Интрагастралните балони пристигат през 80-те години с големи надежди, балони, които могат да се имплантират в стомаха и да се напълнят с въздух или вода, за да запълнят по-голямата част от пространството. За съжаление оперативните устройства често са представяни на пазара преди да има адекватни доказателства за безопасност и ефективност, а балоните не са изключение.
Интрагастралният балон се пръсна, когато едно проучване от клиниката Мейо откри, че 8 от 10 балона спонтанно се спукали, което е потенциално опасно, тъй като те могат да преминат в червата и да доведат до запушване, но не и преди да причинят стомашна ерозия при половината пациенти, увреждайки стомашната лигавица. Изненадващото е, че по отношение на отслабването, това дори не подействало. В крайна сметка този метод бил изтеглен от пазара, но сега балоните се завръщат.
След пауза от 33 години, Агенцията за храните и лекарствата започна да одобрява цял куп интрагастрални балони през 2015 г., което веднага доведе до над 5 000 процедури. До тогава вече беше приет Законът за слънцето, който принуждава фармацевтичните компании и индустрията за хирургични и медицински устройства да разкриват всички плащания, които правят към лекарите, за да хвърлят светлина върху индустриалните примамки. Досега повечето хора знаят за твърде близката финансова връзка на лекарите с Биг Фарма, но по-малко може би осъзнават, че хирурзите също получават заплащане от компаниите за устройствата, които използват. Първите 100 получатели на заплащане от индустрията получават невероятната сума от $12 милиона от компании за производство на устройства само за една година. И все пак възмутителното е, че когато публикуват статии, само малка част разкриват крещящия конфликт на интереси.
Ползите от балоните пред повечето други бариатрични процедури са че те са поправими, но това не означава, че са добри. Агенцията по храните и лекарствата публикува поредица съвети за рисковете, които включват и смъртни случаи на пациенти. Чакайте малко. Как така някой ще страда от стомашна перфорация с гладък кръгъл предмет? Чрез толкова много повръщане, че стомахът се разкъсва и пациентът умира, ето как. Не е изненада, че гаденето и повръщането са много чести странични ефекти, които засягат повечето хора, които имат поставени балони в себе си. Постоянното повръщане вероятно обяснява и случаи на животозастрашаващи хранителни дефицити след имплантиране на балон.
Някои усложнения, като обструкция на червата, се дължат на спукване на балона, а други са резултат от внезапното свръхнадуване на балона, което причинява болка, повръщане, подуване на корема. Това е забелязано за първи път при гръдните импланти и е документирано в доклади като „Феноменът на спонтанното надуване на гръдните импланти.“ Изведнъж имплантите започват да растат, което увеличава обема на гърдите средно с над 50%. „Остава си“, отбелязва един доклад, „неуточнен и недобре разбран феномен.“ Интересното е, че имплантите за гърди всъщност са били използвани като едни от първите неуспешни експериментални интрагастрални балони.
Както е с всяко друго медицинско решение, обаче, всичко е въпрос на рискове и ползи. Проучванията, финансирани от индустрията, отбелязват забележимо отслабване, но е трудно да се изолира ефекта от балона от придружаващата го диета и промени в начина на живот, предписани наред с операцията в проучванията. В проучванията върху лекарствата можете да давате на едната група захарни хапчета, но как се елиминира плацебо ефекта при подлагане на някаква процедура? Чрез фалшива операция.
През 2002 г. е публикувано едно смело проучване в журнала по медицина на Нова Англия. Най-честата ортопедична операция, артроскопска операция на коляното, е тествана. Харчат се милиарди долари за пъхане на тръбичка в коленната става и изрязване на увредените тъкани при остеоартрит и наранявания на коляното, но действа ли на практика? Хора, които страдат от болки в коляното, се подлагат или на реалната операция, или на фалшива операция, при която разрязват коляното и се преструват, че са извършили процедурата, заливайки с физиологичен разтвор, без реално да правят нищо на ставата.
Това проучване доведе до сериозна врява. Как така ще разрязвате хората за фалшива операция? Професионалните медицински асоциации поставят под въпрос етиката на хирурзите, както и благоразумието на пациентите, които са се съгласили да бъдат част от проучването. Но познайте какво станало? Да, пациентите с операцията се подобрили, но същото важи и за пациентите с плацебо операцията. Операциите не са ефективни на практика. В момента операцията на ротаторния маншон е изправена пред същата криза на доверието.
Когато интрагастралните балони бяха тествани, контролните проучвания с фалшиви процедури, както с по-стари, така и с нови устройства, понякога не успяваха да предложат ползи за отслабването. Дори и когато имат ефект, отслабването може да бъде временно, защото балоните могат да останат само за 6 месеца, при което рискът от спукване става прекалено голям. Защо просто не продължат да слагат нови? И това е тествано, но не успява да подобри дълготрайните ползи за теглото. Едно проучване с фалшива процедура не установява никакъв ефект от балона върху апетита, а чувството за ситост изчезва с времето, вероятно след като тялото свикне с новата ситуация.
Фалшивите операции ни показват, че някои от най-популярните реални операции сами по себе си са фалшиви. Лекарите обичат да се гордеят с това, че са мъже и жени на науката. С право се противопоставяме например на движението против ваксините. Много от нас са обезпокоени от политическата мода на хората да избират собствените си факти. Но когато чета, че някои от тези все още популярни операции са не само безполезни, но може и да влошат нещата – например като увеличат риска от развитие до пълна подмяна на коляното – не мога да не си мисля, че ние едва ли сме имунизирани срещу собствените ни версии на фалшиви новини и алтернативни факти.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-gastric-balloon-surgery-safe-and-effective-for-weight-loss/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев