През 2013 г. – не мога да повярвам, че мина толкова време – публикувах видео на основата на това проучване, което открива, че три седмици прием на шамфъстък води до значително подобрение в еректилната дисфункция при мъжете. Винаги е хубаво да видим как интервенция с цели храни има клинични ефекти и ми беше любопитно да преразгледам темата, за да видя какво е публикувано оттогава.
Дори и ако пренебрегнете всички проучвания с лабораторни животни, например колко лешници на ден подобрили функцията на тестисите на плъховете, пак не е ясно какво ще откриете, ровейки се из медицинската литература за ядките и сексуалната функция, като този случай на удушване на пениса с метална шестостенна гайка. Предполагам, че ядките понякога могат да влошат нещата, ако не можете да ги премахнете. Тук използвали техниката на Дънди, която включва пробиване на 20 дупки, за да се освободи напрежението, но не проработило. Използвали диамантена дискова фреза, за да разрежат гайката, но не уцелили няколко пъти. Всичко е добре, щом завършва добре.
Това възбуди любопитството ми. Очевидно заклещването на пениса е толкова често срещано, че има изградена цяла система за оценяване, която лекарите в спешното могат да използват. Ако няма бормашина, тези хирурзи съветват да се използва чук и длето.
Бормашина? Стоматологична бормашина. Хареса ми как се хвалят с каква точност изрязват ъглите. На мен ми изглежда доста назъбено.
„За да запазим пениса от фатален край“, (това е странен начин на изразяване), уролозите трябва да са наясно за всички инструменти и ако не знаете как се ползва триона, винаги можете да се обадите на местния ковач.
И все пак, как се премахва щанга или стоманена глава на чук? На една тежкотоварна въздушна мелница, осигурена от пожарната, били нужни 6 часа рязане, като пациента бил защитен от искрите с противопожарно яке, всичко, което трябва, ще се направи. Хак с трион. Бетоноядец. Или методът с навиването на коприна. Но както и да е, да се върнем обратно на темата.
Консумацията на поне една порция зеленчуци на ден и над две порции ядки на седмица е свързана с над 50% по-малка вероятност от еректилна дисфункция в едно проучване с напречно сечение в определен момент от времето. Но такива наблюдателни проучвания не могат да докажат причинно-следствена връзка. Това е като да кажем, че мъжете, които се хранят по-здравословно, имат по-добри плувци. Може би мъжете, които ядат ядки, просто са маниаци на здравословния начин на живот и подобрението се дължи на други фактори, като например движението. Трябва ни интервенционално проучване, а ето го и него.
Ефектът от консумация на ядки върху качеството и функционалността на спермата: рандомизирано контролирано проучване. Стандартният модел на хранене в Америка, с или без шепа орехи, и половин шепа бадеми и лешници. И групата с ядките имала значителни подобрения в общия брой сперматозоиди, жизнеността, подвижността и формата им, може би защото хората в групата с ядките имали значително намаление на ДФС: ДНК фрагментацията на спермата. Ядките изглежда предпазват ДНК-то на спермата. Жалко, че докато хората били на тази диета, не измерили еректилната и сексуалната им дисфункция. Направили го!
Ефектът от консумацията на ядки върху еректилната и сексуалната функция от същото проучване. Изследователите съобщават, че хората в групата с ядките имали значително увеличение на оргазмената функция и сексуалното желание, ами еректилната функция? Всеки път, когато видите такива избирателни доклади в стил чашата е наполовина пълна, трябва да подозирате някакъв вид финансиране от индустрията, и наистина това е случаят тук. Да, има маргинално увеличение в оргазмената функция и сексуалното желание със съмнително клинично значение, но никакво подобрение в еректилната функция, удовлетворение по време на половия акт или общо удовлетворение. И при толкова много сравнения, дори и така наречените важни открития може би дори не са статистически важни.
Но защо шамфъстъкът от 2013 г., за който говорих, подействал, за разлика от другите ядки? Ако си спомняте, първоначалното проучване било проведено с мъже на около 40- и 50-годишна възраст, които вече имали хронична еректилна дисфункция, докато средната възраст при новото проучване е 24 години. Така че хората вероятно са стартирали с близо до максималното кръвообращение, което не оставя много място за ядките.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/mixed-nuts-put-to-the-test-for-erectile-dysfunction/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев