В моето видео за „Ползите от семената на сминдуха“ разгледах това проучване, в което млади мъже получават или захарно плацебо хапче, или капсули сминдух за 8 седмици и групата на сминдуха има значително подобрение на силата в горната част на тялото, долната част на тялото, както и в съотношението на мазнини, костна и мускулна маса, значително намаление на процента телесни мазнини. А единственият страничен ефект? Може да накара потта и урината ви да миришат на кленов сироп. Изглежда като бонус!
Според проучвания върху незрели кастрирани плъхове натрупването на мускули от приема на сминдух е тестостеронен ефект, но не знаехме какво се случва при хората… досега. Четири рандомизирани контролирани проучвания проверяват и се оказва, че има значително увеличение на общия тестостерон в кръвта. И наистина, сминдухът изглежда подобрява сексуалната функция при мъжете, например като удвоява честотата на сутрешната ерекция. Ами сексуалната функция при жените?
Въпреки че естрогеновият хормон, естрадиол, стимулира вагиналното овлажняване и кръвопотока, което улеснява способността на жената за сексуално възбуждане и оргазъм, именно тестостеронът е свързан със сексуалното желание както при мъжете, така и при жените. Фармацевтичните компании са опитвали да прилагат лепенки с тестостерон върху жени с цел усилване на сексуалното желание, но се притесняваме от кръвни съсиреци и безопасността в дългосрочен план. Какво ще кажете за малко сминдух? Значително увеличение в тестостерона в сравнение с плацебо и скок на естрогеновия естрадиол, което води до увеличение както на сексуалното желание, така и на сексуалната функция, а това означава удвояване на сексуалната активност, в сравнение с плацебо.
Ако сминдухът води до увеличение на нивата на естроген, какво да кажем за ефективността на сминдуха за намаление на симптомите на менопауза? Значително намаление на симптомите на менопауза във всяка една сфера, например, намаляване на горещите вълни за 1 седмица и нощните изпотявания наполовина за период от 3 месеца.
Други хормонални ефекти включват подобрение на болезнената менструация. Това, което ми харесва в това проучване, е че тук не използват екстракт, а чист сминдух на прах, който може да се закупи от магазина. Сложили го в капсули, за да го сравнят с плацебо захарно хапче, но използваната доза е едва около 1/3 чаена лъжичка 3 пъти на ден, приемана през първите 3 дни на менструацията. 1/3 чаена лъжичка струва по-малко от 5 цента. И бум! Значително облекчаване на болката и подобрение на други симптоми.
И докато видяхме хормоналните ефекти, какво ще кажете за ефективността на сминдуха в ролята му на галактагог? Не, това не е поредната научна фантастика. Галактагог е нещо, което увеличава производството на кърма при кърмещите майки, а сминдухът уцелва десетката. И не само с малко. В това рандомизирано двойно тайно проучване с плацебо контролна група, при което кърмещи майки приемали по-малко от 1/4 чаена лъжичка сминдух, по-малко от 1/4 чаена лъжичка джинджифил на прах и около 1/16 чаена лъжичка куркума всеки ден, и удвоили производството на кърма само за 1 месеца, около 50% увеличение след 2 седмици и 100% увеличение след 4 седмици.
Поради потенциалната стимулация на матката, обаче, семената от сминдух не трябва да се използват по време на бременност. Въпреки че това е въз основа на данни от лабораторни животни, по-добре е да не рискуваме.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fenugreek-benefits-for-sexual-function-painful-periods-and-milk-production/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев