През 2000 г. е открит нов човешки хормон. 21-вия документиран фибробластов фактор на растежа; нарекли го FGF21. След откриването му FGF21 се появява като ключов посредник за промотиране на метаболитното и артериално здраве, елегантност и дълголетие. Ако го инжектирате в дебели маймуни, те ще отслабнат без да намаляват приема си на храна и то не с малко – 27% спад на телесните мазнини при същото количество храна. При мишките той увеличава продължителността на живота им с 30% до 40% в сравнение с доживотното ограничение на калориите, но отново това е постигнато без намаляване на приема на калории. Изследователите обобщават, че FGF21 може потенциално да бъде използван като хормонална терапия за удължаване на живота при бозайниците, а това повдига въпроса на Биг Фарма, „Може ли остаряването да се контролира с лекарства?“
И това не е всичко. Идеята, че едно лекарство може да лекува затлъстяване, диабет, дислипидемия (висок холестерол) и хипертония наведнъж, може и да е изглеждала невъзможна преди няколко години, но сега това е примамлива и вълнуваща перспектива. Причината, поради която не може просто да даваме на хората FGF21 е, че той се разгражда бързо в тялото; нужни са инжекции на всеки един или два часа постоянно. Фармацевтичните компании се опитват да патентоват разнообразие от по-дълго действащи алтернативи на FGF21. И наистина, ако дадете на хората малко PF-05231023, те ще отслабнат с около 4.5 кг за 25 дни, заедно с драстичен спад на триглицаридите и холестерола.
Но страничните ефекти от тези нови медикаменти започват да излизат наяве. Вижте това: ние пакетираме гена FGF21 в един вирус, после инжектираме вируса и така повече FGF21 гени се прикрепят към нашето ДНК. Или може просто да си завържете маратонките за бягане. Тренировките увеличават нивата на FGF21, което може да бъде и една от причините, поради които движението е полезно.
Кое действа по-добре, аеробни упражнения – осем седмици тренировки по бягане – или силови упражнения – осем седмици тежести? Отговорът е и двете, но силовите упражнения надделяват над бягането, 42% увеличение на FGF21 в сравнение с 25% увеличение в групата с аеробни упражнения.
Добре, а какво можем да направим с храната? Да, може да се опитате да проектиране и да инжектирате, но няма ли да е по-лесно просто да стимулираме собственото си ендогенно естествено производство чрез храненето? Единият начин е без никакво хранене. Може и да сте забелязали, че е наречен и хормонът на глада. Това е, защото гладуването предизвиква FGF21, но не само за 1-2 дни.
Физиологично погледнато, експресията на FGF21 се увеличава като реакция на гладуването. Но за разлика от мишките, при които има увеличение само след шест часа гладуване, при хората се случва забележима промяна в нивата на FGF21 чак след една седмица. Гладуването може да повиши нивата на FGF21 4 пъти, но са нужни 10 дни гладуване, а това е самото олицетворение на неустойчив модел на хранене. Как можем да получим ползите без да гладуваме? Възможно ли е кетогенната диета да замести гладуването? Не. Кето диетите не работят.
Всъщност, ако спазвате кето режим за няколко месеца, реално ще получите значителен спад в нивата. Високомазнинните диети може дори да повлияят върху скока на нивата, който се получава от тренировките, както се вижда тук в едно проучване върху високоинтензивните интервални тренировки.
Какъв вид хранене работи тогава? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/life-extension-with-fgf21/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев