Ако разгледате класиката, най-често цитираните статии в научната литература по храненето, изначалната статия за гликемичния индекс излиза на #10, цитирана е около хиляда пъти. Информацията за плодовете, зеленчуците и превенцията на рака е важна стъпка. Но достигането на топ 5, цитирани над 2 000 пъти, „Хранителната модулация на човешкия микробиом при въвеждането на концепцията за пребиотиците.“
Пребиотиците са хранителните компоненти, които подхранват полезните бактерии в червата, като фибрите и устойчивото нишесте. Като цяло приемът на растителните храни с много фибри е добра основа за диета с високо съдържание на пребиотици.
Преди време фибрите се смятаха просто за несмилаем компонент на храните, известни само заради запълването на изпражненията и поддържането на редовно изхождане. След това открихме голям брой рецептори в тялото, в които остатъчните продукти на фибрите влизат както ключ в ключалка. Ние храним полезните бактерии с фибри и те ни хранят обратно като смилат фибрите и създават късоверижни мастни киселини, които се усвояват в кръвта и навлизат в тези рецептори, които са изразени върху имунни клетки и цялостно създават пряк противовъзпалителен ефект.
Така че, причината за по-малко системно възпаление при хората на растително хранене може би не се дължи само на разнообразието на противовъзпалителни молекули в растителните храни или на избягването на възпалителните молекули на животинските храни, но и на производството на противовъзпалителни молекули, които се създават от полезните бактерии, когато ги храним с фибри. Само за да ви дам идея за това колко предпазват храните, богати на фибри, хората с рак, които приемали богати на фибри растителни храни по време на лечението си с радиация не само имали по-малка токсичност по време на лечението, но и цяла година живот след това.
Наистина, ползите от фибрите са подкрепени от над един век изследвания. Проспективните проучвания показват поразяващ спад на смъртните случаи от всички причини, взети заедно, включително „общата смърт от рак, сърдечно-съдово заболявания и случаи на инсулт, рак на дебелото черво, гърдата и езофагуса.“ А „ съотношението доза-реакция“ предполага, че колкото повече фибри се приемат, толкова по-добре по отношение на защитата срещу инфаркти и инсулти, диабет тип 2 и рак. Така че, приемът на фибри трябва да е поне 25-29 г на ден с допълнителни ползи при по-голям прием. И все пак, средно статистическият американец консумира само около 16 г фибри на ден.
Ние сме еволюирали десетилетия с полезни бактерии до момента, в който вече разчитаме на тях, един вид като симбиоза за усвояване на фибри и производство на късоверижни мастни киселини и дори определени витамини. И все пак, ние не изпълнихме нашата част от сделката. Би трябвало да осигуряваме до 100 или повече грама фибри на ден, а реално едва достигаме до мизерните 16 грама. Най-простото решение, най-простият подход за промяна на липсата на фибри е да се окуражи консумацията на цели растителни храни.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-keep-your-microbiome-healthy-with-prebiotic-foods/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев