Чревната пропускливост може да бъде повлияна от множество фактори, които много хора правят ежедневно. Гледайте видеото, за да разберете кои са тези фактори. А в следващото видео ще ви покажа как да излекувате пропускливите черва. Пропускливите черва може би са новата цел на превенцията на заболяванията и терапията. С всичките си малки сгъвки, чревната бариера покрива повърхност от над 4000 кв.м. – това е повече от един тенис корт – и изисква приблизително 40% от общата енергия на тялото ни, за да се поддържа.
Нарастващите доказателства показват разрушаване на целостта на чревната бариера при развитието на множество заболявания, каквото е например възпалителното чревно заболяване. Тук изследователите измерили чревната пропускливост, използвайки синя боя за храна. Тя остава в червата, ако са здрави, но може да се засече в кръвта на много болни хора, когато чревната бариера се пропука. Няма нужда да стигате до спешното, за да развиете чревна пропускливост. Приемането на аспирин или ибупрофен могат да свършат работата.
Приемът на два обикновени или два екстра силни аспирина само веднъж може да увеличи пропускливостта на червата ви. Тези резултати предполагат, че дори здравите хора трябва да внимават с употребата на аспирин, тъй като той може да доведе до дисфункция на стомашно-чревната бариера.
Ами буферирания аспирин? Няма разлика: както обикновеният, така и буферираният аспирин водят до множество ерозии на вътрешната обвивка на стомаха и червата. Ако поставите тръбичка в гърлото, ще видите голяма ерозия и почервеняване при 90% от хората, които са приемали аспирин или буферин в препоръчителните дози. Колко часа са нужни за появата на увреждането? Нула. Отнема 5 минути. Ацетаминофенът, продаван под името Тиленол в САЩ, е по-добър избор, освен ако нямате проблеми с черния дроб. А вместо да подобрят нещата, добавките с витамин C изглежда влошават още повече чревната пропускливост, предизвикана от аспирина.
Интересното е, че именно заради това медикаменти като аспирин, ибупрофен и напроксен са въвлечени в 25% от анафилаксиите, предизвикани от храната; с други думи, по-голямата вероятност от животозастрашаващи пристъпи на хранителни алергии с над 10 пъти, се случва, защото тези лекарства увеличават пропускливостта на чревната бариера, а това води до навлизане на малки частички от храната в кръвта. Добре, но защо движението може да увеличи риска?
Интензивните тренировки, например 1 час на 70% от максималния капацитет, могат да вкарат толкова много кръв в мускулите и да я изкарат от вътрешните органи, че това може да причини временно нараняване на червата в резултат на което да се появи лека чревна пропускливост. Но тя може допълнително да се усили, ако спортистите взимат ибупрофен или някои други противовъзпалителни нестероидни медикаменти, което за съжаление е често срещано.
Алкохолът също може да бъде рисков фактор за пристъпи на хранителна алергия поради същата причина: увеличаване на чревната пропускливост. Но ако спрете алкохола, червата ще се излекуват.
Кои храни допълнително оказват влияние? Повишената консумация на наситени мазнини, които се съдържат в месото, млякото и боклучавите храни, може да доведе до растеж на лоши бактерии, които произвеждат газа с мирис на развалени яйца, водороден сулфид, който може да наруши предпазния слузен слой. Предполага се, че е ясно, че високомазнинното хранене като цяло има негативно влияние върху чревното здраве, тъй като нарушава системата на чревната бариера с помощта на няколко механизма. Но повечето проучвания, които цитират негативните ефекти от високомазнинното хранене върху пропускливостта на червата, са извършени с лабораторни животни или в блюдо на Петри. Няма как да знаем със сигурност, докато не тестваме.
Процентът затлъстяване, както и други кардиометаболитни нарушения са се увеличили главоломно паралелно с преминаването от традиционно нискомазнинно хранене към високомазнинно такова. Знаем, че влошаването на чревната ни флора е свързано с висок риск от много такива заболявания. Според проучванията с гризачи, високомазнинното хранене нарушава баланса на микробиома и чревната бариера, което води до заболявания. За да навържем нещата обаче ни трябва интервенционално проучване върху хора и ето го и него: рандомизирано контролирано проучване с период от 6 месеца за влиянието на мазнините върху микробиома. И наистина, високата консумация на мазнини изглежда е свързана с неблагоприятни промени в чревния микробиом и с възпалителни фактори в кръвта. И забележете: без месо и млечни продукти. Изследователите просто заменили рафинираните мазнини с рафинирани въглехидрати, като бял ориз и бяло брашно, вместо олио. Тези открития предполагат, че държавите, възприемащи западния модел на хранене, не трябва да препоръчват увеличаване на приема на мазнини, докато държавите, които вече имат западен модел на хранене, трябва да обмислят да ги намалят.
Досега говорихме за неща, които да предотвратят пропускливите черва. А какво да кажем за храните, които лекуват пропускливите черва? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/avoid-these-foods-to-prevent-a-leaky-gut/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев