Въпреки че харчим милиарди долари за модерни нови видове химиотерапия, препълнената мивка, т.е. лечението на рака, се очаква да се покачи с около 70% през следващите две десетилетия, защото лекарствата се използват, само с цел да се измете бъркотията, вместо да се изключи първопричината. Няма как да даваме лекарства на хората, за да предотвратим рака поради страничните ефекти и разходите, но има нарастващи доказателства, че биоактивните компоненти, които се съдържат в целите растителни храни, имат значителни притиворакови и превантивни свойства.
В едно предишно видео говорих за влиянието на храненето върху 10-те отличителни белези на рака. Изводът е, че доказателствата посочват режим на хранене с минимално количество животински продукти и може би по-важното е максимално количество растителни храни. Някои храни, които изглеждат особено полезни, включват плодове (особено горските плодове), разнообразие от зеленчуци (особено зеленолистни), бобови (боб, грах, нахут и леща), ядки и семена (особено ленено семе), гъби, лук, чесън, билки и подправки (например куркума), и като напитки, зелен чай.
Химиотерапията може дори да не е особено добра в изчистването на бъркотията. Лекарствата за рак често влошават качеството на живот и не успяват да удължат преживяемостта на пациента. Нека да го кажа отново. Плащате за лекарства, може би продавате къщата си, за да си платите лекарствата, които може и да влошат живота ви без никакви ползи. Някои хора смятат, че получаваме поне три месеца по-дълъг живот от лекарствата, но ако искаме химиотерапията наистина да работи, дали няма да се откажем напълно? От друга страна, може би чрез изискване на клинично важни ползи – каква идея само – може би Биг Фарма ще пренасочи ресурси към по-важните процеси на рака, като разпространението на метастази, защото именно туморните метастази са причина за 90% от смъртните случаи от рак. Кой го е грижа дали някое лекарство ще намали основния тумор, ако той се разпространява и намалява живота ви?
Ами контролирането на метастазите на рака с някои натурални биоактивни вещества от растенията? Очевидно е доказано, че растителните фитохимикали са способни да възпрепятстват всяка стъпка от инвазията чрез метастазна каскада, поне инвитро, в съд на Петри, Ето списък с някои от предполагаемите източници на антиметастазни фитохимикали, като за всеки един от тях е доказано, че блокират всички видове пътища на рака, но нека се концентрираме върху това: матриксни металопротеинази (ММП). Тъй като около 90% от уврежданията и смъртта от рак се дължи на разпространението на рака, метастазите, нека поговорим за тези ММП, които активно участват в целия процес на образуване на метастази. Матриксните металопротеинази са ензими, които позволяват на рака да премине през заобикалящата плът и да нападне лимфата или кръвоносните съдове и след това да му даде възможност да се зарови надълбоко и да порасне някъде другаде.
Биг Фарма развиват лекарства инхибитори на матричната металопротеиназа, които действат чудесно при животински модели, но причиняват сериозни странични ефекти, когато опитали с хора. Ами ако използваме храна? Има специални протеини в бобовите, които намаляват активността на ММП. Какво иначе може да се очаква от доктор с името Лима? Но кое е най-полезното бобово растение? Изследователите изследвали осем различни вида: лупин, нахут, грах, черен боб, леща и по-често срещаните бобови (като червен боб, черен боб или шарен боб), боб фава и соя. Кой мислите, че се е представил най-добре?
Без бобови активността на матричната металопротеиназа стига до около 100%, а накапването на протеин от грахова супа изглежда не помогнало много, но черният боб, лещата, обикновеният боб и фавата намалили активността на ензима с над 50%. Познайте коя храна премазала активността с над 90%? Бобът лупин, нахутът и соята. Да, но това означава ли, че така се намаля и разпространението на рака?
Изследователите положили един слой клетки от човешко дебело черво в съд на Петри и след това взели ножче, за да направят разрез по средата. В рамките на 48 часа ракът бързо се струпва на едно място, за да запълни дупката. Но когато се накапе протеин от боб лупин, нахут или соя, изглежда раковите клетки се борят да затворят пространството.. Добре, но тук са използвали суров боб. Няма как да знаем дали тези противоракови протеини се унищожават чрез готвене докато не се направи проучване. Инхибиторите на матричната металопротеиназа в соята поне остават активни и след готвене.
Така че, може би не е чудно, че консумацията на леща намалява риска от рак на дебелото черво. Да, но рак на дебелото черво, който изниква от вътрешната лигавица на дебелото черво, може евентуално да влезе в контакт с някои от тези бобови протеини. Вероятно те няма да навлязат в кръвта.
Вегетарианците наистина изглежда имат значително по-ниски нива на матрична металопротеиназа, но това се смята, че се дължи просто на по-ниските им нива на възпаление, подобно на начина, по който непушачите също имат по-ниски нива на ММП. Това е добре, защото този ензим не е просто биомаркер на рака, но участва също и в автоимунните и сърдечно-съдовите заболявания. Природата на този ензим от вида на мачете може да премине през възпалените атеросклеротични лезии, пълни с холестерол, които обвиват болните артерии и това да доведе до руптура на плаката. Хората знаят, че тези, които приемат повече растителни храни, обикновено имат по-малко сърдечно-съдови заболявания, но може и да не осъзнават, че имат и значително по-малък риск от рак, особено сред тези, които се хранят стриктно само с растителна храна.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/pesticides-ddt-and-alzheimers-disease/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев