Чревният тракт е най-голямата бариера между самите нас и околната среда. Освен това, което докосваме и дишаме, това, с което се храним, е най-големият ни контакт с външния свят. Обикновено целият ни стомашно-чревен тракт е непроницаем за това, което е вътре в него, което позволява на тялото да вземе и избере това, което влиза и излиза. Но има неща, които правят червата пропускливи и главното сред тях е храната ни.
Стандартният модел на хранене на американците може да доведе до чревна дисбиоза, което означава нарушение на чревния ни микробиом, а това да доведе до чревно възпаление и пропусклива чревна бариера. Тогава малки частици от несмляна храна, микроби и токсини могат да се пропуснат през чревната стена, да преминат в кръвта и да предизвикат хронично системно възпаление.
За да избегнем тази дисбиоза и чревно възпаление, трябва да се храним предимно с растителна храна. Чревните бактерии при вегетарианската диета са свързани с баланс на чревния микробиом, по-голямо бактериално разнообразие и цялост на чревната бариера. Хората страдат от значително по-малко уремични токсини, като индол и п-крезол, и понеже фибрите са основната храна за нашия чревен микробиом, чревните бактерии на хората на растително хранене произвеждат повече полезни неща, и късоверижните мастни киселини, които имат предпазваща и захранваща роля за клетъчната обвивка на червата, което осигурява запазването на чревната бариера. Растителните фибри са особено важни за запазването на целостта на чревната бариера, но няма как да знаем със сигурност, докато не тестваме.
Хората приемат пълнозърнести храни, бобови и леща, плодове, зеленчуци, ядки и семена и достигат значително намаление на нивата на зонулин.
Зонулинът е протеин, които отговаря за разграждането на плътните връзки между клетките на чревната обвивка, ето защо той служи за биомаркер, който показва нарушение на чревната бариера. С други думи, зонулинът се счита за полезен показател на пропускливите черва. Но тъй като приемът на толкова много растителна храна изглежда понижава нивата, това навежда на мисълта, че подходящият прием на фибри помага за поддържане на правилната структура и функция на чревната бариера. Но целите растителни храни съдържат много повече неща, не само фибри. Как разбираме, че причината са фибрите? А проучването дори не е имало контролна група. Ето защо се казва, че чревната пропускливост може да се подобри от приема на фибри. За да докажем причинно-следствена връзка, би било добре да имаме рандомизирано двойно тайно проучване във времето, при което сравняваме ефекта от една и съща храна с или без фибри, и ето го и него.
Едната група приемала паста с добавени фибри, а другата – без, и се оказва, че има значителен спад в нивата на зонулин при групата с добавени фибри, така че фибрите наистина подобряват пропускливостта на червата.
Има ли някои конкретни растителни храни, които помагат? Куркуминът, жълтият пигмент в подправката куркума, може да помогне за предотвратяване на увреждането на червата, причинено обикновено от медикаменти от вида на ибупрофена, но това е при плъхове. Забелязана е подобна предпазваща роля за сулфорафана, който се съдържа в броколите, но това е при мишки. Нямаме все още проучвания върху хора, но има едно проучване с три дни прием на куркума, което наистина намалило увреждането на стомашно-чревната бариера, причинено от тренировки. По-малко може би също действа, но не са тествани по-малки дози досега.
Ако попитате лекари, практикуващи алтернативна медицина какво лечение използват за пропускливи черва, #1 в списъка, след намаление на консумацията на алкохол, е цинк.
Цинкът не само предпазва срещу увреждане при плъхове, причинено от лекарства от типа на аспирин. При тестване в рандомизирани проучвания върху хора се открива същото нещо. Противовъзпалителният нестероиден медикамент индометацин води до три пъти по-голямо увеличение на чревната пропускливост, както може да се очаква от този клас медикаменти, но когато хората приемали също и цинк, това предотвратило влошаването на пропускливостта, което навежда на мисълта за предпазен ефект на тънките черва. Използваната доза обаче е огромна: 75 мг на ден; това е почти два пъти по-голяма доза от поносимия максимален дневен лимит за цинк. Ами ако приемаме цинк при нормални дози от храната?
Има значително подобрение в пропускливостта на червата дори и при дози от само 3 млг цинк, което означава, че дори при относително малки количества, добавянето на цинк може би действа. Можете да си набавите 3 милиграма цинк с помощта на една чаша сварена леща.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-heal-a-leaky-gut-with-diet/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев