Както преддиабетното състояние, така и диабет тип 2 са причинени от инсулиновата резистентност, което днес е доказано, че е тясно свързана с натрупването на мазнини в мускулните ни клетки. Тази мазнинна токсичност в мускулите ни е основен фактор за причиняването на инсулинова резистентност и диабет тип 2, тъй като нарушава дейността на инсулина. И преди сме разглеждали как мазнините правят мускулите ни резистентни към инсулин, как тези мазнини идват от мазнините, с които се храним или мазнините, които носим в себе си и как не всички мазнини са еднакви. Предимно мазнините от животински произход, а не от растителен, изглеждат особено вредни по отношение на инсулиновата резистентност, предизвикана от тях. Но тази инсулинова резистентност в мускулите ни започва години преди диагнозата диабет.
Това е графика на кръвната захар на гладно 13 години преди появата на диабета. Инсулиновата резистентност започва над 10 години преди да се постави диагноза диабет, тъй като кръвната захар бавно започва да се покачва. И после изведнъж панкреасът спира, а кръвната захар скача. Какво се крие зад това относително бързо спиране на отделянето на инсулин?
Първо, панкреасът изпомпва все повече инсулин, опитвайки се да се справи с причинената от мазнините инсулинова резистентност в мускулите ни и високите нива на инсулин могат да доведат до натрупване на мазнини в черния дроб и да доведат до омазнен черен дроб. Преди диагнозата на диабет тип 2 имаме дълъг тих писък от черния дроб. Докато мазнините се натрупват в черния ни дроб, той също става резистентен към инсулина.
Обикновено черният дроб постоянно образува кръвна захар, за да поддържа мозъка ни жив между храненията. След като закусим, обаче, инсулинът, който се освобождава след хранене, изключва глюкозата от черния дроб, което е логично, тъй като нямаме нужда от нея. Но ако е пълен с мазнини, черният дроб става резистентен към инсулина, както мускулите ни и така не реагира на сигналите от закуската, затова продължава да изпомпва кръвна захар цял ден, наред с всичко останало, което ядем. И така, панкреасът изпомпва още повече инсулин, за да се справи с високата захар, а черният дроб става все по-мазен и по-мазен. Това е един от порочните кръгове на диабета. Мазните мускули, в контекста на твърде многото калории, водят до омазнен черен дроб, което води до дори още по-мазен черен дроб. И всичко това е много преди да се появи диабета, но след това започва следващият порочен кръг.
Омазненият черен дроб е смъртоносно заболяване, така че черният дроб се опитва да се отърве от мазнината, като я пуска обратно в кръвообращението под формата на нещо, наречено VLDL и това започва да се натрупва в клетките на панкреаса, които изначално произвежда инсулин. Сега вече знаем как се развива диабета. Мазните мускули водят до омазнен черен дроб, което води до омазнен панкреас. Сега е ясно, че диабет тип 2 е състояние на излишни мазнини в органите ни.
Единственото нещо, което ни предпазваше от диабет, от неизследвани покачващи се нива на кръвна захар, е че панкреасът работи от време на време, като изпомпва излишния инсулин, за да се справи с инсулиновата резистентност. Но докато така нареченото островче, или бета клетките в панкреаса, се убиват от натрупването на мазнини, производството на инсулин спира да действа, и накрая имаме най-лошото и от двете страни: инсулинова резистентност, комбинирана с нефункциониращ панкреас. Когато не успеят да преодолеят резистентността, нивата на кръвната захар се покачват постоянно и имаме диабет тип 2.
Това има последствия и за появата на рак. Затлъстяването води до инсулинова резистентност, кръвната захар се покачва, панкреасът ни започва да изпомпва повече инсулин, за да се опита да вкара повече захар в мускулите и накрая мазнината се разлива и в панкреаса, убивайки клетките, произвеждащи инсулин, и ето, имаме диабет, в който случай трябва да започнем да инжектираме инсулин във високи дози, за да се справим с инсулиновата резистентност, а тези високи нива на инсулин подпомагат появата на рак. Това е една от причините, поради които смятаме, че затлъстелите жени имат повече рак на гърдата. Всичко опира до мазнината, която навлиза в мускулните ни клетки и така започва инсулиновата резистентност, мазнината от стомаха или мазнината, която навлиза в стомаха.
Сега би трябвало да е ясно защо американската асоциация на диабета препоръчва намаляване на приема на мазнини като стратегия за намаляване и на риска от развитие на диабет.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/diabetes-as-a-disease-of-fat-toxicity/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев