Международната агенция за изследвания върху рака публикува доклад, който класифицира преработеното месо, бекон, хотдог, салам, като канцероген от 1 група. Как се приема това разкритие от правителството и индустрията? И колко точно рак причинява преработеното месо? Ще отговоря на тези въпроси в тази поредица от 2 епизода.
„Вероятно е рядкост в историята на човечеството човек да намери добра причина да отдаде почит на щедростта и алтруизма на правителствата и на тези, които са на власт, но раждането на Международната агенция за изследвания върху рака (МАИР) е един от тези редки случаи.“ Всичко започна с писмо от един опечален съпруг, който страда след като жена му е била диагностицирана с рак, и призовава правителствата в писмото си да отделят половината от 1% от военния си бюджет за борба с живота чрез атакуване на една от най-големите опасности, които са надвиснали върху човечеството. И 18 месеца по-късно се ражда МАИР в Световната здравна организация. С какъв всеобхватен мотив? Превенция на рак.
МАИР е най-добре известна със своите монографи, книжни доклади, които оценяват дали някой предполагаем канцероген наистина причинява рак. Оценките им са приети толкова близо до окончателното заключение, колкото и тези дали нещо е или не е канцероген. Тяхната 114-а монография, публикувана през 2018 г., е на тема месото. След подробен преглед на събраната научна литература, една работна група от 22w експерти от 10 страни, след обсъждане на над 800 различни проучвания, завършва своя доклад от 500 страници, като твърди, че храни като бургерите или свинското месо са вероятно канцерогенни, вероятно причиняват рак. Но преработеното месо е поставено в група 1 канцерогени, най-високото ниво на сигурност, което означава, че според наличните доказателства консумацията на преработено месо причинява рак.
Това означава, че храни като бекон причиняват рак; шунка, хотдог, салам причиняват рак. Но тяхното определение включва също например пуешко филе. По-специално, приемът на преработено месо причинява колоректален рак, рак на дебелото черво или на ректума, вторият най-смъртоносен рак по света след рака на белите дробове, който се причинява до голяма степен от тютюнопушенето. Колоректалният рак е втората водеща причина за смърт от рак също и тук в САЩ, и не поразява само възрастни хора. Той е също и водеща причина за рак и смърт от рак по-рано в живота.
Месната индустрия не е щастлива и говори за „драматичен и алармистичен свръхобхват“. Говорейки за драматичен и алармистичен свръхобхват, една аг група в Италия изпраща съобщение в пресата: Просто кажете не на тероризма върху месото.
Ръкавиците са свалени. Месната индустрия в Канада се опитва да натисне правителството да прекъсне финансирането на МАИР, с молба към министъра на здравеопазването да изтегли цялото финансиране на агенцията след като са се осмелили да се усъмнят в месото. А месната индустрия в САЩ направи същото нещо. Не е изненада, че МАИР е под атаката на корпоративните интереси, опитвайки се да опозори проучванията им върху рака на срещата в Монсанто върху пестицидите и месото; опитвайки се да дискредитират агенцията и да подкопаят финансовата помощ. Международните документи разкриват, че учените от Монсанто например „неофициално обсъждат научните статии без автори и покриват всяка една, която е в противоречие с представите за безопасност на компанията.“
Химическата индустрия се е присъединила към корпоративната какофония, наричайки монографиите на МАИР „съмнителни и подвеждащи“. Това са класически стратегии, които идват директно от книгата на тютюневата индустрия. „Няма достатъчно доказателства, че като корпоративен актьор, тютюневата индустрия се различава значително от алкохолната или хранителната индустрия“, например.
Една повтаряща се корпоративна идея е, че като цяло МАИР никога не се е срещала с канцероген, който да не харесва. По-голямата част в крайна сметка се категоризират просто като вероятно канцерогенни, или просто няма достатъчно данни, които да определят със сигурност. Те всъщност отделяли време само на вещества, за които вече има налична информация в научната литература, посочваща степен на канцерогенна опасност за хората; така че, нищо чудно, че много от тях се оказват накрая канцерогенни.
Как отговаря МАИР на цялата тази критика? Световната здравна организация получава голям брой запитвания, израз на притеснения и молби за пояснение след публикация на доклада си за месото и рака. Те отговорили, че никога не са казвали на никого да спре да яде преработено месо – вашето тяло, вашият избор. Те просто посочват, че намаляването на консумацията на тези продукти може да намали риска от рака убиец. Харесва ви рака? Сами си решавате за себе си.
МАИР е просто изследователска организация, която оценява доказателствата за причините за рака; какво ще направите с тази информация зависи от вас. Американското общество за рака ясно се изрази по отношение на алкохола. Що се отнася до рака, най-добре е да не се пие алкохол. Но с преработеното месо малко се размиха нещата с предложението им, че хората могат да се разминат само с ограничаване на приема.
Европейската комисия е малко по-ясна. За да се намали риска от рак, трябва да се храним с разнообразие от пълнозърнести храни, бобови (боб, грах, нахут и леща), зеленчуци и плодове, да ограничим захарта, мазните и солени храни и напълно да избягваме газирани напитки, наденица и други преработени меса. В крайна сметка с отговора си колко месо е безопасно да се консумира, МАИР отговаря, че все още не знаем дали съществува изобщо ниво на безопасност, точка.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/iarc-processed-meat-like-bacon-causes-cancer/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев