Действието на дефекацията включва една много лична сфера и е обект на културни табута, до такава степен, че рядко се мисли за него, дори и от лекарите – а трябва. Запекът е причина за три милиона посещения при лекаря всяка година в САЩ и 800 000 посещения в спешното отделение. В зависимост от това как го определяте, над 80% от населението страда. Дори хората, които не мислят, че са запечени, е възможно да бъдат с клиничен запек. Една четвърт от така наречените здрави участници признават, че имат непълно изпразване, а приблизително половината посочват, че имат прекомерно напъване. Всъщност, над половината са намерили кръв на тоалетната хартия през последната година. При тежки случаи скокът на кръвното налягане, свързан с напъването при изхождане, може дори да предизвика инфаркт или инсулт.
Има лекарства за това. Винаги има лекарства, които водят до странични ефекти, като главоболие, гадене, диария и коремни болки, а заради това повече пациенти са неудовлетворени. Защо вместо това просто не се опитаме да лекуваме причината? Честите причини на хроничен запек включват липса на адекватен прием на цели растителни храни или недостатъчен прием на вода, и така, правенето на промени в диетата и начина на живот е предпочитан метод за освобождаване на запека. Такива нефармакологични клинично ефективни интервенции, включително ангажиране във физическа активност за около 30 минути на ден.
Един системен преглед и мета анализ установяват, че аеробните упражнения помагат, започвайки с около 140 минути на седмица. И тогава, разбира се, диета, центрирана около цели растителни храни, които са единствените естествени източници на фибри. Има ли някои конкретни растения?
Ако давате на възрастни жени с тежък запек около 12 сини сливи на ден, те ще имат значително подобрение още през първата седмица. Контролната група в проучването обаче не е инструктирана да приема нищо специфично. И всеки път, в който имаме една група, която да прави нещо, а другата да не прави нищо, няма как да изключим плацебо ефекта. И плацебо реакцията при проучвания върху запека може да варира до 44%, което означава, че почти половината от хората, на които им се дава захарно хапче, твърдят, че имат подобрение. Ето защо ни трябват проучвания като това.
Участниците приемали или около 8 сини сливи на ден плюс голяма чаша вода; или 12 сини сливи и вода; или само вода; и така, дори и контролната група имала интервенция, за която са им казали, че може да помогне със запека. Предишните проучвания в повечето случаи предписвали 10 сини сливи на ден, така че изследователите искали да видят дали повече сини сливи действа по-добре или по-малко е достатъчно и… открили значително подобрение в обема на изпражненията при прием на сини сливи и значително увеличение на честотата на изхождане, въпреки че нямало особена разлика между 8 и 12 сини сливи; и така, 8 на ден са достатъчни. Сините сливи изглежда са по-ефективни от хуска, известен и като метамуцил, по отношение на подобрена честота на изхождане и консистенция.
Преди си мислехме, че причината са фибрите в сините сливи, но сокът от сини сливи също действа, където, както при повечето сокове, фибрите са премахнати. Други потенциално активни компоненти включват естествения захарен алкохол, известен като сорбитол, който се използва в някои дъвки без захар. След като започнете да приемате над дузина големи сини сливи на ден, обаче, дозата на сорбитола може да достигне лаксативни нива при податливите индивиди. Така че, внимавайте.
Ако нямате запек, трябва ли да избягвате сини сливи? Това е тествано и… повечето хора би трябвало да могат да приемат по около 12 сини сливи без проблем. Всъщност, интересно е да се отбележи, че сините сливи традиционно се използват както като лаксативно средство, така и срещу диария.
Ами сушените смокини? Едни от малкото медицински растения, изрично споменати в библията. Изследователите взели пациенти с този вид синдром на раздразненото черво, което се характеризира със запек, и ги накарали да приемат по една смокиня със закуската и една с обяда, всяка заедно с по една чаша вода, и се оказва, че има значително подобрени в честотата на дефекацията и значителен спад в честотата на твърдите изпражнения, в сравнение с контролната група. Но какво е правела контролната група? Тя била помолена просто да продължи с обичайното си хранене. С други думи, нищо специално. Плацебо реакцията за раздразненото черво има позорна слава. Ако дадете на хора със СРЧ фалшиво захарно хапче, понякога дори 72% ще кажат, че магически се чувстват по-добре. Ето защо ни трябват този вид проучвания: рандомизирано, двойно тайно проучване с плацебо контролна група. Изследователите направили ужасно гадна фалшива паста от смокини, която се предполага, че има същия вкус, мирис и външен вид като оригинала. Тези, които приемали истински смокини, по около 6 на ден, изглежда подобрили времето за транзит през дебелото черво, консистенцията на изпражненията и стомашния дискомфорт в сравнение с плацебото. Изследователите измерили транзитното време като накарали хората да гълтат малки мъниста, които ще се покажат на рентген, за да могат да проследят развитието през храносмилателната система. Открили, че хората, които консумират истински смокини, ускоряват изхождането си с цели 24 часа. Честотата на дефекация на седмица обаче не е по-голяма отколкото при плацебото, и всъщност те тествали толкова много различни резултати, че дори и консистенцията на изпражненията и стомашният дискомфорт може да са били статистически случайности. И така, изглежда, че сините сливи са по-добър избор за лечение.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/prunes-a-natural-remedy-for-constipation/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев