Започваме с поредица от 3 видеа върху косопада. Какви са причините? И какво е влиянието на медикаментите, добавките и храните за предотвратяването или лечението му? Гледайте видеата, за да разберете. Аз поне ще го направя.
„Проучванията показват, че до 50-годишна възраст половината от мъжете и жените вече имат косопад“ Не, причината не е твърде честото миене на косата или твърде рядкото ползване на гребен, два от многото митове в обществото. Повечето случаи на оплешивяване след определена възраст са генетични както при мъжете, така и при жените, според това проучване. Въз основа на две идентични проучвания, наследствеността на плешивостта при мъжете е 79%, което означава, че около 80% от разликата в количеството косопад е генетично предопределена. Но това все пак ни оставя място за разсъждения.
Дори и ако имате еднояйчни близнаци, момичета в този случай с едно и също ДНК, едната може да има по-голям косопад от другата благодарение на увеличените нива на стрес, пушенето, раждането на повече деца, високо кръвно налягане или рак. Вижте например тези еднояйчни близнаци братя. Едни и същи гени, но близнакът вдясно говори за повече стрес в живота си. При тази двойка близнакът вдясно е пушач и е пиел повече алкохол.
Пушенето може да допринесе към развитието на плешивост както при мъже, така и при жени, поради генотоксичните съставки в цигарите, които могат да увредят ДНК-то във фоликулите на косъма и да причинят микросъдово натравяне в основата на фоликула. Други токсични съединения, свързани с косопада, включват живак, защото изглежда, че той е концентриран 250 пъти повече в израстващата нова коса на скалпа. Всъщност, може би причината, поради която Шекспир започнал да оплешивява, се дължи на натравяне с живак от лечение за сифилис. За щастие лекарите не дават вече живак на хората. В днешно време, както посочва CDC, живакът навлиза в тялото най-вече чрез консумацията на морска храна.
„Жените в репродуктивна възраст често търсят лечение за предполагаем косопад, свързан с хормонални нарушения, особено при менопауза.“ Но тази жена например, имала косопад, а кръвните изследвания показали завишени нива на живак, и нищо чудно, тъй като тя приемала много риба тон. Но добрите новини са, че нивата й на живак се понижили, след като тя спряла да консумира риба тон. След 2 месеца косата й започнала да расте отново, а след 7 месеца на диета без риба косата й напълно се завърнала. Лекарите трябва да помислят дали да не изследват нивата на живак, когато се сблъскват с косопад, тъй като има нещо, което може да се направи за това. Препоръките към пациентите да намалят приема си на риба и да повторят кръвните изследвания може да предложи облекчение на симптомите и да разкрие хранителни навици, които биха могли да са причина за косопад, предизвикан от тежки метали. Въпреки че понякога тежките метали могат да доведат и до прекомерно количество коса.
Ами дефицитите на хранителни вещества като причина за косопад? След бариатрична операция най-честият симптом на дефицити е косопадът, но това е защото анатомията на хората се е пренаредила и води до недобро усвояване умишлено. Няма достатъчно доказателства, че добавките с витамини и минерали са от полза за хората, освен ако те наистина нямат дефицити.
Например, знаем от векове, че скорбутът, тежък дефицит на витамин C, може да причини косопад, но веднъж след като имате достатъчно витамин C в организма, така че венците да не кървят, няма данни, които да свързват нивата на витамин C с косопада, след като достигнете определено базово ниво на достатъчно витамин C.
Също така е мит, че добавките с цинк ускоряват растежа на косата, освен ако нямате дефицит на цинк, както ако например прекалявате с алкохола. Но ако имате нормални нива на цинк в кръвта, приемът на още цинк няма да помогне, а всъщност може да има и негативен страничен ефект. Същото нещо е и с приема на желязо.
Най-често срещаната съставка в топ продуктите за косопад е витамин B7, също известен и като биотин. Да, дефицитът на биотин води до косопад, но няма научни доказателства, че добавянето на биотин подпомага растежа на косата. А тежък дефицит на биотин при здрави хора, хранещи се нормално, никога не е докладван, но ако ядете сурови белтъци, може да си докарате дефицит на биотин, тъй като има такива съставки, които се прикрепят към биотина и му пречат да се усвои. Но освен редки симптоми на дефицит, е мит, че добавките с биотин ускоряват растежа на коса.
Но защо просто не приемем подход тип „няма да навреди, а може дори да помогне“? Поради липсата на регулаторен орган на индустрията за добавки, в този случай, за биотина, и намеса в лабораторните изследвания. Много хранителни добавки, рекламирани за здравето на косата, съдържат нива на биотин над 650 пъти повече от препоръчителния дневен прием. А излишното количество биотин в кръвта може да измени много различни кръвни показатели, включително тези на щитовидната жлеза, други хормони (включително изследвания за установяване на бременност) и изследването, което се прави, за да се провери дали сте имали инфаркт, така че на практика това може да бъде на живот и смърт.
А по отношение на лошата регулация, както съм говорил в много предишни видеа, има всякакви видове шарлатани в производството на хранителни добавки. Например, епидемията, при която стотици пострадаха от натравяне със селен, защото фирмата е сгрешила и е сложила 200 пъти по-голяма доза, и така това доведе до косопад при хората. Същото нещо може да се случи, ако приемате твърде много витамин A.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/supplements-for-hair-growth/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев