В последното видео говорихме за проучвания, които показват, че едно-единствено хранене с наситени мазнини може да влоши артериалната функция при мъжете, измерена от ръката, но това, което ни притеснява повече, е кръвопотокът към сърдечната стена. Изследователи накарали група мъже да приемат или високомазнинна храна с над 60% мазнини, половината от които наситени с нива на холестерол, равняващи се на повече от едно яйце, или нискомазнинна храна, състояща се предимно от въглехидрати с по-малко от 10% мазнини и 50 пъти по-малко холестерол.
Ето запис на Доплер от лявата предна низходяща коронарна артерия, известна като вдовицата, преди високомазнинната храна. Добър силен сигнал часове след хранене. Това е записано пет часа след високомазнинното хранене. Резервът на коронарния поток намалява само след едно високомазнинно ястие, но не и след едно нискомазнинно ястие със същия брой калории.
Какво означава коронарен резерв? Ако една част от коронарната артерия блокира поради някаква причина, заобикалящите съдове се разширяват. Тази способност за допълнително разширяване се нарича резерв на коронарния поток и се затяга няколко часа след прием на мазна храна, което потиска способността на сърцето да компенсира запушените артерии. Ето как високомазнинното хранене повлиява върху кръвопотока към сърцето.
В екстремни случаи може дори да се забележи в ъгъла на окото на човека. Ето преди – вижте бавните мътни млечно осветени съдове и след нискомазнинна диета и медикаменти за изчистване на мазнините от кръвта. Виждате ли разликата? Кръвта им преди изглежда като млечен шейк.
Какво се случва, ако тренирате, обаче, веднага след високомазнинно хранене? Възпалението след хранене, което се дължи на продължителното увеличение на мазнините в кръвта при прием на високомазнинна храна, ни дава обяснение за повишаването на риска от сърдечно-съдово заболяване. Но убедителни доказателства показват, че интензивните тренировки са ефективно средство за изчистване на част от тези мазнини след хранене. Ползите от интензивните упражнения за постпрандиалната липемия, за омазняването на кръвта след хранене, изглежда са относително краткотрайни. Ако няколко дни без тренировки може напълно да премахнат всякакви ползи, независимо в колко добра форма сте. Времевият прозорец изглежда е между 18 часа преди хранене до около 90 минути след хранене. И колко движение е необходимо? Около час упражнения със средна интензивност ще свършат работа.
В това проучване, обаче, били нужни само 20 минути изкачване на стълби, разделени по 5 минути на всеки час за 4 часа след закуска в Макдоналдс с картофени кюфтета, яйца, палачинки, мъфини, наденица и млечен шейк. След такова хранене артериалната функция значително спаднала, когато участниците просто седели след хранене, но не и когато се изкачвали по стълбите на всеки час. В заключение, движението на всеки час може да отслаби негативните ефекти не само от продължителното седене, но също и от приема на високомазнинни храни, което предполага, че изкачването на стълби трябва да се приеме като леснодостъпна стратегия за предпазване на артериалната функция. Разбира се, ясно е, че другият начин, по който можете да предпазите артериалната функция, е изобщо да не закусвате в Макдоналдс преди всичко.
Тази храна съдържа също и 2 000 мг натрий – над 1 500 пъти повече от това, което американската сърдечна асоциация препоръчва за целия ден. Ако дадете на един човек ястие с още по-малко сол, с 1/3 по-малко, това само по себе си също може да влоши артериалната функция 1 час след консумацията, независимо от повишаването на кръвното налягане.
По отношение на кръвното налягане, някои хора са чувствителни към солта, което означава, че имат голямо повишение на кръвното, когато ядат сол. Но за други се казва, че са резистентни към солта. Кръвното им налягане не зависи особено от приема на сол. И така, полезна ли е солта за тези хора? Не. Високият прием на натрий намалява артериалната функция, независимо дали кръвното ви налягане е чувствително към солта или не. Артериалната ви функция е влошена така или иначе, преминавайки от хранене с малко сол към хранене с много сол. Ефектът от солта в храната не е свързан само с кръвното.
Въпреки очевидното единодушие, някои изследователи, често финансирани от солната индустрия, твърдят, че всъщност не е добре да се намалява солта, но доказателствата са против тези дисиденти. Както наситените мазнини в месото, млякото и бързите храни, науката посочва, че натрият, а не намаляването на натрия, е истинското зло.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/exercising-to-protect-your-arteries-from-fast-food/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев