През 2018 г., безспорно най-престижната институция за изследвания върху рака в света, Международната агенция за изследвания върху рака (МАИР) в рамките на Световната здравна организация, публикува своя доклад за преработеното месо, заключавайки, че храни като бекон, шунка, хотдог, салам и наденица, причиняват рак, което класифицира преработеното месо в група 1 канцерогени. „Тези открития“, заявява директорът на агенцията, „допълнително подкрепят текущите препоръки за общественото здраве да се ограничи приемът на месо.“ Критиците оспорват поставянето на преработеното месо в същата канцерогенна категория, както азбеста или тютюна. Или както се изрази една компания за пестициди, как може приемът на преработено месо да попада в същата категория като горчичения газ.
Класификацията се отнася само до силата на доказателствата, дали веществото причинява рак или не, не колко рак. Това не означава, че всички са еднакво опасни. По-безопасно е да изядем един сандвич с пастърма отколкото с плутониоум, въпреки че и двете са канцерогени от 1 група; и за двете е известно, че причиняват рак при хората.
Добре, колко точно опасно е месото? Относителният риск от колоректален рак е 18% за всеки 50 г на ден. Добре, какво точно означава това? 50 г е около един хотдог или две филета салам за закуска, или две резенчета канадски бекон или шунка. Всеки сандвич с едно или две парчета бекон на ден ще увеличи риска ви от колоректален рак с 18%. Но 200 г пастърма на ръжен хляб ще го увеличат по-скоро на 80%.
Добре, но какво точно означава този увеличен риск от 18%? Един начин, по който можем да разгледаме това, е абсолютният риск към относителния риск. Ако приемем, че рискът от колоректален рак е около 5% (1 на 20), увеличаването на риска с около 20% ще увеличи абсолютния риск от поява на колоректален рак от 5% на 6%. Сега, на ниво популация, 18% спад на риска може да означава с около 25 000 по-малко случаи на колоректален рак всяка година в САЩ, 25 000 по-малко семейства годишно, които да се справят с тази диагноза, ако вместо сандвич с кайма, приемаме сандвич с хумус или веган хотдог. Всичко зависи от това как гледате на нещата.
Колоректалният рак е втората водеща причина за смърт от рак както при мъже, така и при жени, след рака на гърдата. Така че, ако не пушите, ракът на дебелото черво и на ректума могат да се превърнат в най-големите ви ракови врагове. Но можем да намалим риска от появата им с около 1/5 само с една промяна в храненето: намаляване с една порция преработено месо от ежедневното меню.
Как изглежда увеличението на риска от рак с 18% в сравнение с други рискови навици? В моето изказване пред научния комитет по препоръки за храненето използвах една хиперболна метафора. Попитах: „Опитваме се да не пушим пред децата си, защо тогава ги пращаме на училище със сандвич с колбас?“ Това не е хипербола. Според Ръководителя на американската здравна служба, съвместният живот с един пушач увеличава риска ви от рак на белите дробове с 15%. Така че, вдишването на вторичния цигарен дим всеки ден увеличава риска ви от рак на белите дробове също толкова много, колкото и приемът на преработено месо всеки ден увеличава риска ви от колоректален рак.
Месната индустрия отговаря като казва, че рисковете и ползите трябва да се вземат предвид преди да се казва на хората какво да ядат или дишат. Помислете само за ползите от колбасите. Саламите не влияят само на рака, но са и удобство.
Наистина, преработеното месо не влияе само на рака. Една статия, която се опълчва срещу „месния тероризъм“ на Световната здравна организация, цитира проучванията върху глобалната тежест на заболяванията, които сравняват смъртните случаи от рак, причинени от консумацията на преработено месо, с тези от употребата на цигари и алкохол. Но ако разгледате проучването, което цитират, 30 и няколко хилядите смъртни случаи в резултат на по-високия прием на преработено месо, са само случаи на колоректален рак и не включват другите 100 000 смъртни случаи от диабет или 400 000 смъртни случаи от сърдечно заболяване. Всъщност, може би става въпрос за половин милион смъртни случаи в резултат на приема на преработено месо. И не е само ракът на дебелото черво и ректума. Ако погледнем научните доказателства след публикуване на решението на МАИР, преработеното месо може също да увеличи риска от рак на простатата, рак на гърдата и панкреаса.
За съжаление, въпреки нарастващите опасения относно консумацията на преработено месо, няма промени в количеството преработено месо, консумирано от американците през последните 18 години. Разбира се, щеше да е добре, ако последните насоки за хранене в САЩ случайно бяха споменали, че преработеното месо е канцероген. Едно ясно и научно обосновано изявление за преработеното месо в следващите препоръки за храненето определено ще помогне. Но научният комитет не направи такива препоръки.
За съжаление, дори и за хората с диагноза колоректален рак е малко вероятно да подобрят начина си на живот след диагнозата, въпреки че това може би се дължи на факта, че „70% от пациентите с рак никога не са получавали съвети относно храненето си от своите лекари по време или след лечението.“
„Въпреки продължителното замъгляване на проблема от страна на месната индустрия – научили са си урока от търговците на цигари – месото трябва да продължава да бъде фокус на здравеопазването.“ Ню Йорк води класацията, като приема закон за забрана на преработеното месо от училищната храна. Каква идея, да не даваме канцерогени на децата си.
Междувременно индустрията за преработено месо се опитва да преформулира продуктите си. Малко прилича на фармацевтичната индустрия, където лекарите се опитват да смекчат потенциалните странични ефекти на някое лекарство, като предписват допълнително лекарство. По същия начин могат да се добавят фибри към хотдога, за да се балансира риска и по този начин да се намали опасността от рак чрез промяна на това как се преработва месото, вместо чрез пълна забрана на преработеното месо.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-much-cancer-does-processed-meat-cause/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев