Стотици милиони операции се правят всяка година, а рискът от смърт е обикновено около половин процент, при което пациентите може и да кажат неща като, „Шансът да умра, пресичайки пътя, е също толкова голям,“ от което става ясно, че те не разбират разликата в степента на риска. Един начин за разбиране на риска е чрез аналогия. Например, пълната упойка, анестезията, носи около 1 на 100 000 вероятност да не се събудите повече. Колко е това? Скокът с парашут от професионалист има същия риск. Добре, но това може и да бъде трудно за разбиране. Трудно е да говорим за малки цифри. Представете си да разглеждате килим с размери 2,7 м х 3,6 метра. Колко голямо е това точно? Трябват ни единици, които да разбираме. На вашето внимание микромортът като единица за сравнение и комуникиране на риска към пациентите.
Микромортът е единица, равняваща се на шанс 1 на милион от смърт. Една на милион е шансът от това да играете на ези-тура и да получите ези или тура 20 пъти подред, или малко по-малък шанс от това да спечелите на карти. Но истинската полза е да се помогне да се сравнят различните рискове един с друг, използвайки същата метрика. Например, шофирането на 160 км има около 1 на милион риск от смърт, така че това е 1 микроморт. Гмуркането има 5 микроморта на всеки опит; значи всяко гмуркане е също толкова рисковано, колкото шофирането 800 км. Сега имаме начин, по който директно да сравним риска от хирургичните процедури и честите дейности от ежедневието.
Раждането е толкова рисковано, колкото шофирането от Ню Йорк до ЛА и обратно, но секциото е над два пъти по-рисковано. Дори нещо като опериране на херния носи същия риск от смърт, както скокът с парашут 200 пъти. Очевидно понякога нямаме друг избор, но смъртта от операция за разширени вени или обрязване вероятно могат да бъдат избегнати. Изненадах се, като научих, че язденето на кон е четири пъти по-смъртоносно отколкото катеренето на скали, но химиотерапията и радиацията за рак на главата и врата са по-рисковани от катеренето на скали в продължение на 500 години, шофирането 8 милиона км или скачането с парашут 5 000 пъти и т.н.
Една водеща причина за смърт, за която не съм говорил в книгата „Можем да сме здрави“, е случайната смърт. Имаме приблизително шанс 1 на милион да умрем по случайност всеки един ден от нашия живот, и около половината от този риск е смъртта в автомобилна катастрофа, въз основа на средностатистическите данни в САЩ. Има и всякакви други начини. Изненадах се, когато научих, че американците имат 1 на 200 000 шанс да умрат от навлизане на чуждо тяло в отвор, различен от устата всяка година.
Други неща, които е добре да избягваме, включват изкачване на връх Еверест, около 30 пъти по-рисковано от добив на въглища в мина или скок от високо. Влаковете и самолетите имат еднакъв риск при едно и също разстояние, но карането на мотор е около 5 пъти по-смъртоносно от карането на кола, въпреки че карането на колело до определена дестинация също е по-рисковано, около 10 пъти по-смъртоносно от шофирането.
Ето един пример за това как човек може да използва сравненията на основа на микроморта, за да постави нещата в перспектива. Определени видове импланти за гърди могат да причинят рядък вид рак, лимфома, свързана с определен вид импланти. Можете да си представите колко опасно е това за милионите жени, които имат поставени импланти, но вижте риска, сравнен с риска от други често срещани дейности. Рискът от смърт от този вид рак е по-малък отколкото риска от един ден каране на ски. Вероятно е по-добре човек да умре бързо по върховете отколкото да страда бавно и мъчително от рак и да рискува да доведете семейството си до фалит, но това може поне да постави в контекст риска ви от рак заради поставени импланти и вашата смърт.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/micromorts-how-risky-is-it-to-go-under-anesthesia/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев