Един от най-честите страхове, които имат пациентите преди операция е следоперативното гадене, което варира от леко повдигане до продължителни периоди на повръщане. Стомашното неразположение и повръщането след операция е често срещан проблем, който засяга между четвърт и половината от хората, поставени под пълна упойка, както над половината от тези с висок риск. Кой е с висок риск? Жените, които не пушат и имат история на неразположение при пътуване. И преди съм разглеждал науката зад лечението на гаденето с джинджифил, но какво правим, ако ни е твърде лошо, за да ядем? Хората често са изпращани вкъщи с ректални свещички против гадене, проучванията показват обаче, културното и сексуалното отношение прави голям брой хора чувствителни към всичко, което включва ректума. Но въпроса, който задават в проучването, звучи така: „Ще се радвате ли да ви сложат медикамент отзад…?“ Разбирам, че много от участниците си мислят „Не бих имал против, но няма и да се радвам от този факт…“, особено ако съм болен и повръщам.
А за жени след секцио, те може и да не искат да приемат лекарства, ако кърмят. Така че, изследователите решили да тестват ароматерапията. Изследванията показват, че етеричните масла от градинска и лютива мента са ефективни за намаляване на гаденето и повръщането след химиотерапия, но това било след вътрешен прием през устата. Дали самата миризма на ментата също помага при гадене? Накарали група жени да вдишат дълбоко екстракт от мента, какъвто може да се купи от магазините, и изглежда помогнало. Докато вдишването на чиста вода със зелен цвят – плацебото – не помогнала на никого, и при контролната група, която не помирисвала нищо, също нямало резултат, никой не се почувствал по-добре, 80% от тези, които вдишват мента, се почувствали по-добре само за няколко минути.
Проучването е критикувано заради това че е твърде малко, както и за това, че не използва чисто олио от мента. Екстрактът от мента си е олио от мента плюс алкохол – може би миризмата на алкохол е накарала хората да се чувстват по-добре! И това не е много трудно. През 1997 г. изследователи съобщили за едно просто, безвредно и евтино лечение на следоперативното гадене и повръщане – миризмата на изопропилов алкохол, а това е съдържанието на тези алкохолни кърпички, малки тампони, с които сестрата ви маже преди да ви бият инжекция. Установили, че могат да отворят един тампон и да го поднесат пред носа на пациентите, като по този начин гаденето и повръщането се облекчават при над 80% от хората след операция. Оттогава това служи за водещо лекарство против гадене и може да подейства дори още по-бързо, намалявайки гаденето наполовина само за 10 до 15 минути, вместо за 20 или 25.
И така, дали причината е алкохолът, ментата или и двете? Не знаехме докато не се направи проучване. Група пациенти са инструктирани да си поемат дълбоко и бавно въздух три пъти, като вдишват през носа и издишват през устата, помирисвайки алкохол, мента или нищо. Миризмата на мента намалила гаденето наполовина за 5 минути. Както и алкохолът. Но същото важи и за помирисването на нищо. Така че, може би няма нищо общо с аромата; може би бавното и дълбоко поемане на въздух е помогнало. Това би била една наистина евтина интервенция, ако единственото, което трябва да направим, е да кажем на хората как да дишат. Въпреки че не е чак толкова изненадващо, имайки предвид близостта на центровете за повръщане и дишане в мозъка ни.
И наистина, контролираното дишане било ефективно с или без никакъв аромат. Така че, следващия път, в който почувствате, че ви се гади, вдишайте дълбоко през носа си и бройте до три, задръжте въздуха до три и после издишайте през устата, като броите отново до три. И направете това три пъти. По ирония на съдбата изследователите продължават да подкрепят използването на ужасните тампони с алкохол, въпреки че те не са по-ефективни от дишането. Защо им е да правят това? Тъй като изопропиловият алкохол има отличителен аромат, е по-вероятно пациентите да мислят, че следоперативното гадене и повръщане се лекуват активно, когато вдишват алкохолни изпарения, а не само когато се ангажират в дихателни упражнения.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/peppermint-aromatherapy-for-nausea/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев