Вижте това ново видео за микробиома. А ако искате още, посетете NutritionFacts.Org/Topics/Microbiome за всичките ми видеа относно доброто здраве на червата.
Когато консумираме месо, млечни продукти, яйца, морска храна, чревната ни флора може да приеме определени вещества от тях (карнитин и холин) и да произведе токсичното вещество, наречено ТМАО, което може да доведе до инфаркт, инсулт и смърт.
Така че, ако дадем на хората 2 яйца, те ще получат скок на нивата на TMAO в кръвта няколко часа след консумация. Понеже чревните бактерии играят много важна роля в процеса, обаче, ако давате на същите хора антибиотик цяла седмица след това, който заличава чревната им флора и после отново им предложите 2 яйца, нищо няма да се случи. Без TMAO в кръвта, защото няма да имат бактерии, хранещи се с яйца, за да произвеждат TMAO. Ако за 1 месец бактериите в червата им отново нарастват и яйцата започват да причиняват отново производство на TMAO.
Същото нещо е и с месото. Ако давате на група хора всеки ден по 300 г пържола, нивата на TMAO скачат в кръвта. Но ако им давате същото количество след 1 седмица на антибиотици, нищо няма да се случи. За да се появят проблеми, ви трябва както месото, така и бактериите, които се хранят с месо. Ето защо можете да дадете на един веган говеждо месо, но той няма да произведе никакви TMAO в организма си. Просто нямат бактериите, които се хранят с месо, в червата си.
Добре, това би трябвало да са остарели новини за хората, които следят науката. Причината за темата на това видео е да се покаже, че този феномен се случва и по обратния начин. Когато приемаме цели растителни храни, като плодове, зеленчуци, зърнени и бобови, заедно с ядки и семена, чревната ни флора може да поеме определени вещества от тях (фибри и устойчиво нишесте) и да произведе късоверижни мастни киселини, а това ни дава превенция от различни заболявания. Късоверижните мастни киселини, като бутират, могат да помогнат за запечатването на пропускливи черва, да се преборят с възпалението, да предотвратят затлъстяването, да подобрят инсулиновата чувствителност, да ускорят отслабването и да се преборят с рака.
Но тези ползи разчитат на две неща: прием на фибри и наличие на бактерии, които се хранят с фибри, също както вредните ефекти от TMAO изискват не само яйца, млечни продукти или месо, но и бактерии, които се хранят с яйца, млечни продукти и месо.
Вижте това. Ако даваме на хората цели зърнени храни, в този случай ечемични ядки, известни и като ечемик – 3 порции на ден, както препоръчвам в приложението Daily Dozen, само след 3 дни прием на 30+ г допълнително фибри и устойчиво нишесте, бактериите в червата са толкова щастливи и произвеждат много повече късоверижни мастни киселини, че нивата на инсулин на хората се подобрили с 25%, което означава, че тялото им трябва да произвежда по-малко инсулин, за да понесе същото количество бял хляб, докато едновременно с това потушава скока на кръвна захар. Но това са средни нива.
Някои хора реагират на всички тези добавени фибри със значително намаление на кръвната захар и инсулина, но при други същото количество фибри и устойчиво нишесте не действат изобщо. Защото ви трябват не само фибри, но и бактерии, хранещи се с фибри, както е Превотела. Как да се сдобием с повече Превотела, за да се възползваме напълно от здравословните ползи от растенията? Яжте повече растения. Изобилието на Превотела е свързано с дългосрочен прием на фибри.
Ако разгледаме ситуацията в селските райони на Африка, децата там се хранят с 97% пълноценна растителна храна, а нивата им на Превотела са над референтните стойности в сравнение с тези на деца със стандартно за Запада хранене, а това се отразява и в количеството късоверижни мастни киселини, които те образуват в изпражненията си.
В индустриализирания свят именно редовният прием на вегетарианска и веганска храна подпомага обогатяването с бактерии, хранещи се с фибри, в червата. Ето относителните нива на Превотела при хората, които ядат месо, тези, които не ядат месо, и при тези с изцяло растително хранене.
Това може да обясни по-лошия възпалителен профил при месоядните в сравнение с вегетарианците. Въз основа на откритията, които се отнасят към изобилието на бактерии, изследователите смятат, че излагането на животински храни подпомага създаването на чревна среда, която може да предизвика системно възпаление и зависими от инсулиновата резистентност метаболитни проблеми, като диабет тип 2. И именно понижените нива на възпаление може би да ключов фактор, който свързва растителния чревен микробиом с предпазващи ползи за здравето. Да, но не е ли възможно месоядците да консумират и растителни храни? Хората, които консумират месо, имат ограничения по отношение на микробиомния метаболизъм, зависим от храненето. С други думи, това е обратната страна на това един веган да изяде една пържола. Те може и да изядат колкото фибри си поискат, но им липсва машината за преработка на тези фибри.
При ниски нива на прием на фибри колкото повече приемате, толкова повече полезни късоверижни мастни киселини се произвеждат. Но в определен момент наличните бактерии, хранещи се с фибри, надделяват и получавате само ползи. Но хората, които са на растително хранене, култивират растежа на тези бактерии, хранещи се с фибри, и нямат ограничения, освен ако, разбира се, не се храните с веган бърза и вредна храна. Но пълноценното растително хранене би трябвало да се ефективно в създаването на една разнообразна екосистема от полезни бактерии, които да подкрепят както чревния ни микробиом, така и общото ни здраве.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-cultivate-a-healthy-gut-microbiome-with-food/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев