много видове рак.
Като следствие от тези различни реакции на здрави и раковите клетки по отношение на краткосрочното гладуване, химиотерапията причинява повече ДНК увреждане и убийство на клетки при туморните клетки, докато същевременно оставя здравите клетки ненарушени. Така, краткосрочното гладуване може да предпази здравите клетки срещу токсичните свойства на химиотерапията и да направи туморните клетки по-чувствителни или поне това е на теория. Нека да тестваме.
Инхибиторите на тирозин киназа са група лекарства за химиотерапия, които днес са основното лечение на много видове рак. Нека ги видим в действие. Това са съдове на Петри, пълни с ракови клетки, които са оцветени в розово. Два вида ракови клетки от белите дробове и един вид рак на дебелото черво. Това е преди, а това е след като са били изложени на лекарствата за химиотерапия ерлотиниб, гефитиниб, криозотиниб и регорафениб. Виждате ли как има по-малко розово? Това показва колко ракови клетки са били убити от химиотерапията. Ако обаче първо те гладуват в продължение на 24 часа, лекарствата действат още по-добре. Дори гладуването само по себе си без лекарствата убива голяма част от тях. Изследователите заключават, че тези TKI лекарства, които често се дават за лечение на големи тумори, стават по-силни в своята активност след 24 часа гладуване, но това е в съд на Петри.
Подобни резултати са установени и за рака на гърдата и лекарството за химиотерапия доксорубицин. Ето 5 дни на безпрепятствен растеж на рака на гърдата в съд на Петри, от 150 000 ракови клетки на 800 000 за по-малко от седмица. Накапването на малко химиотерапия ги намалява до около 600 000, но ако тези клетки гладуват за 48 часа първо, химиотерапията може напълно да ги спре. Дори само краткотрайното гладуване може да ограничи растежа. Краткотрайното гладуване повишава възможността да получите два пъти по-голям ефект за половината на тази доза, а това може да бъде много важно за толкова токсично лекарство, като доксорубицин, което причинява сърдечна недостатъчност при 1 на всеки 3-ма с по-висока доза. Отново, това са инвитро проучвания в съд на Петри.
След това изследователите преминали към мишки и установили същата двойна полза: по-малко токсична химиотерапия и в същото време по-голяма ефективност, и то не само с малко. Достатъчно висока доза химиотерапия, за да убие 100% за по-малко от седмица. Но след като са гладували в продължение на 60 часа, след същата доза, 100% оцелели. Добре, това е токсичността. Ами ефективността? Ето го растежа на тумора без химиотерапия, растежа с химиотерапия и с химиотерапия след краткосрочно гладуване, а това означава подобрена преживяемост.
Интересното е, че гладуването само по себе си изглежда действа толкова добре, колкото и химиотерапията, а същото е и с радиацията. Необуздан растеж на тумора, преодолян с помощта на радиация, и дори още по-добре след комбинация между радиация и гладуване през ден, но самото гладуване през ден изглежда се правило толкова добре, колкото и радиацията. Добре, но това е ракът на гърдата при мишките. Сигурен съм, че Мики Маус е влюбен в Мини Маус, но какво да кажем за хората? Ще разгледаме тази тема в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fasting-before-and-after-chemotherapy-and-radiation/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев