Въз основа на това как сме еволюирали, оптималният прием на калий от храната вероятно е много по-голям от настоящите препоръки. Проблемът е, че сме заменили много от богатите на калий храни, с които преди сме се хранили в големи количества, като плодове, зеленолистни и други зеленчуци, включително кореноплодни и кълнове, с калорични боклуци – лишени не само от фибри, но и от калий – с добавени мазнини и захар. При едно традиционно предимно растително хранене съдържанието на калий е високо, а съдържанието на натрий – ниско.
Но днес високото кръвно налягане е втората водеща причина за смърт в света с над 10 милиона смъртни случаи на година, втората след само нездравословното хранене, убиец #1 на човечеството. Можем да подобрим и двете като приемаме повече полезни растителни храни, като бобови и зеленолистни, които са пълни с калий, който понижава кръвното налягане. Но тъй като повечето от нас приемат твърде много натрий, заедно с твърде малко калий, защо пък да не използваме заместители на солта? Най-често срещаният заместител на сол е калиевият хлорид, значи заместваме натрий с калий.
И действа. Въз основа на един мета анализ от над 10 рандомизирани контролирани проучвания, които заменят натриев хлорид с калиев хлорид, кръвното налягане се понижава. И повечето проучвания включват просто замяна на обикновената сол с под 30% калиев хлорид, и отново има резултат. А при под 30% повечето хора дори не могат да усетят разлика между обикновената сол и калиевата сол. Значи има същия вкус и понижава кръвното налягане? Къде е уловката?
Калиевият хлорид като цяло се смята за безопасен от Агенцията за храните и добавките, като единственото притеснение за здравите хора е, ако напълно преминете на диета без натрий и използвате чист калиев хлорид, вкусът може да е малко странен, леко горчив или с вкус на метал. Установил съм, че зависи какви други подправки има. При някои храни е много добре, но други стават напълно негодни за консумация. Когато разбрах за натрия и изхвърлих солницата си, за няколко седмици вкусовите ми рецептори се промениха напълно и всичко беше вкусно без сол – освен песто. Поради някаква причина пестото без сол не ставаше както преди. Затова опитах със сол с калиев хлорид и подейства. Не можех да различа изобщо, така че успях да извлека полза. Тогава си спомних как като дете обичах да поръсвам с малко сол динята си, както правят на юг, за да стане още по-сладка. Опитах с калиева сол и за малко да повърна. Така че, определено не става за всичко.
Причината, поради която здравите хора не трябва да се притесняват за натрупването на твърде много калий, е че бъбреците ни просто изхвърлят излишъка чрез урината. Добре, ами калият в храната? Ами добавките? Никакви странични ефекти при дълготрайна употреба на добавки с калий до 3 000 мг на ден. Всъщност, нивата на калий в кръвта се поддържат в нормални стойности от здравите бъбреци дори и когато се повиши приемът до приблизително 15 000 мг на ден, което не е изненада, тъй като сме еволюирали да се храним с много здравословни растителни храни, толкова много плодове и зеленчуци, че нормалният, естествен прием на калий за хората може би е около 15 000 мг на ден.
На практика нормалните нива на калий в кръвта са между 3,5 и 5,0, а трябва да се притеснявате, ако се покачат към 6. Но ако дадем на група хора добавки с калий, както при всички проучвания със заместители на сол, които дават на участниците средно по около 2 000 мг калий на ден, нивата в кръвта се покачват едва с 0,14. Значи може ни да се повишат стойностите от 4 до 4,14, което не е проблем.
Има обаче граница. Ако сте свикнали да приемате банани в огромни количества, ще повишите нивата си на калий от нормалните до над 6, но това се случва очевидно след години наред прием на нищо друго, освен 20 банана на ден. Изяждането на 5 кг моркови все ден вероятно също не е добра идея. Това са 75 моркова за един ден, което може да се направи със сокоизстисквачка, именно това опитал този човек като част от някакво измамно лечение на рак. Ами ако превишим употребата на заместители на сол?
Този доклад от 40-те години на 20 в. е за натравянето с литий от употребата на заместители на солта. Защо? Защото тогава използвали литиев хлорид като заместител на сол – Боже мой! Ами калиевият хлорид, който се използва днес? Има един случай с фатален край на човек, който се самоубил като приел малко повече от 1 супена лъжица заместител на сол с калиев хлорид. Това не изглежда чак толкова много, само 1 супена лъжица? Как може да държим такова нещо на рафта си, ако само 1 супена лъжица може да ни убие? Дори по-малко от това количество обикновена сол, която се приема наведнъж, може също да ви убие. Всъщност, приемът на солен воден разтвор е бил традиционен метод за самоубийство в древен Китай, въпреки че в днешно време е по-вероятно човек да умре по този начин от злоупотреба с религиозни практики.
След всичко това, има все пак малък брой хора, които е възможно да имат проблеми, най-вече тези с тежко увреждане на бъбреците. Ето защо има такова нежелание за въвеждане на заместителите на сол с калий на национално ниво. Ако бъбреците ви не могат да регулират нивата на калий, може да си навлечете сериозни проблеми. Говорим за хора с известни бъбречни заболявания, диабет – тъй като диабетът може да доведе до бъбречно увреждане – тежка сърдечна недостатъчност, тези на лекарства, които влошават отделянето на калий, по-възрастните и хората с надбъбречна недостатъчност. Ако не сте сигурни дали имате риск, попитайте лекаря си дали може да изследва бъбречната ви функция.
По ирония на съдбата калият е толкова добър в намаляването на смъртните случаи от високо кръвно налягане, дори и сред хората с бъбречно заболяване, че използването на заместител на сол с калиев хлорид вероятно отново ще спаси повече животи, въпреки риска. Традиционните препоръки за хранене при пациенти с бъбречни проблеми ограничават приема на плодове и зеленчуци, поради високото им съдържание на калий. Тази парадигма обаче бързо се променя поради множеството ползи от растителното хранене. Пълноценното растително хранене може дори да облекчи хроничното бъбречно заболяване. Има ясни доказателства, че пълноценното растително хранене може да предложи ползи, като например забавяне на развитието на хроничното бъбречно заболяване и бъбречната недостатъчност. Така че, практиката на ограничаване на калия от храната на пациенти с бъбречни проблеми наистина трябва да се запази за пациенти с документирана хиперкалемия, нива на калий 6 или по-високи, защото ключът към спиране на развитието на хроничното бъбречно заболяване може би стои на щанда за плодове и зеленчуци.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/potassium-chloride-salt-substitute-side-effects/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев