През 2018 г. едно от най-продаваните лекарства за кръвно налягане, валсартан, продавано под името Диован, беше установено, че е замърсено от „вероятно канцерогенния“ нитрозамин, известен като Н-нитрозодиметиламин (НДМА). Смята се, че приблизително на 20 милиона души по света се предписва лекарството, придружено от този замърсител, чиито риск от рак се оказва, че надвишава този на много други известни канцерогени, включително азбест, бензоапирен и ПХБ.
Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (АХЛ) изчислява, че приемът на лекарството в продължение на няколко години може да причини рак при 1 на 8 000 души, докато европейският еквивалент на АХЛ изчислява риска от рак на 1 на 5 000 души. Малко вероятно е, пишат изследователите в една статия от пролетта на 2019 г., лекарства като валсартан да са уникален случай. И наистина, няколко месеца по-късно АХЛ заяви, че са намерили НДМА в ранитидина.
Ранитидин, лекарството за киселинен рефлукс, продавано под името Зантак, е едно от най-често предписваните лекарства на планетата, като допълнение към това, че се продава без рецепта. Ако давате на хората по една-единствена таблетка, количеството НДМА, което протича през тялото скача над 100 пъти.
След това, през 2020 г. някои форми на метформин, известно лекарство за диабет, продаван под името Глюковаж, се оказват замърсени. Откриването на НДМА при често използваните медикаменти накара АХЛ да призове незабавно изтегляне на целия Зантак от аптеките, защото техните изследвания показват, че нивата на НДМА могат в някои обстоятелства да превишат приемливия дневен прием от 96 нанограма на ден. Толкова е зле, че АХЛ открива в Зантак нива от този канцерогенен замърсител НДМА, подобни на нивата, на които човек се излага, ако консумира гриловано или пушено месо!
Чакайте малко!
НДМА се съдържа не само в замърсени лекарства. Това е известен страничен продукт от производството на пестициди, обработването на кожа (щавене) и изработката на гуми, също така се съдържа в множество храни и напитки, включително преработеното месо и бирата. Сега след като знаем, че НДМА може да преминава през плацентата, това обяснява връзката между сушеното месо, консумирано от майката по време на бременността и риска от мозъчен тумор през детството. Например, консумацията на хотдог през бременността може да увеличи риска от тумор в мозъка в детството с 33%, а консумацията на наденица с 44%. Консумацията на бекон може да увеличи вероятността от тумор в мозъка с 60% или 70%. Но тук не става въпрос само за преработеното месо. Изследователите са намерили НДМА и в пилешкото месо.
Само една порция пиле съдържа над 100 нанограма НДМА. Помните ли как АХЛ каза, че приемливият дневен прием е 96 нанограма на ден? Половин пилешка гърда съдържа 110.
Сега, суровото пилешко няма никакъв НДМА; проблемът е в метода на готвене. Всъщност, готвенето на месо със суха топлина, както например запичането или гриловането, дори създават въздушен НДМА, освобождавайки това мощно канцерогенно съединение във въздуха. Така че, дори и да хапвате само салата в някой ресторант с грил на въглища, само дори ако сте там, където се готви месо, може да имате значителен риск от рак.
Тези нитрозамини също така се съдържат в цигарения дим и тютюневата индустрия беше подложена на натиск да се опита да ги премахне, с идеята, че просто няма логика един отстраним канцероген да остане в потребителски продукт. По същата причина Зантак беше изтеглен от пазара.
Добре, нека да изясним нещата.
Едно от най-продаваните лекарства в историята е изтеглено от пазара – лекарство, което носи милиарди долари – защото съдържа възможен канцероген, който превишава приемливия дневен прием, но само в една порция пилешко може би се съдържа повече! Въпросът ми е: защо не изтеглят и пилешкото от пазара?

Източник: https://nutritionfacts.org/video/cancer-causing-ndma-in-medications-zantac-metformin-and-meat/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев