Проучванията показват, че дори само едно хранене с високо съдържание на наситени мазнини може да влоши артериалната функция часове след консумацията. В тази поредица от 3 видеа ще разгледаме темата какво причиняват наситените мазнини на тялото ни и как храненето и движението могат да предпазят артериите ни, като по този начин помогнат за предотвратяване на убиец #1: сърдечното заболяване. Вижте видеото.
Ние сме толкова възрастни, колкото са артериите ни. Какво можем да направим, за да запазим артериалната си функция с напредване на възрастта? Лошото хранене и заседналият начин на живот могат да доведат до сериозен процес на стареене, като влошаване на малките електроцентрали в нашите клетки, което може да доведе до образуване на свободни радикали, оксидативен стрес и възпаление, които водят до артериална дисфункция, която може да прерасне в сърдечно-съдово заболяване и да ни довърши.
В една серия видеа, която направих преди 10 години, говорихме за това голямо проучване, което показва, че само едно високомазнинно ястие може да осакати артериалната функция само няколко часа след консумация, в сравнение с никаква промяна при нискомазнинното ястие. Високомазнинното ястие, което толкова увредило артериалната функция, включвало Макмъфин с наденица и яйца от Макдоналдс. Как знаем, че причината е в наденицата, яйцето или сиренето? Ами ужасните въглехидрати в бисквитите? Знаем, защото нискомазнинното ястие, което не влошило артериалната функция, било захарна смес с въглехидратна зърнена закуска.
И точно кога артериалната функция най-накрая започва да се възстановява 5 или 6 часа по-късно? На обяд, когато артериите ще пострадат с поредното натоварване от месо, яйца, мляко или олио. Защо е толкова важно какво се случва с тялото след хранене? Защото повечето от нас прекарват около 16 часа на ден в това състояние след хранене, което постоянно уврежда артерии ни. Нищо чудно, че сърдечно-съдовото заболяване е убиец номер 1.
И то не само възпалява артериите в сърцето, но и белите ни дробове. Насищането с високомазнинна храна увеличава възпалението на дихателните пътища и влошава брохноразширяващото възстановяване при астмата. Ако накарате астматици да изкашлят храчки от белите дробове 4 часа след същото високомазнинно хранене, възпалителните клетки скачат драстично в групата с много мазнини. По отношение на белодробната функция, ако им дадете две впръсквания от инхалаторите им, които съдържат лекарство, наречено албутерол или вентолин, дихателните им пътища се отварят, както би трябвало да са отворени след нискомазнинно хранене. Но след високомазнинното ястие същият този инхалатор не действа толкова добре и се скапва след няколко часа заради цялото това възпаление в белите им дробове. Това, което човек яде, определя колко добре може да диша.
Добре, но това е при астматиците. Но дори и при хората без астма се получава същото увеличение на възпалителните клетки в храчки, изкашляни от дробовете 4 часа след прием в този случай на купа с месо за закуска.
И не само има повече възпалителни клетки; има и удвояване на количеството възпаляващ окислен лош LDL холестерол, който се изсмуква от този вид бели кръвни клетки, които образуват пенести клетки. Това са клетки, натрупващи възпалената слуз по артериалната стена, а това води до инфаркти. И всичко това се случва само няколко часа след приема на пица в този случай.
Мазнината в кръвта се покачва, както и нивата на ендотоксини. Ендотоксините са вещества от бактериалните клетъчни стени и храни като месото могат да са толкова замърсени с бактерии – живи или мъртви – че започват да натрупват ендотоксини и тук говорим както за червено, така и за бяло месо.
Но скорошните проучвания, публикувани през 2020 г., предполагат, че основната причина може би не са ендотоксините все пак, а самата мазнина. Наситените мазнини, които плават в кръвта след нездравословно ястие, може би предизвикват по-директно възпаление. Така или иначе ние сме си виновни за това, което ядем всеки ден и промяната на рисковите фактори за поява на хронични метабоолитни заболявания.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/saturated-fat-causes-artery-and-lung-inflammation/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев