Много от заболяванията, които причиняват постоянно изтичане парите за здравеопазване, могат да бъдат предотвратени чрез правилно хранене. Защо големите платци не се включват? Дори и 1% спад на излишните телесни мазнини може да спаси живота на десетки милиарди хора. Човек би си помислил, че поне индустрията за здравно осигуряване би се опитала да накара хората да се хранят здравословно, за да може тя да плаща по-малко пари. Можем да кажем, че застрахователната индустрия реално има полза от високите цени на здравеопазването, защото тези разходи просто се предават както на отделните хора, така и за работодателите по отношение на по-високи премии, а застрахователите получават фиксиран процент от тези премии като увеличаваща се печалба. Те получават парче от тортата, а колкото по-голяма е тортата – колкото по-болни са хората – толкова по-голямо ще е и тяхното парче. Така застрахователите не правят толкова, колкото могат, за да помогнат за намаляване на разходите по здравеопазването, защото по-ниските разходи ще повлияят на тяхната печалба.
Ами ако имаше лекарство, което успешно да лекува и дори да спира развитието на сърдечното заболяване, диабет тип 2, високо кръвно и много други хронични заболявания без никакви негативни странични ефекти и да дава обещанието за драстично намаление на разходите за здравеопазване? Представете си цялата кампания за рекламата му. Представете си колко много ще се инвестира. Лекарство, което не само да третира, но и да лекува диабета и тези други заболявания? Ами ако разберете, че това лекарство съществува и днес, че е достъпно за всички с неограничени количества на ниска цена, но повече хора в Америка никога не са чували за него? Искате решение на проблема с разходите за здравеопазване? Решението е да използвате храната като медицинско лечение, особено храни, направени от минимално преработени растения.
Една от главните пречки е просто широко разпространената вяра, че веднъж след като един човек развие хронично състояние, като сърдечно заболяване, диабет тип 2, нищо не може да се направи, за да се излекува заболяването и най-добрият възможен изход е да се поддържа състоянието, така че да не се влошава. Фактът, че пълноценното растително хранене осигурява безопасна, ефективна и евтина алтернатива не само на елиминиране на симптомите, но и на лечение на проблема без лекарства или операция, е неизвестен за повечето американци. За разлика от фармацевтичната индустрия, която харчи огромни суми пари, за да рекламира нови лекарства, няма голяма печалба в рекламата на растителното хранене.
Политиката, която обгражда здравеопазването, пита кой плаща за него, а не кое лечение е най-добро. Има убедителни доказателства, че пълноценното растително хранене осигурява най-добрата възможност не само за намаляване на разходите, но и за намаляване на бюджета за здравеопазване, в сравнение с което и да е друго лекарство, медицинска процедура, реформа в застрахователната индустрия или финансов модел за плащания.
За щастие тази информация се разпространява. Един преглед на доказателствата, публикуван в журнала на Кайзер Перманенете, заключава, че лекарите трябва да обмислят да препоръчват пълноценното растително хранене на всички свои пациенти, особено на тези с високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания или затлъстяване. Кайзер допълва с лесни за следване насоки (които са достъпни в интернет безплатно), както за лекари, така и за пациенти, обяснявайки ползите и практичните аспекти от прилагането на растителното хранене на практика. Така че, хей, защо не всички застрахователи изпращат такава информация на всичките си членове? Нали знаете какво казват всички реклами за лекарства, „Консултирайте се с лекаря си дали това лекарство е подходящо за вас.“ Членовете може да попитат своите лекари за способността на растителното хранене да намали или елиминира употребата на предписаното им лекарство, както и да спре развитието на заболяването. Въпреки че, разбира се, тези материали ще трябва и да изброят всички странични ефекти. Страничните ефекти включват повишени нива на енергия, по-ниско кръвно налягане, подобрение на храносмилането, и всичко това докато приемате неограничени количества от вкусна храна. Консултирайте се с лекаря си дали растенията са подходящи за вас.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/why-dont-health-insurers-encourage-healthier-eating/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев