Ако сравните артериалната функция на хората, които не консумират месо с функцията на тези, които консумират, здравата способност на артериите да се разширяват и да позволяват повече кръвопоток, е значително по-добра сред вегетарианците. И не само с малко. Тук говорим за 4 пъти по-добра. Вегетарианците наистина са по-млади, пушат по-малко, по-слаби са и имат по-ниски проценти на диабет, висок холестерол, високо кръвно налягане и сърдечно заболяване. Но изследователите контролирали за всичко това. Те позволили само здрави непушачи да участват и събрали група месоядци, които били също толкова слаби средно, имали същото кръвно налягане и дори на практика същия холестерол, наистина здрави месоядци, и все пак, артериите на вегетарианците били по-добри. И колкото по-дълго човек не яде месо, толкова по-добре. Степента на по-добро състояние на артериалната функция е свързано с броя години, в които човек не е ял месо. Вместо артериалната функция да се влошава с напредване на възрастта, тя се подобрявала с напредване на времето. Това предполага, че самите вегетариански диети имат пряка полза за артериалната функция и могат да помогнат за обяснение на по-ниската честота на атеросклероза и сърдечно-съдова смърт.
Тъй като изследователите успели да контролират и други известни рискови фактори, те си помислили, че причината трябва да е храната. Но кой аспект от храната? Дали причината е просто липсата на лошия ефект от месото? Или може би е защото вегетарианците просто приемат повече цели полезни растителни храни, например, с по една порция повече зеленчуци на ден.
Когато изследователите сравнили две вредни храни, Макмъфин с наденица и яйца, и корнфлейкс със захар, и установили, че мазната храна влошава артериалната функция само след няколко часа, а корнфлейксът – не, те обвинили мазнините. Но причината може би е само в животинските мазнини, тъй като високомазнинните цели растителни храни, като ядките, нямат същия ефект. Всъщност, ако разгледаме един системен преглед на всички рандомизирани контролирани проучвания върху ефекта от консумацията на ядки върху артериалната функция, ще разберем, че ядките подобряват нещата с времето.
Достатъчно ли е, за да се противодейства на осакатяването на артериите от сандвича със салам? Нека разберем. И отговорът е да за орехите, но не за бадемите. Също както има някои плодове, които са по-полезни от други, като боровинките и бананите, има и някои ядки, които са по-полезни от други, а орехите изглежда са боровинките на ядките.
Ами самите боровинки? Едно рандомизирано контролирано проучване върху сготвени боровинки, сурови боровинки или никакви боровинки. Ако давате на хората кифлички с бяло брашно, яйца, масло и сол и ги напълните предимно със захар и яйца, ще получите постепенен спад в артериалната функция през следващите шест часа. Но ако добавите една чаша диви боровинки към тези кифлички, вместо това получавате огромно подобрение на артериалната функция, почти толкова, колкото ако бяхте смесили боровинките с вода.
Същото количество ягоди не успява да спаси артериалната функция от влиянието на 2 палачинки със сирене, сметана, захарен сироп, яйца и бекон, но това е доста голям товар.
Ами акай бери в сравнение с храна с подобно количество мазнини? Едно и половина пакетчета за смути с половин малък банан и вода успели значително да подобрят артериалната функция в сравнение с друго смути със същия цвят, за да прилича на акай бери, но очевидно е, че вкусът му е бил различен все пак. Тази група изследователи провежда едно двойно тайно рандомизирано контролирано проучване с малини, като измерват артериалната функция 2 часа и после 24 часа след пиене на около 3/4 чаша смути със замразени червени малини, блендирани с вода, същото смути, но чаша и половина или плацебо напитка, която има подобен цвят и вкус. Фалшивото плодово смути нямало ефект върху артериалната функция, но другите две имали.
Забележете, че дозата 3/4 подействала също толкова добре колкото дозата от чаша и половина, което виждаме и при боровинките. ползите се увеличават след около една чаша.
Изводът е, че консумацията на достижими с храната количества червени малини бързо подобрява артериалната функция за над 24 часа. Казвате си, „Да, но до края на деня ще сте стигнали едва до 1%.“ Но на ниво на населението всяко увеличение от 1% е свързано с 12% намаление на риска от сърдечно-съдов проблем, като инфаркт или инсулт, всичко това само от едно смути с горски плодове.
Ами сока от горски плодове? Използвани са 4 различни концентрации сок от червени боровинки, заедно с плацебо контрола, очевидно неразличима по цвят и вкус. Сокът от 25% червени боровинки довел до малко увеличение след два часа; сокът от 50% все още действал 8 часа по-късно. Сокът от 75%, този, който е бил почти чист сок, и свръх концентрирания сок също подобрили артериалната функция няколко часа след консумация. Но това последно проучване с малините включвало просто чисти малини без някакво друго хранене, което да осакатява артериите.
Дали сокът от горски плодове може да спре артериалната дисфункция, причинена от такова нездравословно високомазнинно хранене, което стеснява артериите само няколко часа след ядене? Изследователите създали коктейл от грозде, червени и сини боровинки, ягоди и черна арония и успели да превърнат това в това. Никакви значителни промени след високомазнинното хранене. Разбира се, ако просто бяхте изпили плодовете отделно, вероятно щеше да има подобрение, но това е по-добре от нищо.
Какво ще кажете за нещо не толкова екзотично колкото черната арония? Ами портокалов сок? Дали на участниците високомазнинно ястие, кроасан с шунка и сирене, заедно с по една чаша вода, портокалов сок, зелен чай или червено вино. На артерии не им харесал много кроасанът, а портокаловият сок бил безполезен, както и зеленият чай и червеното вино. Така че, вероятно е най-добре да не приемате кроасани с шунка и сирене изобщо.
Всъщност, пиенето на портокалов сок с мазна храна може да влоши нещата. Ако дадете на хората мъфини с бекон и сирене с или без портокалов сок, портокаловият сок може да доведе до продължителни завишение нива на мазнините в кръвта, докато тялото ви избирателно изгаря за енергия бързо усвоените свободни захари в сока, което означава, че захарта не достига до клетъчните стени, както е при прием на цели плодове.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/foods-to-help-protect-your-arteries-from-saturated-fat/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев