Американският журнал за клинично хранене е най-високо оцененият научен журнал в областта на храненето. Това би трябвало да говори много за самата област, тъй като се публикува от Американското общество по храненето, чиито поддържащи партньори включват захарната асоциация, компании за производство на сладки и безалкохолни, производителите на царевичен сироп, както и индустриите за месо, мляко и яйца. И това е най-високо оцененият журнал по хранене. Фактът, че националната асоциация на телешкото е поддържащ партньор, може да обясни публикуването на тази статия.
Представете си, че сте в джоба на индустриите за телешко и свинско месо. Как изобщо можете да публикувате проучване, което доказва, че приемът на червено месо не влияе отрицателно върху сърдечно-съдовите рискови фактори? Един мета анализ на рандомизирани контролирани проучвания показва, че приемът на повече червено месо, в сравнение с приема на по-малко, не оказва влияние върху холестерола или кръвното налягане. Д-р Барнард и д-р Уилет посочват фаталната грешка в своята статия „Злоупотребата с мета-анализи в проучванията върху храните“, като задават въпроса „В сравнение с какво?“ От 39 проучвания върху LDL холестерола, почти 90% просто заменят един вид месо с друг, сравнявайки червено с бяло месо.
Използвали за контрола диета с пилешко или риба. А знаем, че когато става въпрос за холестерола, влиянието на консумацията на телешко месо е също толкова вредно, колкото и на рибата или пилешкото, ето така го публикуват. Просто заменят едното месо с другото. Това е все едно да се публикува проучване, което да твърди, че приемът на кексчета Twinkie не влияе негативно върху рисковите фактори, като сменят Twinkies с други кексчета Ding Dongs. Хората, приемали нула кексчета Twinkies, нямали по-добър резултат. Да, защото приемали Ding Dongs. Това е класически трик на фармацевтичната индустрия: тестване на собствения медикамент в сравнение с нещо, за което е известно, че е вредно.
Докато ако заменим месото с растителна алтернатива – веган наденички, веган пилешко кюфте за сандвич и веган хотдог – накрая ще имаме значително по-ниски нива на холестерол. Казвате, че има по-малко наситени мазнини в растителните алтернативи на месото. Но дори независимо от съдържанието на наситени мазнини, накрая се оказвате с по-висок LDL холестерол както с червеното, така и с бялото месо – всякакъв вид месо – в сравнение с растителните източници на протеин без месо. Изследователите стигат до заключението, че това е в съответствие с препоръките за диета, състояща се предимно от растителни храни, но въз основа на последствията за холестерола, бялото месо, като пилешкото и пуешкото, се оказват също толкова вредни, колкото и червеното месо. А рибата може да е дори още по-вредна, въпреки че често изследователите се опитват да стандартизират съдържанието на наситени мазнини, като добавят масло. При едно и също съдържание на наситени мазнини рибата изглежда по-вредна отколкото телешкото, а пилешкото е на едно равнище с телешкото месо. Растителните източници на протеини, като бобовите, соята и ядките, боб, грах, нахут, леща, ядки, са много по-добре.
Ако замените само една порция крехко телешко месо със същото количество калории от ядки или соя, ще понижите лошия си LDL холестерол, ключов рисков фактор за убиец #1 на мъже и жени в САЩ и по-голямата част от света. Но чакайте малко, заради това ли само една порция ядки на ден се свързва с 22% намаление на риска от преждевременна смърт? Защо милиони смъртни случаи всяка година се приписват на недостатъчен прием на ядки? Може би ползите са просто защото хората ядат ядки вместо месо? Не. Спадът на инфарктите сред хората, които консумират ядки по-често е също толкова голям или дори по-голям сред вегетарианците. Намаленият процент смъртност, свързан с консумация на ядки, е независим от здравословното състояние. Не е само това, че лудите по здравословно хранене са луди и по ядките. Всъщност, в едно сравнение от около 12 различни хранителни групи, ядките побеждават дори зеленчуците, когато става въпрос за по-нисък риск от преждевременна смърт,

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-the-health-benefits-of-nuts-limited-to-those-eating-bad-diets/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев