Поредица от статии, публикувани в аналите на вътрешната медицина, които препоръчват хората просто да продължат да си консумират меси, беше критикувана от изследователите по храненето като безотговорна и неетична, пародия на науката, обида за здравеопазването и най-потресаващата злоупотреба с доказателства, която някога са виждали. Имаше призиви за анулиране на статиите още преди публикуването им от страна на известни водещи специалисти, от един бивш ръководител на здравната служба в САЩ, от бившия президент на Американския колеж по кардиология и директорите на институтите за превантивна медицина и хранене от Харвард, Йеил, Туфтс и Станфорд. В последното видео ви разказах за метода, чрез който се манипулира науката, но така и не стигнахме до въпроса защо.
Подобният опит на главния автор да дискредитира препоръките за прием на захар е изцяло финансиран от фронтовата група на индустрии като Кока-кола, Dr. Pepper, вафлите Марс и Пепси. Но ако погледнем статията за месото в частта с обявените конфликти на интереси, всички участници казват, че няма такива, включително и главният автор, който е бил въвлечен и в проучванията върху захарта, финансирани не само от представители на индустриите за безалкохолни напитки и захар, но и от Макдоналдс, както и една от най-големите компании за опаковане на месо в света.
И все пак Джонсън не разкри това като потенциален конфликт на интереси, когато премина от оправдаване на захарта към оправдаване на месото. Какво трябваше да каже в своя защита? Въпреки че проучването върху захарта беше публикувано през 2016 г., той получил парите за него още през 2015 г., извън задължителния период от 3 месеца за разкриване. Това е същият човек, който каза, че фронтовата група на индустрията няма роля в написването на статията, докато Associated Press не разкри истината и журналът трябваше да публикува поправка.
Но Джонсън удвои това време, казвайки, че е „безсмислено в най-добрия случай да се предполага, че работата му върху захарта има някакво влияние над това как екипът му направи новите препоръки за консумация на месо.“ Важното е, че „нямаме връзка с месната индустрия.“ О, наистина? Истината излезе наяве няколко месеца по-късно. Поправка в така наречените препоръки за месото от панела на NutriRECS. Брадли Джонсън не успя да посочи, че е получил финансиране от A&M AgriLife Тексас, които получават милиони долари годишно от месната индустрия, за да правят неща като фестивала на телешкото Beef Boot Camp, да изясняват ползите за здравето от телешките гърди или да рекламират отбелязването на националния ден на бекона. В крайна сметка A&M AgriLife Тексас служи на производителите на свинско, за да могат те да подобряват печалбата си. Това е групата, която не само даде на д-р Джонсън, който „няма връзка с месната индустрия“, директно финансиране от над $75,000, но и те официално се присъединиха към целия консорциум NutriRECS, за да осигурят, както обяснява д-р Джонсън, подкрепа за повлияване на решенията относно политиката по храненето в Северна Америка и извън нея.
И все пак нищо от това не е разкрито в статията. Нито дори евентуалните конфликти на интереси, но въпреки това сформираха партньорство с част от Texas A&M, отчасти финансирани от индустрията за телешко месо, като така получаваха милиони всяка година само от индустрията за телешко. Всъщност, Патрик Стоувър, господин „нямам конфликти на интереси“, е директорът на AgriLife. И един месец преди публикуването на статията за месото, Брадли Джонсън прие щатна длъжност в A&M AgriLife Тексас и вече работеше за тях, когато публикуваха статията, но нямаше намерение да го спомене.
Така че, когато Аналите първоначално пуснаха прес съобщение, което после поправиха с думите, че няма нужда да се намали консумацията на червено или преработено месо, за поддържане на добро здраве, е възможно просто да са играели ролята на марионетка за пропагандата на месната индустрия. Псевдонауката, представена в статиите за месото, изглежда е написана единствено, за да внесе съмнения и объркване сред населението. Подвеждащите препоръки не са предназначени да убедят учените, които ясно разбират природата на връзката между месото и здравето, както и между захарта и здравето. Псевдонауката е представена единствено, за да всее съмнение и объркване в широкото население. Честно казано, индустрията ще направи каквото е нужно, за да избута колкото се може по-голямо количество от продукта си в света, ето защо тя ще направи всичко необходима, за да замъгли връзката между продуктите си и здравето на хората и на планетата; направиха го с цигарите, с изкопаемите горива, с Монсанто, захарта и сега с месото.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/conflicts-of-interest-in-the-annals-of-internal-medicine-meat-studies/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев