Според най-голямото проучване върху рисковите фактори за смърт в човешката история, лошото хранене причинява повече смърт от всичко останало. Цигарите убиват едва около осем милиона души годишно, а начинът на хранене на хората убива много повече. Кои са най-лошите аспекти на нашата диета? Преработеното месо? Сладките? Газираните напитки? Не, петте най-смъртоносни неща от храната ни са: неадекватният прием на плодове – недостатъчно плодове; недостатъчно зърнени храни; недостатъчно зеленчуци; твърде много сол; и недостатъчно ядки и семена.
Ядките не са изненада, тъй като интервенционалните проучвания показват, че приемът на ядки подобрява артериалната функция, а артериалните проблеми, като сърдечното заболяване, са сред водещите причини за смърт. Но това не е всичко за ядките. Те могат да подобрят и контрола на кръвната захар, да понижат холестерола, да потиснат възпалението, да намалят оксидативния стрес и да подхранят полезните бактерии в червата. Всички ядки или само ядките, които растат на дървета?
Ами фъстъците? Ами фъстъченото масло? Около 50% от консумацията на фъстъци в САЩ идва от фъстъченото масло, но връзката между фъстъченото масло и смъртността не е напълно оценена. За да изучим това в по-големи подробности, обаче, можем да призовем проучването NIH-AARP, най-голямото проспективно проучване върху здравето и храненето в историята, което проследява над половин милион души от 1990 г.
И… консумацията на ядки като цяло изглежда предпазва от смъртност по всички причини, което означава, че хората, които ядат ядки, живеят средно по-дълго и най-вече имат по-малка вероятност от смърт от рак, сърдечно-съдови болести, болести на дихателните пътища, инфекциозни болести (така че, може би ядките подпомагат и имунитета), чернодробни и бъбречни болести. Не е установена такава връзка за фъстъченото масло, обаче. Така че, когато става въпрос за по-дълъг живот, фъстъченото масло изглежда не се брои. Защо?
Знаем, че хората, които консумират фъстъчено масло, обикновено ядат и повече месо, пушат цигари и се движат по-малко, но изследователите изолирали и тези фактори: червено месо, бяло месо, цигари, движение и зеленчуци, плодове, зърнени храни и се оказва, че хората, които ядат фъстъчено масло не приемат повече сандвичи с бял хляб или нещо подобно. Изследователите обаче не взели предвид захарта, така че е възможно хората да са приемали повече конфитюр със захар.
Причината може и да е процесът на преработване на фъстъченото масло – добавянето на транс мазнини, олио, сол и захар – но останалите ядки също се консумират често с добавено олио, захар и сол. Възможно ли е причината да са самите фъстъци? Технически погледнато те не са ядки, затова може би просто нямат същите ползи.
Но не, един мета анализ на всички такива проучвания установява същите ползи както на ядките при цели фъстъци, но не и при фъстъченото масло. Едно нещо, което липсва дори при таханите и маслата от ядки семена без сол, без олио и без захар, е запазената клетъчна структура. Както отбелязах в „Можем без диети“, независимо колко добре дъвчем цели или нарязани ядки, някои от нутриентите остават затворени в малки частици, които осигуряват изобилие от пребиотични ползи за полезните ни бактерии. Това ме кара да се замисля дали има някаква разлика между фъстъченото масло с парченца и финото фъстъчено масло.
Междувременно има нарастващи доказателства, които препоръчват употребата на ядки (за предпочитане сурови пред солени или печени) и цели или нарязани ядки, вместо ядкови тахани, поне три пъти на седмица, за да се увеличат максимално шансовете за по-дълъг и здравословен живот.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-the-health-benefits-of-peanut-butter-include-longevity/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев