През 2015 г. изследователи в Калифорния откриват вируса на говеждата левкемия (ВГЛ), прикрепен към ДНК-то на ракови тумори от човешки гърди от мастектомии при по-високи проценти отколкото от нормални тъкани, взети от операция по намаляване на гърдите, и накрая те изчисляват, че 37% от случаите на рак на гърдата могат да бъдат приписани на контакта с вируса на говеждата левкемия, вероятно чрез консумацията на мляко или месо, получени от заразени животни.
В отговор на това, индустриите за мляко и месо изглеждат по-притеснени относно увереността на потребителите отколкото появата на рак. Но научно погледнато, приоритетите на изследвания се обръщат към: възможно ли е резултатите от Калифорния да бъдат повторени? Оказва се, че отговорът е да. Повторени са сред жени в Иран. Повторени са и в Бразилия. В Австралия връзката е дори още по-силна. Същото и в Тексас. За жените с диагноза рак на гърдата се оказва, че има много по-голяма вероятност да имат ДНК от вируса на говеждата левкемия в тъканите от гърдите им в сравнение с жени без рак, и че рискът е изчислен на 51,82%, което посочва, че този вирус по месото и млечните може би е отговорен за поне половината от случаите на рак на гърдата сред жените, които изследвали в Тексас.
Всичко на всичко шест от осем проучвания, проведени до днешна дата, установяват вируса в човешки тъкани от рака на гърдата, което доказва, че ВГЛ наистина заразява хора, а гърдите са мишена за инфекции. Четири от пет проучвания, които сравняват процента заразяване в раковите тъкани в сравнение с нормалните тъкани от гърдата, установяват, че възможността вирусът да се открие в туморите е средно 4 пъти по-голяма.
Как това може да се сравни с други рискови фактори за рак на гърдата? Ако преминете на хормонозаместителна терапия за пет години, рискът от рак на гърдата ще се увеличи с 30%. Ако приемате хапчето в продължение на няколко години, рискът ви може да скочи до 40%. Ако имате затлъстяване на по-късна възраст, рискът може да скочи с 60%. Ако имате близък роднина с рак на гърдата, това може да удвои риска. Но ако гърдата ви е заразена с вируса на говеждата левкемия, рискът може да стане четири пъти по-голям; да се увеличи със стотици проценти. Единствените рискови фактори, които са по-силни от инфекцията с ВГЛ са това да имате мутации в гена BRCA, както е при Анджелина Джоли, или висока доза йонизирана радиация, като например да се намирате на грешното място в определено грешното време.
Според едно проучване, със сигурност по-възрастните пациенти имат по-голяма вероятност от положителна проба за вируса на говеждата левкемия. Логично е, ако ВГЛ идва от контакт с млечни продукти и месо. Колкото повече остаряваме, толкова повече храна сме приемали и толкова повече възможности сме имали да се заразим с времето.
Изследователите също открили, че вирусът идва първи и че е наличен в някои тъкани от гърдата от 3 до 10 години преди диагностицирането на рака. „Това е в противоречие с идеята за вирусна инвазия на вече злокачествени клетки,“ оборвайки теорията, че може би вирусът е някак просто привлечен към рака, след като той се е появил. Може ли това да обясни откритията, че тъканите от рака на гърдата е по-вероятно да носят инфекция? Отново, данните не го показват; вирусът се появява първи. Този преглед не дава абсолютно доказателство, че ВГЛ е причина за рак на гърдата, но въз основа на най-добрите налични доказателства, заразяването с ВГЛ наистина изглежда е рисков фактор за рак на гърдата.
Най-новото откритие е, че сега се съдържа и в човешката кръв. Това има голям брой потенциални последици. Кръвните банки, например, не правят изследване за него; така че, възможно е да сте се заразили от консумация на месо или млечни или при кръвопреливане от някого, който е консумирал месо или млечни.
Това може би означава, че ВГЛ може да причини левкемия и при хората. Причинява при шимпанзетата. Две бебета шимпанзета били хранени с краве мляко и естествено се заразили с ВГЛ, след това и двете починали от левкемия. Преди дори не знаехме, че шимпанзетата могат да се разболеят от левкемия.
Това определено предполага възможността от предаване или предизвикване на левкемия чрез прием на мляко от крави, заразени с ВГЛ; а разпространението от кръвта може да пренася вируса до други органи. При добитъка вирусът причинява рак на кръвта, но това може да се дължи на факта, че кравите се превръщат в хамбургер, когато са все още млади, така че може би те нямат време за растеж на тумори в други органи.
Колко притеснени трябва да сме за вируса на говеждата левкемия? Не е ясно все още дали това е история с добри или лоши новини. Ако последващите проучвания покажат, че ВГЛ наистина причинява рак на гърдата при жените, това ще има значителни последствия за млечната и говеждата индустрия. Но това означава, че има нещо, което можем да направим за този проблем. Може би трябва да се направят опити за заличаване на инфекцията при добитъка сега, а не да се чака окончателното заключение по-късно. 21 нации са заличили ВГЛ от млекодайния си добитък. За разлика от тях, в САЩ разпространението на ВГЛ продължава да се покачва. Ако индустриите не се намесят и не се опитат да елиминират заболяването, то поне могат да елиминират някои от практиките за разпространение на заболяването между животните.
ВГЛ се разпространява през кръвта със замърсени игли, триони или инструменти за издълбаване на рога, клещи за татуиране, маркери за уши, ножове за копита, клещи за нос и други инструменти на селскостопанската търговия. Предвид появилата се информация за ВГЛ в човешкия рак на гърдата, може би е благоразумно да се окуражава пълното елиминиране на ВГЛ в добитъка, особено в индустрията за млечни продукти. Надеждата е, че по този начин това ще помогне за спад на разпространението на рака на гърдата.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/breast-cancer-and-the-bovine-leukemia-virus-in-meat-and-dairy/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев