Над 50% от мъжете на 50-годишна възраст и над 70% от мъжете на 60 страдат от доброкачествена простатна хипертрофия или ДПХ, известна като уголемяване на простатата. Това може да доведе до тежки симптоми на уринарния тракт, като например често ставане за уриниране през нощта. Медицинското лечение днес е клинично ефективно, но неговата ефективност е компрометирана от странични ефекти и нисък процент на спазване. Симптомите включват сексуална дисфункция, висока степен на рак на простатата и депресия. Нищо чудно, че няма спазване. И когато лекарствата не успеят, се обмислят и хирургически процедури, като например трансуретрална резекция на простатата. Трябва да има по-добър начин.
Проучвания върху населението смятат, че ограничаването на животински протеини и високият прием на плодове и зеленчуци може да играят предпазна роля, но ограничаване не само на каквито и да било животински протеини. Яйцата и пилешкото изглежда са най-вредни, заедно с рафинираните зърнени, но не е установена връзка при червеното месо или млечните продукти. Ако оставим настрана проучванията на населението, има ли някакви изследвания на храни? Има над 30 рандомизирани контролирани проучвания върху билката saw palmetto и е установено, че е напълно безполезна.
Очевидно червените боровинки са били използвани от индианците за лечение на проблеми с пикочните канали, но няма как да знаем докато не направим проучване. Когато се говори за сушени червени боровинки, не става въпрос за тези захарни и мазни сушени плодове, а по-скоро за чисти, цели червени боровинки на прах. Забелязани са значителни подобрения в симптомите на ДПХ, качеството на живот и всички уринални параметри само за около една ч.л. на ден червени боровинки на прах.
Знаем, че 1 ч.л. действа, но какво ще кажете за 1/3 ч.л. или 1/6 ч.л.? Те също помогнали. Резултатите от 1 ч.л. червени боровинки на прах от последното проучване се равняват на това. Това проучване използвало добавка, защото е финансирано от компанията за добавки, но добавката съдържа само чисти червени боровинки на прах, така че може да се купи и в голямо количество по-евтино и да се добави към смути или нещо такова.
Ами ако използваме плод, който е малко по-вкусен, като сок от лилаво грозде? Никакви ползи.
В едно предишно видео говорих за употребата на ленено семе, което може да има терапевтичен ефект, сравним с този на често използваните лекарства, но само с положителни странични ефекти. Добре, ами други семена? Тиквеното семе очевидно се е използвало в народната медицина като лек за проблеми с простатата векове наред, а в съд на Петри може да се спре растежа на простатните клетки с ДПХ наполовина. Учени също така са инжектирали екстракти от тиквено семе в зайци, но какво да кажем за хората?
Олиото от тиквено семе изглежда помага за проблеми с простатата. При сравнение с медикамента Празосин, изглежда подействало толкова добре, колкото и хапчето. Същото се случило и при сравнение с медикамента Теразосин. Нямали обаче плацебо група. Щеше да е добре да се види как се справят добавките с олио от тиквено семе в сравнение с плацебо, а също бихме искали и да видим една група, на която й дават цели тиквени семена, и бууум: ето я. Над хиляда мъже били рандомизирани да приемат екстракт от тиквено семе, плацебо или само по около 1 с.л. цели тиквени семена на ден.
Проучването било финансирано от фармацевтичната компания, която прави добавката, но добавката се провалила, не действала по-добре от плацебото, тиквеното семе обаче подействало. Добавката изглежда намалила симптомите, но не по-добре от плацебото. Самото тиквено семе обаче подействало. Така че, тук не става въпрос само за вещество, извлечено от олиото. Оттогава сме научили, че дори екстрактът без олио действа. Изводът: изследователите заключават, че тиквеното семе може да се препоръчва на пациенти с ДПХ с леки до умерени симптоми. Заключението е отразено от европейския еквивалент на Агенцията за храните и лекарствата. Тиквеното семе може да се използва за облекчаване на симптоми на пикочните пътища, свързани с уголемена простата, след като са изключени по-сериозни проблеми от лекуващия доктор.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/natural-dietary-treatments-for-enlarged-prostate-bph/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев