37% от случаите на рак на гърдата могат да бъдат приписани на излагането на вируса на говеждата левкемия, за който направих една поредица преди няколко години. В тази поредица от две части разглеждам науката зад този феномен и актуализирам новите данни. За да видите първоначалната поредица, вижте бележките за това видео.
Случаите на рак на гърдата продължават да се увеличават по света. В САЩ имаме 40% увеличение на случаите от началото на века. В момента основният подход е ранно откриване и лечение. Това е важно, но защо да не отдадем повече внимание на първоначалната превенция; с други думи, да предпазим хората от излагане на рискови фактори за рак на гърдата, за да не развият никога рак на гърдата.
„Като цяло е изчислено, че 20% от всички случаи на рак имат инфекциозен произход.“ Вирусите могат да предизвикат рак като обърнат раковите гени или изключат гените, потискащи рака, но те също така могат да допринесат и за образуването на тумори само като причиняват хронично възпаление. В момента вирусите, които причиняват рак, са главната правдоподобна хипотеза за пряка причина за рак на гърдата при хората. Как стигнахме дотам?
Всичко започна преди около 40 години, когато един професор по вирусология в Бъркли научава как се открива туморът на млечните жлези при мишки. Учените разменили бебета мишки от мишки с висока честота на рак на млечните жлези с бебета мишки от мишки с ниска честота и установили, че случаите на рак съответстват на приемните майки, което показва, че не е генетично. „Помислих си“, казва професорът, „че хората по същия начин са осиновени да бозаят от кравите.“
Вирусът на говеждата левкемия (ВГЛ) току-що е идентифициран като кравешки вирус, причиняващ рак. По онова време само около 1 на 10 крави в САЩ са били заразени, но сега са по-скоро около половината. Започнахме с 2/3 заразени стада. После стана около 80%, въз основа на положителните проби на млякото им за вируса, и 100% от големите индустриални ферми. И сега, над 9 от 10 стада в САЩ са засегнати, продължение на историческата тенденция на постоянното разпространение на ВГЛ в американските млекодайни крави.
Отдавна знаем, че страните с най-висока консумация на мляко имат и най-високата честота на рак на гърдата. И не е само случайност между консумацията на млечни и случаите на рак на гърдата на национално ниво. Жените, които имат непоносимост към млякото и консумират по-малко млечни, изглежда имат по-малък риск от рак на гърдата. Стига де, има много неща в млякото, които могат да допринесат към риска от рак, като наситените мазнини и наличието на хормони на растежа, които подпомагат появата на рак, като IGF-1.
Да, знаем, че вирусът на говеждата левкемия се съдържа в телешкото месо и млечните продукти от магазина. Около половината от пробите на мляко и месо се оказват положителни за вируса. Всъщност, можете да съберете проби от вируса директно във въздуха във фермите за крави, върху повърхностите и в самото мляко. По-голяма част от млякото се пастьоризира, но много млечни продукти, като суровото старо сирене, не се пастьоризират. И кой не е ял хамбургер в розова част по средата в някакъв момент от живота си? Да, имаме доказателства, че хората са изложени на вируса.
Да, имаме доказателства, че хората се заразяват активно с вируса. Но чак през 2015 г. научихме, че процентът на заразени е най-висок в раковите тъкани от гърдата, до такава степен, че 37% от случаите на рак на гърдата могат да бъдат приписани на вируса на говеждата левкемия. Това за мен е достатъчно, за да създам цяла поредица видеа върху ролята на вируса при рака на гърдата и как индустриите за месо и млечни продукти реагират на новините. След като вече сме информирани, какво ново се случва? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/bovine-leukemia-virus-as-a-cause-of-breast-cancer/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев