В продължение на десетилетия Япония имаше най-дългата продължителност на живота в света, докато същевременно харчеше много малко за здравеопазване в сравнение с други държави с високи доходи. Дълголетието се приписва от части на начина на хранене на японците, за който се смята, че е причина за сравнително ниската честота на коронарна болест на сърцето. Япония има едни от най-ниските проценти на рак на дебелото черво, рак на гърдата, рак на яйчниците, рак на простатата, пикочния мехур и рак на кръвта. Япония, обаче, е сред страните с най-високи проценти рак на стомаха. Да, японците може и да имат по-малко случаи на рак на простатата от американците, но имат и 6 пъти повече рак на стомаха. Има ли някаква Ахилесова пета в японската храна?
Една от първите теории, предложена през 70-те години, беше че причината е талкът, използван за полиране на белия ориз, за да му се придаде лъскав отеннък. Това беше и случаят с рака на яйчниците, който доведе до милиарди долари в щети срещу бебешката пудра Johnson & Johnson, както разгледахме в едно предишно видео, но не това е случаят с рака на стомаха. Дали не е просто генетика? Не. Проучвания върху японски мигранти показват, че след като те и децата им озападняват храненето си и начина си на живот, процентите рак на стомаха значително спадат.
Най-известният рисков фактор за рак на стомаха е H. pylori, бактерия, която инфектира вътрешността на стомаха и причинява хронично възпаление, което може да доведе до рак. Заразяването с H. pylori се счита за канцероген от група 1, което посочва, че тя със сигурност наистина причинява рак. Корея и Япония имат едни от най-високите проценти на хора с рак на стомаха и са сред държавите с най-висока честота на инфектиране с H. pylori. Случаят е решен, нали? Загадката изглежда е решена. Но тогава стигаме до африканската енигма. Държави като Нигерия имат дори още по-висок проценти на H. pylori, но много по-малко случаи на рак на стомаха.
После имаме индийската енигма. H. pylori е два пъти повече разпространена в Индия отколкото в Япония, но все пак индийците имат 10 пъти по-малко случая на рак на стомаха. Очевидно H. pylori сама по себе си не може да обясни причината на епидемията в Япония.
Въпреки че повечето случаи на рак на стомаха се смята, че са причинени от H. pylori, повечето хора с H. pylori не се разболяват от рак. H. pylori е една от най-често срещаните инфекции при хората. Смята се, че половината от световното население е заразено с H. pylori, но въпреки това няма толкова хора с рак на стомаха. Трябва да има някакъв допълващ фактор в страни като Корея или Япония, който да обясни високия процент случаи на рак. Възпалението, причинено от H. pylori може би просто подготвя средата за образуване на рак, като така увеличава податливостта на стомашната лигавица към канцерогени от храната. Но какво е толкова канцерогенно в корейските и японските храни?
Проучванията, които сравняват храната на различни населения от Азия с други хора, които имат близки проценти на H. pylori, но коренно различна честота на поява на рак на стомаха, смятат, че консервираните солени храни – риба и зеленчуци – са причината. Свежите зеленчуци и плодове, от друга страна, са свързани с 85% спад на вероятността от рак на стомаха, докато консумацията на свежа риба изглежда също не е свързана с рак на стомаха.
Един преглед от 60 проучвания установява, че консумацията на ферментирали храни е свързана със значително по-висок процент рак на стомаха, въпреки че това се отнася за Корея, не за Япония, може би защото в Корея консумацията на човек на солени ферментирали зеленчуци, като например кимчи, е пет до осем пъти по-голяма. Няма как да знаем със сигурност обаче докато не направим проверка.
Екстрактът от ферментирали зеленчуци може да доведе до увреждане на ДНК в съд на Петри, но какво се случва при хората? Изследователи във Ванкувър давали на група хора по 850 г фукужинцуке – различни зеленчуци, ферментирали в соев сос, а на друга група – кисели краставички в продължение на три дни. Биопсиите, взети от стомашната лигавица преди началото на експеримента, били нормално, както и биопсиите на тези хора, които приемали свежи моркови или краставици. Но само няколко дни след консумация на ферментирали зеленчуци, били установени умерени до тежки аномалии на тъканите, което предполага раздразнение на стомаха.
Консумацията на неферментирали соеви храни, като тофу, едамаме и соево мляко е свързана с по-нисък риск от рак на стомаха в Япония, но няма такава връзка с ферментиралите соеви храни, дори и при много солената мисо паста. Предпазващата роля на соевите продукти се дължи на противовъзпалителните и антиоксидантни ефекти на изофлавонните вещества в соевите зърна.
Самата сол не се смята за директен канцероген, но може да увреди стомашната лигавица, да изтъни защитния мукусен слой, да подобри колонизацията на H. pylori, да засили проникването на канцерогените, както и самото образуване на канцерогени. Дори умерено високият прием на сол е свързан със значително повишен риск от рак на стомаха, въпреки че в Япония този ефекти може би е ограничен само до тези хора, които вече страдат от възпаление, предизвикано от H. pylori.
H. pylori обикновено се лекува с коктейл от множество антибиотици. Има ли начин да бъде заличена тази бактерия с помощта на храненето? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-role-of-kimchi-and-h-pylori-in-stomach-cancer/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев