Има едно схващане, че времето, прекарано в сън, е загуба на време, но е широко признато също, че недостатъчният сън е свързан с много остри и хронични състояния и води до увеличен риск от смърт и болести. Ако принудите хората да минат на една седмица само с по 6 часа сън през нощта, ще видите как се променя експресията на над 700 гена. Най-ужасният ефект може би е ендотелната дисфункция. Ендотелиумът е тънък слой клетки, който покрива вътрешната повърхност на кръвоносните съдове и позволява на артериите ни да се отпускат и разширяват правилно. Ако накарате група хора да спят по 5, вместо по 7 часа през нощта, само тази 2-часова разлика ще доведе до значително влошаване на артериалната функция.
Добре, но какво означават тези цифри? Колко лошо е да спим по 5 часа на денонощие цяла седмица? Проблемите със съня не са шега работа. Мащабът на увреждането е подобен на този, докладван при хората, които пушат, имат диабет или коронарно артериално заболяване. Нищо чудно, че хората, които спят по-малко от 7 часа на нощ може би са подложени на 12% до 35% повишен риск от преждевременна смърт в сравнение с тези, които имат пълни 7 часа. И все пак, значителна част от населението може редовно да получава по-малко от това. Достатъчно дългият и спокоен сън всяка нощ се казва, че е неоспорим крайъгълен камък на добро здраве. Добре, какво можем да направим за това?
Хората със сънна апнеа, често срещано следствие от затлъстяването, което нарушава съня, могат да имат полза от употребата на машини CPAP, докато отслабват, за да лекуват самата причина, да се надяваме. Ами ако апнеата не е проблем за вас? Ами ако просто имате проблем със заспиването или с това да останете заспали? В книгата „Можем без диети“ аз имам цяла секция за подобряването на съня, в която преминавам през 4 правила за условия за сън и 4 правила за сънна хигиена. Ами ако следвате тези насоки и независимо от това не можете да спите? Някакви естествени решения на проблема?
Вече имам видеа върху използването на киви за борба с безсънието, както и на вишни. Има ли зеленчуци, които биха могли да помогнат? Lactuca sativa е растение, което се е използвало традиционно за лечение на безсънието. Какво е това екзотично звучащо зеленолистно? Маруля! Очевидно екстрактът от маруля се използва от римско време като средство с успокоителни и успиващи свойства. Марулята всъщност наистина има хипнотично вещество, наречено лактуцин, което именно й придава леко горчив вкус. Но няма как да знаем дали наистина действа докато не направим проучване. И наистина действа… при жаби. Но и при гризачи. Сънят както при мишки, така и при плъхове се подобрява от марулята. Тук са използвали обикновената маруля, защото тя има по-високо съдържание на лактуцин в сравнение с други видове.
Добре, но действа ли при хора? Преди около 10 години беше публикувано едно проучване, при което страдащите от безсъние получавали олио от семена на маруля, олио, извлечено от семена на маруля. За 1 седмица около 70% от тези в групата с олиото казали, че безсънието им се подобрило много, в сравнение само с 20% от тези в плацебо групата. Изследователите заключават, че олиото от семена на маруля е полезно средство за подпомагане на съня при затлъстели пациенти, страдащи от трудности със заспиването. Те избрали да по-възрастни хора, защото безсънието засяга изненадващо 20% до 40% от по-възрастните поне по няколко нощи в месеца.
Човек би си помислил, че това е лошо. Нарушенията на съня могат да се появят при 8 от 10 жени по време на бременност. Разбира се, има много различни хапчета за сън, но те могат да застрашат плода или майката. Например, лекарите често предписва Амбиен на бременни жени, които имат проблем със съня, но употребата на Амбиен е свързана с много странични ефекти през бременността, като раждане на бебета с ниско тегло, преждевременно раждане и цезарово сечение. А използването на валий през бременността се свързва с рождени дефекти, включително и неразвити крайници. Трябва да има по-добър начин. Ами марулята?
Олиото от маруля има голям брой ограничения. Например, изследването било тайно само за едната страна, което означава, че изследователите знаели кой е приемал добавка от маруля и кой – плацебо, а това е основа за предубеждения. Но те все пак казали: „Дайте ни малко въздух. Биг Фарма има милиарди за финансиране на проучвания. Никой не иска да финансира проучвания върху марулята.“ Най-накрая получихме двойно тайно проучване с плацебо, но този път с цяла храна, а не просто екстракт от семе на маруля. Да, но как да измислим плацебо маруля? Как ще скриете кой приема маруля и кой не приема? Няма как да скрием глава маруля в една капсула, но можем да вместим семена от маруля. И ето: двойно тайно рандомизирано проучване с плацебо върху семена на маруля за безсъние по време на бременност. 100 бременни жени с безсъние получавали или капсула, съдържаща 1/4 ч.л. семена от маруля на прах, или плацебо за 2 седмици и тези, които приемали семена от маруля, имали значително подобрение в оценката на качеството на съня в сравнение с плацебо групата без никакви докладвани странични ефекти.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/natural-dietary-remedy-for-insomnia/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев