Всички искаме да живеем пълен и дълъг живот, нали? Това видео ще разгледа факторите на начина на живот, които да ни позволят да го направим. Вижте го.
Една главна статия, публикувана в Европа преди повече от десет години, озаглавена „Здравословният живот е най-доброто отмъщение“, открива, че придържането към четири прости фактора на начина на живот, може да има потенциално силно влияние върху превенцията на хронични заболявания; тук говорим за почти 80% по-нисък риск от хронични заболявания, 93% по-нисък риск от диабет, 81% по-нисък риск от инфаркт, наполовина по-нисък риск от инсулт и 36% по-нисък риск от рак. Помислете какво означава това. Потенциалът за превенция на заболяванията и смърт е огромен. Само в САЩ всяка година има половин милион инфаркти, половин милион инсулти, един милион нови случаи на диабет и един милион нови диагнози рак. Посланието е ясно: приемането на няколко здравословни навика може да има огромно влияние. Кои са тези четири приказни фактора? Никога да не пушите цигари, да не сте затлъстели, да тренирате по около половин час всеки ден и да се придържате към здравословни хранителни навици, много плодове, зеленчуци, зърнени храни и по-малко месо. Ако следвате тези четири прости правила, буум! Ще се наслаждавате на 80% по-нисък риск от сериозни хронични заболявания.
Какво означава това за риска от смърт? Един пакет от четири здравословни навика предрича четири пъти по-голяма разлика в общата смъртност, като изчисленията се равняват на 14 години в хронологична възраст, което означава, че хората умират при такава намалена скорост, сякаш са с 14 години по-млади. „Накрая, режим за увеличаване на продължителността на човешкия живот.“ Този коментар беше във връзка с това проучване, при което е направен подобен анализ на влиянието на здравословните навици върху продължителността на живота, но този път той разглежда директно населението на САЩ, което е особено важно, тъй като американците има по-ниска продължителност на живота в сравнение с жителите на почти всички останали държави с висок приход. Заключението на изследователите е, че приемането на здравословен начин на живот може значително да намали преждевременната смърт и да удължи живота на американците. Добре, но с колко? Изчислили, че придържането към ниско рисков начин на живот може да удължи продължителността на живота на 50-годишна възраст с 14 години при жените и с 12,2 години при мъжете. Така че, ако сега сте на 50, вместо да живеете до 79 г., ако сте жена, и 75½ ако сте мъж, полагането на грижи за себе си може да ви докара до средна продължителност на живота 93 години, ако сте жена, и 87½, ако сте мъж.
Заключението е, че никога не е късно да върнем часовника назад. Промяната на средна възраст към основни навици, като например поне пет порции плодове и зеленчуци на ден, разходка поне 20 минути на ден, здравословно тегло и без пушене на цигари води до значително намаление на смъртността дори и през следващите няколко години. Говорим за 40% по-нисък риск от смърт в следващите четири години. Така че, правенето на необходимите промени за придържане към здравословен начин на живот трябва да се смята за особено стойностно, а средната възраст определено не е твърде късно, за да се действа.
Освен това, осъзнавайки, че проучването с добавяне на 12 до 14 години живот е основано на данни от здравни работници, се развълнувах за всички потенциални последици. Ако здравните работници започнат да стават по-здрави, те могат да се превърнат в личен пример за по-здравословен живот и накрая да спасят повече животи, а не само техния собствен. Но това са само мечти. Практикуването на това, което проповядваш, може понякога да има обратния резултат. Очевидно „показното отличие може парадоксално да откаже именно хората, които би трябвало да се вдъхновят.“
Човек би предположил, че ако не е лицемер и се опитва да върви по пътя, това просто ще доведе до положителни последици, които вдъхват увереност в другите, нали? Не искате ли инструктор по танци, който може да танцува, учител по музика, който може да свири, лекар, който е здрав? Но тази проста интуиция не успява да вземе предвид притесненията относно това, че другите хора се чувстват неадекватни. Нали знаете как вегетарианците са прицел на изненадващо много враждебност и подигравки. Това е, защото те може да се окажат морално по-висши и да накарат хората да се чувстват така сякаш ги гледат отгоре.
Има една елегантна демонстрация на този феномен в това проучване, където „Хората, отклонили се от принципите, които поемат по рисковия път, заплашват моралната стойност на другите.“ Именно това направили. Участниците в изследването били помолени да извършат расистка задача от един експериментатор и тези морални въстаници, които отказали да се подчинят, били окуражени от наблюдателите, но критикувани от участниците, които вече са преминали през това и за които бунтовническата позиция предполага обвинение към тяхната безгръбначност. Не е ли интересно това?
И така, когато лекарите изобразяват себе си като „олицетворение на здравето“, пациентите могат да си помислят, че се държат все едно са по-висши и непреднамерено унищожават хората, изключвайки именно пациентите, които най-много се нуждаят от помощта им. Можете да видите как някой с проблеми с теглото може да се почувства заплашен и осъждан от лекари триатлети. Но какво да направим? Искаме здрави лекари. Лекарите, които пушат, е по-малко вероятно да кажат на пациентите си да спрат да пушат, лекарите, които са с наднормено тегло, е по-малко вероятно да посъветват пациентите си относно теглото им, а лекарите, които не тренират, е по-малко вероятно да говорят за движение. Това, което можем да направим, за да накараме пациентите да се чувстват по-удобно, е да подчертаем, че ролята ни е да помагаме на хората да постигат собствените си цели за здравето, каквито и да са те. Проучванията показват, че когато лекарите правят това, приемат този подход, това увеличава желанието на лекарите, ориентирани към фитнеса, да надделеят над пациентите. Можем да представим личен пример, докато същевременно унищожават самите хора, които биха имали най-голяма полза от нашите насоки.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-increase-your-life-expectancy-12-to-14-years/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев