Високият гликемичен индекс на картофите може да увеличи риска от диабет тип 2, може би чрез хронично прекомерно стимулиране на клетки, които произвеждат инсулин в панкреаса. В последните две видеа обясних как можете да намалите гликемичното въздействие на белите картофи като ги консумирате студени или като ги охладите и после ги претоплите или им добавите броколи, лимонов сок или оцет. Какво още можем да направим?
Ако спомняте, имах едно видео преди няколко години, което показа как пигментите в ярко оцветените горски плодове могат да действат като блокатори на нишестето. Така че, ако ще консумирате храни с висок гликемичен индекс, по-добре е да облекчите влиянието им като например добавите малини на препечената си филийка или ягоди към корнфлейкса, както и може да поръсите палачинките си с боровинки. Не, не казвам да слагате къпини в печените си картофите, но при положение, че естествените пигменти в плодовете могат да забавят усвояването на нишестето, какво ще кажете за цветните картофи?
Дори само жълтите картофите от типа на Юкон златни са за предпочитане пред белите, но най-полезни може би са лилавите картофи: не само картофите с лилава обелка, но и лилави отвътре. Ако никога не сте виждали лилави картофи, те са забележителни; имат почти неонов син блясък. И не само че изглеждат готино, но и водят до по-малък скок на инсулина и кръвната захар в сравнение с дори жълтите картофи, според което преминаването от жълти или бели към лилави картофи може да има големи ползи за общественото здраве.
Откъде знаем, че причината са самите пигменти, а не други разлики между различните видове картофи? Изследователите опитали да добавят контролна група, включваща горски плодове в желе с картофено нишесте, но това добавя дори повече променливи. В лабораторни условия екстрактите от лилави и червени картофи действат като блокери на нишестето; така че, ако можем да извлечен и да пречистим пигментите на лилавите картофи – кажете това бързи пет пъти – ще можем да премахнем всички други ефекти на различните променливи в картофите чрез добавяне на лилавите пигменти към жълтите картофи. И на вашето внимание, в сравнение с обикновените жълти картофи, може да получите потискане на скока на кръвната захар и инсулина. Така няма да имаме такава прекомерна реакция, при която кръвната захар може да падне под нивата на гладно, както обичайно се случва; вместо това получавате плавно покачване и спадане на кръвната захар, каквото се очаква от храни с по-нисък гликемичен индекс.
Авторите предлагат екстрактът от лилав картоф да се произвежда под формата на добавка или като модерна функционална храна, но тези здравословни съставки могат да бъдат по-евтини, ако се консумират самите лилави картофи.
Ако внимавахте достатъчно, може и да се забелязали в заглавието, че пигментите на лилавите картофи могат да повлияят и върху възпалението. Американската картофена асоциация обича да казва, че картофите са противовъзпалителна храна, но това, което не ви казват, е, че тези ползи може би са ограничени само до цветните картофи. Ако разделите хората на групи, като едните изяждат по 1 малък бял картоф все ден за шест седмици, а другите – жълт или лилав картоф, групата с лилавите картофи ще постигне значително по-ниски нива на възпаление в сравнение с групата на жълтия картоф, измервайки както C-реактивния протеин, така и интерлевкин-6.
Консумацията на цветни картофи изменя и оксидативния стрес. Само няколко часа след прием на голям лилав картоф ще получите 60% увеличение на антиоксидантната сила на кръвта си, а това означава по-малко ДНК увреждане със свободни радикали. Ако сравните антиоксидантната активност на белите, жълтите и лилавите картофи, ще видите, че Юкон голд има около два пъти по-голяма антиоксидантна сила от белите, а лилавите имат 20 пъти повече антиоксиданти. Кое с кое се сравнява, може да видите при горските плодове. Половин лилав картоф има почти същото полифенолно антиоксидантно съдържание колкото половин чаша сини боровинки.
Лилавите картофи могат да увеличат антиоксидантния капацитет на кръвта, докато нишестето на белия картоф може да действа окислително и да го намали. Ако изядете един лилав картоф, през следващите осем часа антиоксидантният капацитет на кръвта ви се повишава. За разлика от него, ако изядете един бял картоф, лишен от всякакъв цвят, ще се окажете с по-лоши нива отколкото в началото. Добре, но това означава ли различни физиологични ефекти?
Да. Ако накарате една група хора да приема лилави картофи, а друга – бели картофи, в продължение на две седмици, ще видите как лилавите картофи подобряват един показател на артериалната скованост, докато белите картофи не правят нищо. И това означава спад на кръвното налягане, дори и при тези, които вече приемат лекарства за кръвно налягане, което предполага, че лилавите картофи са ефективно средство за понижаване на кръвното налягане.
Ами токсичните гликоалкалоидни съставки в картофите? Дозата, която е токсична за хората, започва при около 2-5 мг/кг телесно тегло а леталната доза не е твърде далеч от това. Но средното количество на общите гликоалкалоиди при повечето картофи е под 100 мг/кг, така че при средния американец, който тежи 81 кг, токсичната доза е между 2 и 4 кг картофи. Какво се случва когато доближите този лимит? Възможно е: гадене, повръщане или диария, които лесно могат да се объркат с нещо като гастроентерит или хранително натравяне. На някои хора им прилошава само при 1,25 мг/кг телесно тегло или дори при 1 мг/кг. Това са само около 900 г картофи при средното телесно тегло за Америка. Също така е възможно да започнат да се натрупват, ако консумирате картофи всеки ден. Ами тези хора, които преминават на картофена диета и изяждат по 1 или 2 кг картофи на ден? Могат да правят това без да рискуват да се разболеят, ако белят картофите си, което премахва почти всички гликоалкалоиди.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-healthiest-type-of-potato/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев