От всички вредни неща в храненето ни, високият прием на натрий, или иначе казано приемът на сол, е водещият рисков фактор за милиони смъртни случаи всяка година, най-вече заради страничните ефекти, които оказва върху кръвното налягане и повишения риск от инсулт, инфаркт и увреждане на бъбреците. Хипертонията – високото кръвно налягане – все още се нарича „тихият и невидим убиец“, защото рядко причинява симптоми, но е един от най-ясните независими показатели на някои от водещите причини за смърт.
Еволюирали сме да приемаме храни, богати на калий и бедни на натрий, но днес този модел е напълно обърнат. Тази промяна отразява изместването от традиционното растително хранене, което е с високо съдържание на калий и ниско на натрий, изместване от плодове, зеленолистни, кореноплодни и кълнове към солени преработени храни, лишени от калий, което се смята за проблем в здравеопазването, защото 98% от американците не си набавят препоръчителния минимален дневен прием калий, както споменах в последното видео. А ниският прием на калий сам по себе си води до високо кръвно налягане и сърдечно-съдово заболяване, и все пак много малко лекари реално съветват пациентите си да приемат повече храни, богати на калий, като плодове и зеленчуци, за да контролират по-добре кръвното, въпреки че няколко мета анализа днес потвърждават, че високият прием на калий изглежда намалява риска от инсулт.
Дори има намаляване на риска от инсулт, който не зависи от ефекта върху кръвното, а това е в съответствие с други предпазни ефекти от приема на калий, като понижение на риска от образуване на съсиреци, намаляване на втвърдяването на артериите, намаляване и на образуването на свободни радикали. По-високият прием на калий е свързан с 20% повишен риск от преждевременна смърт, при което по-високият прием на калий е свързан с 20% намален риск от преждевременна смърт. Да, но натрият се съдържа във вредните храни, докато калият е концентриран в здравословни храни, като бобови и зеленолистни. Така че, ниският прием на натрий и високият прием на калий могат просто да бъдат показател за здравословно хранене: повече растителни храни и по-малко боклуци.
Откъде знаем, че натрият е толкова вреден? Защото рандомизираните контролирани проучвания показват, че намаляването на приема на натрий води до понижаване на кръвното налягане, също както има рандомизирани контролирани проучвания, които показва, че ако давате на хората допълнително калий, кръвното им налягане също ще се понижи. Ами употребата на калиев хлорид за осоляване на храната, вместо натриев хлорид? Това е съдържанието на тези заместители на сол с 0% натрий.
Калиевият хлорид е естествена минерална сол, която се извлича по същия начин, както и обикновената натриева сол. Тъй като приемаме твърде много натрий и недостатъчно калий, това би било решението и на двата проблема.
Пълноценните здравословни растителни храни са най-доброто решение за увеличаване на приема на калий. Плодовете и зеленчуците имат всякакви други полезни неща в тях, освен калий, но имаме 10 проучвания сега, рандомизирани контролирани проучвания, които показват, че замяната на обикновената сол с калиев хлорид може да доведе до значително понижение на кръвното при хора с хипертония, което предполага, че заместителите на сол могат дори да помогнат с превенцията на хипертония. Знаем, че заместителите на солта могат да понижат кръвното налягане, но дали понижават честотата на хипертония и по-важното, крайната точка на заболяването, като инсулт или инфаркт? Няма как да знаем докато не проверим.
В едно рандомизирано контролирано проучване заменили на няколко семейства солта с едва 1/4 калиев хлорид. При това нива повечето хора или не могат да различат или дори предпочитат солта в комбинация с калий. Добре, но има ли наистина ефект? Употребата на дори 1/4 заместител на сол е свързан с намаляване наполовина риска от хипертония.
Добре, но какво ще кажете да проследим хората, за да видим дали има някакви промени в риска от смърт от сърдечно-съдово заболяване? Пет кухни в един дом за пенсионирани ветерани били разделени на две групи за около две и половина години, солени ястия с обикновена сол или, за шок на готвачите и сервитьорите, смес 50/50 с калиев хлорид. При тези с калиевия хлорид рискът от смърт от сърдечно-съдово заболяване се понижил с 40% и те живели с почти 1 година по-дълго. Разликата в продължителността на живота на 70 години е същата като тази, която естествено щеше да се появи след 14 години, което означава, че преминаването към сол с наполовина калий изглежда ефективно подмладява хора с над 10 години, когато става въпрос за риска от смърт. И докато си говорим, се появи едно голямо рандомизирано контролирано проучване от Китай, включващо 600 села и над 20 000 души, което ще ни даде идея колко нисък може да е рискът ни с тази стратегия.
Китай е идеалната страна, защото над 75% от приема им на натрий идва от солта, която добавят в кухнята си или в трапезарията, докато повечето от натрия в американската диета идва опакован заедно с месото и преработените храни, които купуваме, въпреки че определено компаниите биха могли да се променят. Защо не са го направили? И защо толкова малко хора използват тези заместители на сол, ако те действа и имат също толкова добър вкус? Можем да „постигнем ползите от палеолитната диета с висок прием на калий и без токсичността.“ „Готови ли са заместителите на солта да заемат основно място“ или какво да правим? Ами безопасността? Да, има убедителни аргументи за ползите, но какво да кажем за рисковете, като например „включването на потенциално смъртоносни заместители на сол в хранителната индустрия“? Чакайте малко, какво? Ще говорим за потенциалните странични ефекти в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-potassium-chloride-salt-substitutes-effective/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев