Когато Джеймс Паркинсон за първи път описа класическите симптоми на заболяването, едва ли е можел да предвиди еволюцията на знанията ни през следващите 200 години, както ролята на храненето, повишаването на риска от Паркинсон с висок прием на животински мазнини, желязо, живак и млечни продукти, докато приемът на антиоксиданти и растителен начин на хранене могат да играят предпазна роля.
Растителното хранене е известно с това, че предпазва тъканите ни от оксидативен стрес и възпаление, отличителни белези на хронични дегенеративни заболявания, като Паркинсон. Обратното, животинските храни, особено тези, богати на животински протеини и наситени мазнини, са свързани с появата на невродегенеративни заболявания, в допълнение към някои от водещите причини за смърт като рак, сърдечно заболяване, диабет и др.
Не всички растения са непременно полезни, обаче. Например, потенциалната невротоксичност на гравиолата, плод, известен и с името соурсоп. Консумацията на гравиола може да понижи кръвното налягане и нивата на пикочна киселина, но може и да причини атипична форма на Паркинсон, защото плодът съдържа невротоксични съставки. И наистина, проучвания върху населението показват връзка между прекомерната консумация на гравиола и невродегенеративните заболявания.
Да, хората на предимно растително хранене може би имат най-ниско разпространение и честота на поява на Паркинсон, но растителното хранене не е само с цел намаляване на риска, а може да се използва и за лечение на заболяването.
Във видеото си „Лечение на Паркинсон с диета“ говорих за този случай, в който хранене с ниско съдържание на животински мазнини и високо съдържание както на зърнени храни, така и на 2 чаши ягоди всеки ден, изглежда е ефективно за намаляване на симптомите на Паркинсон. Съществуват обаче около 20 000 ядливи растения в света и ограничен брой от тях са изследвани за своята предпазваща от Паркинсон активност.
Едно от тези растения е кафето, което има предпазващо влияние срещу развитието на Паркинсон и може дори да помогне за намаляване на развитието на заболяването, въз основа на проучвания като това. Доказват, че пациентите с Паркинсон, които пият кафе или чай с кофеин, изглежда намаляват риска си от преждевременна смърт наполовина. Но връзка не означава причина и следствие. Няма как да знаем дали кофеинът наистина действа, докато не направим проучване.
Кофеин за лечение на Паркинсон. Едно 6-седмично рандомизирано двойно тайно проучване с плацебо контролна група. Групата с кофеина започнала с приблизително по 1 чаша кафе два пъти на ден, веднъж сутрин и веднъж след обяд, след това го увеличила до 2 чаши два пъти на ден, което се равнява на около 4 чаши черен чай два пъти на ден или 6 чаши зелен чай. Значително подобрение на симптомите на Паркинсон само за 3 седмици, в сравнение с плацебо. Евтино, безопасно и просто лечение на Паркинсон, въпреки че важно ограничение на проучването е продължителността му. Кофеинът има така наречените тахифилактични свойства, което означава, че ефектите му обикновено намаляват с времето при продължителна употреба (поне при опити за справяне със сънливостта). Така че, би било много хубаво, ако може да се повтори проучването през по-дълъг период от време. Но такова по-дълго проучване се появява чак след 5 години. Пациенти с Паркинсон приемат по около 2 чаши кафе 2 пъти на ден не за 6 седмици, а за над 6 месеца, и се оказва, че няма никакви ползи в сравнение с плацебото. Точка.
Кофеинът не подобрил симптомите в крайна сметка. И така, кофеинът може и да има ползи в краткосрочен план, но те бързо изчезват. Независимо от това, той не може да се препоръчва като симптоматично лечение за Паркинсон.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/coffee-put-to-the-test-for-treating-parkinsons-disease/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев