Тялото ни трябва да има определен баланс на приема на натрий и калий, и все пак повечето хора в САЩ си набавят много повече от препоръчителното количество натрий и много по-малко от препоръчителното количество калий. В тази поредица от 3 видеа ще разгледаме оптималните нива на натрий, калий и заместителите на солта, които могат да помогнат за балансиране на това съотношение и така да спасят много животи.
Липсата на физическа активност е виновна за над 10 млн. години загубен здрав живот по света, но храната ни е виновна за почти 20 пъти повече. Нездравословното хранене премахва стотици милиони години без болести от живота на хората всяка година.
Кои са най-лошите аспекти от храненето ни? 4 от общо 5 от най-смъртоносните капани на храната включват недостатъчния прием на определени храни. Недостатъчен прием на цели зърнени, плодове, ядки и семена, както и на зеленчуци. Но най-фаталната ни грешка е приемът на твърде много сол. Това е 15 пъти по-смъртоносно отколкото приема на твърде много газирани напитки, например, за да направим сравнение. Няма нито едно по-ефективно действие в полза на общественото здраве, свързано с храната, от намаляването на натрия в храната ни.
Ето защо националните и международните здравни организации призовават за предупредителни етикети върху пакетите със сол и солниците с послания като „Твърде много натрий в храната води до високо кръвно налягане и увеличава риска от рак на стомаха, инсулт, сърдечно заболяване и бъбречно заболяване. Ограничете употребата си на сол.“
Солта също така увеличава възпалението. Например, приемът на натрий е свързан с повишена активност на заболяването множествена склероза, възпалително автоимунно състояние на нервната система, около 3 до 4 пъти по-голямо обостряне на симптомите при среден или висок прием на натрий в сравнение с хората, които приемат по-малко от 1 ч.л. сол общо за деня.
Както виждате, има по-високи нива на натрий в тъканите на хората, които страдат от лупус, друго сериозно възпалително автоимунно заболяване, и можем да свържем високите нива на натрий в гръбначния мозък на пациенти с МС със заболяването и намалената структурна цялост.
Къде се съдържа натрия? В истински вредните храни. Трудно е да се разбере дали повишеният прием на сол е просто показател като цяло за лошо хранене. Но това, което знаем, е че солта и високото кръвно налягане са причина и следствие. Как? Защото имаме над сто рандомизирани контролирани проучвания, които показват, че ако се намали добавената сол, ще спадне и кръвното налягане, а колкото повече се намаля приемът, толкова по-добре. Част от този механизъм се дължи на вредите, които солта причинява на микробиома, полезните бактерии в червата.
И нищо чудно. Тялото ни е еволюирало да издържа до около 750 мг на ден. Американската сърдечна асоциация казва, че трябва да се придържаме към поне 2 пъти това количество, но ние приемаме над 4 пъти повече от това, което е естествено за организма ни. И ситуацията само се влошава, защото количеството се увеличава през последното десетилетие. Познайте какъв процент от американците превишават препоръките от 1 500 мг за горна граница? 98.8%. И това е било преди повече от десетилетие.
По-голямата част от американците консумират твърде много натрий и в същото време твърде малко калий, минерал, който понижава кръвното налягане Под 2% от американците консумират препоръчителни дневен минимален прием калий. Така че, над 98% от американците се хранят с диета, беда на калий. Този недостиг е дори още по-шокиращ, когато се сравни настоящия ни прием с този на предците ни, които са консумирали големи количества калий от храната си. Еволюирали сме да получаваме вероятно над 10 000 мг на ден. Препоръката е да си набавяме поне около половината на това и все пак повечето от нас дори не се доближават до тези нива.
Ако сравним двете препоръки, ще видим, че нивата на прием на натрий и калий в момента се достигат до по-малко от 0,015% от американското население. Значи говорим за близо 99.99% несъобразяване, тъй като само 1 на 6 000 американци едва достига до препоръчителния прием.
Ами използването на заместители на солта на основата на калий? Вместо да се използва натриев хлорид – сол – защо да не поръсим с малко калиев хлорид? Изглежда твърде добре, за да е истина. Същият солен вкус, но намалявате натрия, докато същевременно увеличавате приема си на калий? Има ли уловка? Безопасни ли са заместителите на сол на основата на калий? Ефективни ли са? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/fewer-than-1-in-5000-meet-sodium-and-potassium-recommended-intakes/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев