Солената и ферментирала риба произвежда новооткрит химикал, наречен CMBA, който води до мутации в ДНК-то и се образува от реакцията със солта, нитритните консерванти и метионина, аминокиселина с висока концентрация в животинските протеини. Нитритите могат да си взаимодействат с други съставни части на протеините и така образуват N-нитрозо съединения, мощен вид канцерогени, които се съдържат в цигарения дим. Това може да обясни защо преработеното месо, като бекон, шунка, хотдог, салам и наденица, е свързано с повишен риск от рак на стомаха, но тук също става въпрос и за свежо, непреработено и неосолено месо.
Чакайте малко. Мислех си, че повечето случаи на рак на стомаха са причинени от инфектиране с бактерията H. pylori. Има синергична реакция между възпалението от гастрита, причинено от H. pylori и начина на хранене при появата на рака на стомаха. Вижте това. Изследователи в Китай установили, че дори генетично податливите хора, инфектирани с определен патогенен щам H. pylori, не изглежда да имат повишен риск от рак на стомаха, освен ако не изяждат по около 30 г или повече свинско месо всеки ден. Една свинска пържола тежи около 170 г. Това е шокиращ пример за това как начинът ни на хранене може понякога да е решаващ както за гените ни, така и за влиянието на околната среда, както е при инфекциите, които причиняват рак. Но има ли начин за премахване на бактерията H. pylori?
Обичайното лечение е троен коктейл антибиотици, които да убият H. pylori, но е следването на предписанието от пациентите е трудно поради количеството на приемани лекарства и техните странични ефекти. Има ли някои храни, които да помогнат за премахването на бактерията?
Десетилетия преди откриването на детоксикиращите и противоракови свойства, сулфорафанът, това забележително вещество в кръстоцветните зеленчуци, първоначално беше изучаван заради своята антимикробна активност. След докладите от отделни хора с пептична язва, предизвикана от H. pylori, които преживяват драстично и понякога неочаквано облекчение след прием на 3-дневни кълнове от броколи, изследователите от университета Джонс Хопкинс решават да направят изследване върху кълновете от броколи. Не само че екстрактът от кълнове от броколи убива резистентните към антибиотици щамове на H. pylori в съд на Петри, но и някои пациенти, които са приемали само по 1/3 чаша кълнове от броколи на ден в продължение на 1 седмица, успели да заличат инфекцията си с H. pylori напълно. Ето едно рандомизирано контролирано проучване: кълнове от броколи vs. кълнове от люцерна. Хората, приемали 2 до 3 порции кълнове от броколи на ден успели значително да намалят показателите си както на колонизация на H. pylori, така и на възпалението на стомашната лигавица.
Въпреки че кълновете от броколи могат да заличат H. pylori при повечето пациенти, 56%, стандартното лечение с троен антибиотик е много по-ефективно, заличаване на бактерията на 90%. И все пак, за хората, които не отговарят на критериите за лечение с лекарства, кръстоцветните зеленчуци предоставят безопасен, естествен начин за справяне с H. pylori и с рака на стомаха. Компилация от 22 проучвания върху групи от населението установява, че приемането на повече кръстоцветни зеленчуци, е свързано със значително по-нисък риск от рак на стомаха, но броколите досега не са били изрично изследвани, за разлика от чесъна.
Наблюдателни проучвания върху японски мигранти, които датират от 60-те години, предполагат, че луковите растения – чесън и лук – могат да имат предпазна роля при рак на стомаха. До днешна дата има няколко такива проучвания и като цяло, приемът на лукови растения наистина е свързан със значително по-нисък риск от рак на стомаха. Има доказателства, обаче, за пристрастност на публикациите, което означава, че изглежда има и други проучвания, които може би не са успели да докажат такъв ефект, били са захвърлени и никога не са публикувани. Дори и това да не е така, наблюдателните проучвания никога не доказват причинно-следствена връзка.
Може би ниската консумация на чесън и лук не допринася към рака на стомаха, а по-скоро ракът на стомаха допринася за ниската консумация на чесън и лук. Десетилетия на възпаление от H. pylori, които водят до появата на рак, може би са накарали хората да избират по-проста храна, за да избегнат дискомфорт. Няма как да знаем дали чесънът настина помага, докато не проверим.
Луис Пастьор е първият, който описва антибактериалния ефект сока от лук и чесън.
Проучванията в съд на Петри показват, че чесънът е ефективен за потискане на растежа на H. pylori при концентрации, които са постижими в стомаха с една-единствена скилидка чесън. Дори някои щамове, които са иначе резистентни към антибиотици, са податливи. Но означава ли това, че растежът на рака ще спре? Едно рандомизирано двойно тайно контролирано проучване се опитва да разбере.
Хиляди хора с висок риск от рак на стомаха от 13 села в Китай били разделени на групи, приемащи различни комбинации от антибиотици, добавки с чесън и антиоксиданти. Само няколко седмици на антибиотици довели до значителен спад в последващия растеж на ракови клетки в стомаха 7 години по-късно, както и значителен спад в последващата поява на рак на стомаха след 15 години. Ами чесънът? Никакви ползи след 7 години и само статистическа незначим спад след 15 години. Но през 2019 г. имаме актуализация какво става след 22 години: 15 години след като проучването спряло хората, които приемали чесън, имали наистина значително по-нисък риск от последваща смърт от рак, въпреки че предпазната роля на чесъна изглежда се проявява само сред тези, които не пият алкохол.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-treat-h-pylori-naturally-with-diet/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев