Една поредица от статии, публикувана в Аналите на вътрешната медицина, която до голяма степен дискредитира всичко, освен рандомизираните проучвания с високо качество, стига до точно обратното заключение за човешкото здраве от това, което сме слушали години наред. Те смятат, че трябва да продължим да консумираме както червено, така и преработено месо. Авторите основават извадените доказателства на така наречения метод GRADE, който е създаден за оценка най-вече на доказателства от проучвания върху лекарства. Нужни са рандомизирани двойно тайни контролирани проучвания с плацебо за оценка на лекарствата, но стриктността на тези критерии вероятно ще причини доказателствата за всеки един фактор на храненето, начина на живот и околната среда, свързани с хроничните заболявания, да бъдат оценени като доказателства с „ниско“ или „много ниско“ качество. Ако критериите на GRADE бяха използвани за оценка на доказателства за други фактори, свързани с храненето, като недостатъчен прием на плодове и зеленчуци, или твърде голям прием на безалкохолни или алкохол, или дали тренировките са полезни, или безопасния секс, съня, пушенето, замърсяването на въздуха, нито една от сегашните препоръки по тези въпроси е подкрепена от доказателства с високо или средно високо качество, използвайки критерии за оценка на лекарствата.
Но дори и след пренебрегване на важни налични вече доказателства, учените отново открили връзка между приема на месо и увеличения риск от рак. И не само рак. Те установили, че придържането към хранене с ниско съдържание на червено или преработено месо може да доведе до понижаване на риска от преждевременна смърт, сърдечно-метаболитно заболяване и смърт, което означава риск от поява и смърт от заболявания, като диабет тип 2 и сърдечно заболяване, както и риск от образуване на рак и смърт от рак. И все пак заключението в препоръките за хранене е: продължавайте да консумирате червено месо, продължавайте да консумирате преработено месо, както досега. Забравете цялата работа с преждевременната смърт, рак, сърдечно заболяване, диабет – яжте си бургерите и бекона.
И така, имаме тези препоръки за хранене, развити от някой самоназначен панел, и тези препоръки насърчават консумацията на месо, въпреки собствените им открития, че прекомерната консумация е вредна за здравето. Как са стигнали до това заключение, което противоречи на доказателствата от техните собствени мета анализи? Има само една купчина с доказателства. Учените откриват същия риск, както и всички останали прегледи. Тук не казват, че месото носи по-малък риск; просто казват, че рискът е приемлив.
По принцип трябва да претеглим рисковете и ползите. Досега говорихме за вредите. Собствените им данни показват, че умереното намаление на консумацията на червено и преработено месо може да понижи общата смъртност с 13%, а смъртността от сърдечно заболяване с 14%, смъртността от рак с 11%, а риска от диабет тип 2 с 24%. Какви са ползите? На кратно месоядните обичат да ядат месо. Добре… Имайки предвид привързаността на хората към месото, намалението на риска от водещите заболявания, като рак, сърдечно заболяване, диабет, вероятно няма да осигури достатъчна мотивация за намаляване на консумацията на червено или преработено месо.
Ето защо, продължавайте да ядете! Всъщност тук дори казват, че за разлика от други препоръки за хранене, които съветват да намалим консумацията на дадено нещо, заради риск от рак, тези други насоки не отдават внимание на причините, поради които хората ядат месо, докато тук направили един систематичен преглед на предпочитанията относно месото, и се оказва, че хората, които ядат месо, обичат да ядат месо. Може би заради това го правят.
Като цяло те не са склонни да променят навиците си за консумация на месото, независимо от предупрежденията за здравето им, затова и панелът смята, панелът, нали си спомняте, който има значителна подкрепа от една група с милиони долари всяка година от месната индустрия, панелът смята, че за повечето хора желаните ефекти, като понижаването на риска от унищожителния рак и инфарктите, свързани с намаляване на консумацията на месо, вероятно не надделяват над нежеланите ефекти, като това да се откажат от вкусното месо. Именно това е причината за препоръката „да се продължи сегашната консумация на месо“.
Това звучи като директна извадка от журнала Наука за месото. Защо трябва да продължаваме да ядем червено месо? Заради наслаждението. Хората обичат и да пушат цигари. Обичат да пият безалкохолни напитки. Обичат и безразборния секс. Същото е, ако кажем, да, знаем, че каските за мотори могат да спасят живота на човек, но някои хора все пак предпочитат чувството на вятър в косата си. Така че, защо да не кажем на хората просто да не носят каски? Можете обаче да видите този аргумент наистина. Придържането към препоръките за хранене налага „цена за вкуса“ върху потребителите, така че какво ще кажете за социално желани препоръки за хранене, които са най-съвместими с предпочитанията на потребителите, най-добрият баланс между ползите за здравето и „цената за вкуса“.
Дори и ако науката ни каже, че яденето на масло е вредно, вкусът му оправдава това да продължим да го използваме.
Какво очаквате от NutriRECS, панелът, който си партнира с месната индустрия и който публикува статията, критикуваща препоръките за прием на захар, финансирана от индустриите за безалкохолни напитки и сладки изделия?
Те се стремят към създаване на насоки за хранене въз основа на предпочитанията на пациентите. Какво следва? Да казваме на хората да ядат понички и сладолед по цял ден? И все пак, аналите публикуваха статиите за месото с прес съобщение, което гласи: „Няма нужда да намалявате консумацията на червено и преработено месо, за да сте здрави.“ Използвайки същата методология и начин на мислене, могат и да кажат: „Няма нужда да спирате цигарите, за да сте здрави“, „Няма нужда да се движите, за да сте здрави.“ Както казва д-р Катц, директор на Център за изследвания и превенция към Йейл, „Препоръките, които се противопоставят на самите данни, върху които твърдят, че се основават, не са наука; те са анти-наука.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-health-risks-vs-benefits-of-meat-consumption/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев