Белите картофи имат висок гликемичен индекс, а консумацията на храни с висок гликемичен индекс може да увеличи риска от диабет. Обикновено след хранене е добре кръвната ни захар естествено да се покачва и да спада. Но при храните с висок гликемичен индекс, като картофите, се получава прекомерен скок на кръвната захар, който води до това тялото да компенсира с инсулина, принуждаващ кръвната захар да спадне повече от обикновено, а резултатът е неблагоприятни последици за метаболизма, като скок на триглицеридите в кръвта. Картофите обаче са добър източник на калий, витамин C и полифеноли, които могат да противодействат на гликемичното въздействие. Това може да обясни защо картофите изглежда имат неутрален ефект, когато става въпрос за продължителността на живота, за разлика от други цели растителни храни, които не са свързани с по-дълъг живот.
В последното видео разгледах метода на охлаждане и затопляне, при който охлаждането на картофите може драстично да намали гликемичния им индекс, дори и ако след това ги затоплите в микровълновата фурна. Как още можем да намалим гликемичното влияние на белите картофи? Отговорът е по същия начин, по който се подобрява всичко останало в хранителния ви живот – добавете броколи. Едновременната консумация на две порции сготвени броколи заедно с картофеното пюре определено ще свършат работа и ще намалят нуждите от инсулин с почти 40%. За разлика от това, добавянето на пилешки гърди влошава нещата, а добавянето на риба тон ги влошава още повече, като почти удвоява количеството инсулин, което тялото трябва да изпомпа.
Защо растителният протеин подобрява нещата, а животинският протеин ги влошава? Защото намалената консумация на верижни аминокиселини подобрява метаболитното здраве.
Говоря за това в книгата си „Можем без диети“, както и във видеото по темата. Говорейки за „Можем без диети“, помните ли частта с оцета? Ето колко могат да скочат кръвната захар и инсулина на някой в пред диабетно състояние само от един геврек. Ако изядете същия този геврек с една супена лъжица ябълков оцет, разреден с една четвърт чаша вода, обаче, влиянието е значително по-малко. Действа ли и при картофите?
Самото охлаждане на картофите може да намали скока на кръвната захар и инсулина, но не и да доведе до значителен спад и при двете, просто трябва да прибавите по около една супена лъжица оцет, за да намалите нивата до 30 до 40%. И това само с обикновен бял дестилиран оцет.
Дали причината е самият оцет или всяка друга кисела подправка би свършила работа? В едно лабораторно изследване лимоновият сок се оказало, че има забележителни ефекти на блокиране на нишестето, но няма как да знаем дали действа при хората, докато не направим проучване. И наистина, лимоновият сок намалява гликемичната реакция към хляба. И то не само с малко, а с цели 30%. Участниците пиели по половин чаша лимонов сок, но това го прави дори още по-забележително, защото в него добавяли и по половин чаена лъжичка захар, и все пак отново имали по-добра реакция на кръвната захар. Оцетът е по-силен обаче. Само една до две супени лъжици на ден оцет, разреден във вода, може значително да подобри както краткотрайния, така и дълготрайния контрол на кръвната захар при диабетиците, именно поради което лекарите е добре да вземат предвид консумацията на оцет като част от съветите си за хранене за пациенти с диабет.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-reduce-the-glycemic-impact-of-potatoes/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев