Андрогенната или андрогенетичната алопеция, също известна като постоянен косопад при мъжете или жените, е един от най-често срещаните хронични проблеми при дерматолозите. Чакайте малко, значи се нарича мъжки косопад или женски косопад? Да, при мъжете го наричат мъжки постоянен косопад, а при жените – женски постоянен косопад. Добре. Характеризира се с непрекъсната загуба на коса, най-вече в основата на скалпа. Говорихме вече за добавки при косопад. Говорихме и за медикаменти при косопад. Ами храненето при косопад? Каква е ролята на храната за лечението на косопада?
Човешките експерименти с фекални транспланти ни дават идея за влиянието на микробиома ни, като има доклади за подобрението на растежа на косата след като фекална каша, направена от свежо изхвърлени изпражнения от донор, се вкарва в дебелото черво на друг човек, и то не само малко количество. На един напълно оплешивял мъж започва да му расте коса няколко месеца след фекална трансплантация, а след около 1 година косата е напълно възстановена. Поуката от историята е да не пиете кафяви смутита, а да поддържате полезните си бактерии в добро здраве. Проучвания върху населението установяват, че мъжкото оплешивяване е свързано с лоши навици за сън и консумация на месо и бързи храни, установена е обаче и предпазваща роля при консумация на сурови зеленчуци, свежи билки, както и на редовното пиене на соево мляко. Пиенето на соево мляко всяка седмица е свързано с 62% по-нисък риск от умерен до тежък косопад, което навежда на вероятността да има съставки в растенията, които може би предпазват.
Допълващите и алтернативните медицински лечения „се хвалят с възможността да излекуват косопада безопасно с по-малко странични ефекти отколкото конвенционалната медицина. Обаче е важно да разгледаме отвъд всеобхватните твърдения и маркетинга, за да можем критично да оценим литературата.“ Например, много проучвания нямат достатъчна валидност, защото са използвани обръснати гризачи. Това са обръснати мишки, намазани с отрова от пчели. И дори когато правят клинични проучвания върху реални хора, понякога няма плацебо контролна група; затова нямаме идея дали храната има нещо общо като цяло.
Но има едно рандомизирано двойно тайно проучване с плацебо контролна група лютите чушки и соята, което показва значително ускоряване на растежа на косата. Ето снимки на преди и след, както при мъже, така и при жени. Добре, но какви количества са използвали? 6 мг капсаицин на ден и 75 мг изофлавони. Какво означава това? Може да си набавите 6 мг капсаицин само с 1/4 свежа люта чушка халапиньо на ден. Това звучи постижимо. А 75 мг изофлавони означава да изяждате по 3/4 чаша темпе или чисти соеви бобчета. Соята дори е още по-концентрирана, сушени и запечени соеви бобчета, но имайки предвид образуването на крайни продукти на гликацията при храни с високо съдържание на мазнини и протеини при висока температура, моят съвет е да избягвате приема на печени ядки, семена или соя.
Има също едно рандомизирано двойно тайно проучване с плацебо контролна група върху олиото от тиквено семе. Откъде им е хрумнала тази идея? През 2009 г. едно проучване от Южна Корея установява, че мъжете с BPH, уголемени жлези на простатата, които приемат само по 320 мг олио от тиквено семе на ден (това е около 1/16 ч.л., само няколко капки), подобряват уринарния си поток значително. Уринарният поток продължил да се отклонява и да се влошава при контролната група, но тези, които приемали еквивалента само на две тиквени семена на ден, имали значително подобрение. Изглежда това е анти-андрогенен ефект, така че може би помага и при косопада.
Изглежда действа при мишки, когато се използва локално, ами при хората, които просто приемат тиквено семе? Няма да навреди да се пробва. За съжаление често хвърляме семената на тиквата или на динята, а те всъщност имат богат репертоар от хранителни вещества. Но няма как да знаем дали реално действа при косопад докато не се направи проучване.
В едно такова проучване 76 плешиви мъже получават 400 мг олио от тиквено семе на ден, скрито в капсули, или приемали плацебо капсули в продължение на няколко месеца. Отново, това количество се равнява само на две тиквени семена на ден, може би две и половина. Измерили растежа на косата на скалпа с всякакви видове обективни и субективни мерки и… след 24 седмици на лечение, самооценката на подобрението и удовлетворението в групата с истинското олио от тиквени семена била по-висока, а мъжете обективно имали повече коса, 40% увеличение в броя косми, в сравнение само с 10% в плацебо групата. Ето някои представители снимки на преди и след подобрението в покритието на косата при прием на олио, равняващо се на две и половина тиквени семки. Ако покажете тези снимки на изследователи, които не знаят кой в коя група е, те ще оценят плацебо групите като леко влошаващи се с времето, но групата с тиквеното семе с подобрявала.
В нея 95% останали или непроменени или с подобрение, докато в контролната група над 90% останали непроменени или с влошено състояние. Имайки предвид този ясно изразен ефект, трябва ли да се притесняваме от странични ефекти в сексуално отношение? Разгледали индекса на еректилната дисфункция на преди и след и не установили никакви доказателства за странични ефекти.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/food-for-hair-growth/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев