„Всеки потребител, който търси в интернет лечение за косопад, е изправен пред изобилие от средства.“ Имаме обаче добри доказателства само за ефективността на одобрените от Агенцията по храните и лекарствата медикаменти, като финастерид, или Пропеция, и миноксидил, продаван под името Рогаин. Мит е, че всички патентовани добавки за косопад на пазара ще ускорят растежа на коса. Те могат да бъдат и по-скъпи, тъй като добавките без рецепта струват над хиляда долара годишно, докато лекарствата с рецепта – между 100 и 300 долара. Лекарствата могат да помогнат, но имат странични ефекти. Пропеция може да намали либидото и да причини сексуална дисфункция, докато локалното приложение на Миноксидил може да причини сърбеж. (Въпреки че смятам, че това е правописна грешка вместо напукване.)
Ето подробен списък на по-често срещаните странични ефекти. За да разберем защо има толкова много хормонални странични ефекти на Пропецията, като импотентност, болки в тестисите и уголемяване на гърдите, трябва да разберем как работи лекарството.
Андогените, мъжките хормони като тестостерон, са основните стимулатори на растежа на косата както при мъжете, така и при жените. Знаем това от проучвания отпреди половин век, които показват, че кастрацията на мъжете спира косопада. Защо са били кастрирани? Поради законите на евгениката в САЩ, където умствено изостаналите хора са били кастрирани или са им връзвали тръбите против тяхната воля. Така наречените изостанали били рутинно стерилизирани без тяхно съгласие или знание, а ние, Съединените американски щати, сме първата страна, която въвежда закони на евгениката, които по-късно бяха отменени от Върховния съд. През 30-те години един гласов привърженик се оплакал, че „Германците ни бият в нашата собствена игра“.
Независимо от това, тестостеронът е основният андроген, който циркулира в кръвта и може да се превърне в дихидротестостерон, който е още по-силен с помощта на един ензим, наречен 5-алфа редуктаза. Това е ензимът, който се блокира от медикамента Пропеция, ето защо той пречи на натрупването на тестостерона. Ето защо жените не трябва да го приемат, тъй като може да направи мъжкия плод с женски черти; докато при мъжете има сексуални странични ефекти, като еректилна дисфункция, а тя може да е проблем години наред след това. Ето нещо, което фармацевтичните компании трябваше да разкрият за последното десетилетие: „трудност за достигане до ерекция, която продължава след спиране на лекарството,“ странични ефекти, които могат да се окажат трайни. До 20% от участниците докладват постоянно сексуална дисфункция в продължение на 6 или повече години след спиране на медикамента, което предполага, че има вероятност проблемът никога да не изчезне.
Това, което смятаме, че се случва, е, че лекарството може реално структурно да промени част от мозъка ви, която отговаря за сексуалната функция. И наистина, нивата на хормоните в кръвта на потребители с трайни ефекти изглеждат нормални. Ако се направи лумбарна пункция и се разгледа гръбначно-мозъчната течност около мозъка им, ще се види, че нивата на невростероиди в крайна сметка са променени. Така че се „препоръчва лекарите, предписващи финастерид, както и потенциалните потребители, да се запознаят с евентуалните сериозни дълготрайни рискове от употребата на един медикамент за козметични цели.“
До днешна дата не са използвани никакви нови интервенции рутинно за лечението на плешивостта при мъжете или при жените. Имайки предвид страничните ефекти на сегашните варианти на медикаментите, има нужда от алтернативно лечение. Какво ще кажете за храненето? Храни, които можем да приемаме, за да се справим с косопада. Ето за това ще говорим в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/pills-for-hair-growth/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев